top of page
Ara

Microsoft Surface Pro'nun yeni özelliği ile rekabette söz sahibi olmaya kararlı

Geçen yıl Microsoft'un Surface Pro X'i piyasaya sürdü. Aynı etkinlikte piyasaya sürülen Surface Pro 7 dahil olmak üzere ana Surface ürünlerinin yanında yer akan Pro X, Microsoft'un Surface ailesiyle sınırları zorlamaya devam ediyor

Geçen yıl Microsoft'un Surface Pro X'i piyasaya sürdü. Aynı etkinlikte piyasaya sürülen Surface Pro 7 dahil olmak üzere ana Surface ürünlerinin yanında yer akan Pro X, Microsoft'un Surface ailesiyle sınırları zorlamaya devam ediyor. Bunun nedeni, Microsoft’un ARM tabanlı SQ1 işlemcisine gitme seçimiydi.


Geçen yıl Microsoft'un Surface Pro X'i piyasaya sürdüğünü gördü. Aynı etkinlikte piyasaya sürülen Surface Pro 7 dahil olmak üzere ana Surface ürünlerinin yanında oturan Pro X, Microsoft'un Surface ailesiyle sınırları zorladığı hissini geri getirdi. Bunun nedeni, Microsoft’un ARM tabanlı SQ1 işlemcisine gitme seçimiydi.


Intel’den ARM’e geçmenin faydaları tasarımda açıktı. Pro X, Pro 7'den çok daha inceydi, daha düşük bir sıcaklıkta çalışıyordu, bu nedenle termikleri kontrol etmek için fana gerek yoktu, 4G LTE modemi entegre etmek çok daha kolaydı ve Microsoft'un Pro X özellikleri on üç saatlik pil ömrünü listeliyordu.


İncelemeciler, donanımın teknik başarılarından etkilenmiş olsa da, gerçek dünyadaki pil ömrü pek çok kişinin umduğu kadar güçlü olmasa bile, eski yazılımları çalıştırmanın (Intel'in x86 mimarisi için derlenmiş) ve yerel ARM yazılımının bulunmamasının ikiz sorunları. üçüncü taraf geliştiriciler Pro X'i engelledi.


İlki kısmen Microsoft’un öykünme katmanı tarafından kaplandı ve 32 bit x86 uygulamalarının Pro X üzerinde çalışmasına izin verdi (bir performans artışı olsa da). Ne yazık ki Windows 10 uygulamalarının çoğu 64-bitti ve çalışmıyordu. Ve ARM için derlenen üçüncü taraf uygulamaları çok azdı.


Günümüzde Pro X çok daha yetenekli. Microsoft’un kendi Edge web tarayıcısının bir ARM sürümünü piyasaya sürmesi, makinenin yapımıydı ve hayatımızın ne kadarının bir web tarayıcısı içinde geçtiğine bakıldığında bu bir sürpriz olmamalı. ARM treni bir buhar yükü oluşturuyor. Ve öykünme hala 32 bit x86 uygulamalarıyla sınırlı olsa da, 64 bit öykünme katmanının önümüzdeki birkaç hafta içinde beta olarak piyasaya sürülmesi bekleniyor.


Ancak 2019 incelemelerinden gelen talep basitti. Adobe'un en popüler yazılımlarından olan "Photoshop nerede?" sorusu yükseldi.


Ekim 2019 lansmanı, Microsoft ekibinin sahneyi Adobe'den Scott Belsky ile paylaştığını gördü. İkincisi, Adobe'nin "Creative Cloud'un diğer önemli parçalarını mümkün olan en kısa sürede Surface Pro X'e getirmek için çok çalıştığını" duyurmuştu.


Adobe, Photoshop'un bir ARM sürümü üzerinde çalışmaya başladıklarını duyurması üzerinden tam 413 gün geçmesi dikkat çekti. Beta sürümünde de olsa, dünya çapında yorumcular tarafından kullanılan totemik uygulama geldi.


İşin ilginç tarafı, Apple geçtiğimiz hafta ARM ile çalışan ilk macOS makinelerini piyasaya sürdü. Adobe'nin yeni Mac platformu için Photoshop'un beta sürümünü yayınlaması yedi gün sürmesi dikkat çekti.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page