top of page
Ara

McDonald’s McNuggets, Burger King’in Whoppers gibi ikonlarda imzası bulunan milyarder adam kim?

Yeni Forbes 400 üyesi Sheldon Lavin, McDonald's hamburgerlerini, hatta Burger King's Impossible Whoppers'ı yapan perde arkasındaki gıda tedarikçisi OSI Group'un sahibi

Şikago'dan Çin'e, her gün milyonlarca Big Mac ve McChicken köftesi, fason üretici OSI'nin sahip olduğu düzinelerce tesiste konveyör bantlarını indiriyor. Etler aniden dondurulup tekrar ısıtılmaya hazır halde turşu, özel sos ve susamlı ekmeklerle süsleniyor.


Çok az kişi adını bilmesine rağmen, ABD'nin en büyük özel şirketlerinden biri olan OSI, McDonald’nın en büyük ve en eski et tedarikçilerinden biridir. Aurora, Illinois merkezli şirket, yarım yüzyıldan fazla süredir ikonik zincir için sessizce üretim yapıyor ve şimdi bunu bir düzineden fazla ülkede yapıyor.


OSI, 6,3 milyar dolarlık (tahmini 2019 satışları) işin büyük çoğunluğuna sahip olan 88 yaşındaki yönetim kurulu başkanı, gizli milyarder Sheldon Lavin tarafından sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Tahminen 3 milyar dolar değerinde olan ve bu yıl Forbes 400'e giriş yapan Lavin, nadiren basınla konuşuyor. Bu da onu, Kraft Heinz'in Oscar Mayer, Whole Foods ve Chipotle gibi kamuya açık ve son derece dikkatle incelenen markalar için mükemmel bir düşük anahtar, perde arkası ortağı yapar ve bu markalara yılda 45 milyon pound biftek, barbacoa, carnitas, sofritalar, fasulye ve salsalar. Geçen yıl eklenen yeni bir müşteri, Burger King için Impossible Whoppers ve Starbucks için kahvaltı sandviçleri yapan soya bazlı sahte et girişimi Impossible Foods.


Mavi çipli müşteri listesine rağmen, çok azı onun hakkında çok şey biliyor. Lavin ile 30 yıldır çalışan eski OSI başkanı Doug Gullang daha fazla yorum yapmayı reddederek, "Bu her zaman onun sloganıydı - her şeyi sessiz tut" diyor. Sheldon her zaman çok özel biri olmuştur. OSI özel bir şirket olduğu için, pek çok kötü şöhreti çekmemize gerek yoktu. "


Bu, bugün hala çok doğru, ancak kariyerinin günbatımında Lavin biraz övünmesine izin veriyor. Bu makale için birden fazla röportaj talebini reddederken, 2019'da bir blog olan Professional Tales ile konuştu ve röportajı Medium blogunda yeniden yayınladı: "Ben işletme kurma yeteneğim var," dedi Lavin, "Shelly" lakaplı. "Bir planın parçalarının zaman içinde birbirine geçtiğini görmeyi çok seviyorum."


Lavin, işinin kaderini McDonald's'ınkiyle aynı hizaya getirdi. OSI, 1909'da Chicago banliyölerinde Alman göçmen Otto Kolschowsky tarafından işletilen bir kasap olarak başladı. 1955'te Kolschowsky’nin oğulları ile McDonald’nın franchising ajanı Ray Kroc arasındaki kader el sıkışmasına kadar işler gerçekten hızlandı. Kroc, Illinois, Des Plaines'de ilk McDonald's restoranını yeni açtı ve Otto & Sons, yeni doğan franchise'ın ilk taze hamburger eti tedarikçisi oldu. McDonald's ülke geneline yayıldıkça tedarikçileri de büyüdü. On yıl içinde günlük taze et gönderen 150 kişi vardı. 1960'ların sonlarında kriyojenik ani dondurma teknolojisi kullanıma sunulduğunda, Kroc tedarikçi sayısını önemli ölçüde azalttı ve Otto & Sons'a beş yuvadan birini teklif etti. Ancak ailenin, müşterilerinin taleplerini karşılayacak dondurma kapasiteli ilk endüstriyel ölçekli et tesisini kurmak için sermayeye ihtiyacı vardı.


Milyar Dolarlık Burger

McDonald's'ın mevcut milyarder tedarikçiler listesine bir bakış.


OSI'yi McDonald's'ı dış pazarlarda takip etmeye zorlayan Lavin'di. Almanya ve İspanya'daki fabrikalarla başladı, ardından Latin Amerika ve ardından Demir Perde düşerken Doğu Avrupa izledi. Zincirin daha sonra nereye gideceğini tahmin etmeye çalıştı ve onları boyutlandırmak için yerel et paketleyicileriyle buluşmak için sürekli olarak dünya çapında uçuyordu. Lavin, 2001'de Harvard Business Review'e verdiği demeçte, "McDonald's yeni bir ülkeye her gittiğinde, 'lokomotifini' bağladılar ve tedarik zincirlerini onlarla birlikte çekti," dedi. McDonald's'ın hedeflerini anladığımız, sistemi ve şirketin neye ihtiyacı olduğunu bildiğimiz ve bunlarla nasıl başa çıkılacağını bildiğimiz için "McDonaldized" terimini kullanıyoruz. " Lavin, en iyi müşterisini mutlu etmek için Çin'de marul yetiştirmek gibi yeni alanlara da daldı ve zincirin ilk tavuk kanadı ve burgerler için yuvarlak pastırmayı geliştirdi. Harvard Business Review'a göre, o dönemde McDonald’nın toplam küresel gıda harcamasının yaklaşık onda biri OSI ürünlerine gitti.


Lavin'in stratejisi sermaye yoğundu, ancak bir bankacı olarak geçirdiği yıllar göz önüne alındığında, bu onun güçlü yönlerine etki etti. “Nerede para bulacağını ve mali durumunu geliştireceğini biliyordu. Meat Hall of Fame'in kurucu ortağı Chuck Jolley, bu taraf hakkında et işi yapan herkesten daha fazlasını biliyordu ”diyor. "O kadar uzağa gitmeyi sevmeyen bir işte on yıl ileriye bakacak kadar akıllıydı."


Bu aynı zamanda McDonald's'ın kuyruklarını sonsuza kadar sürmemek anlamına geliyordu. OSI, 1992 civarında başka müşteriler eklemeye başladı. Sekiz yıl içinde satışlarının %15'i veya 650 milyon dolar, KFC ve Pizza Hut gibi diğer müşterilerden ve ayrıca ConAgra, Tesco ve Nestlé gibi paketlenmiş gıda şirketlerinden geldi.


Lavin 2013'te "İşi genişletmek ve çeşitlendirmek muhtemelen en heyecan verici kısımdı" dedi.

"Dünyayı dolaştığımız ve OSI kültürünü her zaman yurtdışına taşıdığımız için gurur duyuyorum. McDonald's işimizin esasen bulunduğumuz yere gelmemizde yardımcı oldu."
OSI Group, McDonald's, KFC ve Pizza Hut gibi zincirler için tavuk nuggetlerinden dondurulmuş pizzalara kadar 50'den fazla ürün üretmektedir.
OSI Group, McDonald's, KFC ve Pizza Hut gibi zincirler için tavuk nuggetlerinden dondurulmuş pizzalara kadar 50'den fazla ürün üretmektedir.

Her şey 2014'te neredeyse patlayacaktı. OSI, Dragon TV'den gelen gizli bir raporda çalışanların son kullanma tarihi geçmiş donmuş sığır etinin son satış tarihlerini değiştirdiğini ve McDonald's Chicken'ı yeniden işlediğini gösterdiğinde, toplamda 750 milyon dolardan fazla harcayarak, Çin'deki onuncu fabrikasını yeni bitirmişti McNuggets. Çinli gıda güvenliği yetkilileri hemen tesisi kapattı, altı OSI yöneticisini tutukladı ve şirkete kapsamlı bir soruşturma başlattı.


Lavin kısa süre sonra bir özür yayınladı: “Olanlar tamamen kabul edilemez. Onu savunmaya ya da açıklamaya çalışmayacağım. Korkunç derecede yanlıştı ve sahip olduğum şirkette bu olayların yaşanmasına şaşıyorum. " Halihazırda dünyanın en büyük et şirketlerinden ikisi olan Brezilya’daki JBS ve Minneapolis merkezli Cargill’den ek hamburger eti alan McDonald’s, Yum (KFC ve Pizza Hut’ın ebeveyni) gibi OSI’yi askıya aldı.


Skandal ve küresel fast food için durgun bir iştah, iş dünyasını çok etkiledi. McDonald's yorum yapmayacak, ancak analistlere ve Forbes tahminlerine göre, satışlar 2010 ile 2013 arasında iki katına çıktıktan hemen sonra dört yıl boyunca sabit kaldı. Fabrika birkaç hafta içinde 320'den fazla işçiyi işten çıkardı.


Soruşturma neredeyse iki yıl sürdü ve bazı OSI yöneticileri Çin hükümeti tarafından 17 ay hapis cezasına çarptırıldı. OSI süreci açıkça eleştirdi, ancak Lavin bir daha bu konuda kamuoyuna hiç konuşmadı. Çile, 2016 yılında OSI'nin 365.000 dolar para cezasına çarptırılması ve on yöneticisinin standartların altındaki ürünleri satmakla suçlanarak hapis cezasına çarptırılmasıyla sona erdi.


Impossible Foods’un fabrika tabanlı Whoppers ve diğer ürünlerini yapmaya yönelik 2019 anlaşması, nihayetinde işleri tersine çevirmeye yardımcı oldu ve gelirleri tahmini 200 milyon ila 6,3 milyar $ arasında artırdı. McDonald's'ın en uzun hamburger üreticisinin, Burger King'in tedarikçisine bitki bazlı hamburger yapmak için işe alınacağı biraz ironik, ancak çaresizce ihtiyaç duyduğu destek buydu. Impossible, geçtiğimiz yıl ilk market lansmanlarının öncesinde, imza niteliğindeki sahte etinde kıtlıkla karşılaşınca üreticiye başvurdu. İmkansız kurucusu ve CEO'su Pat Brown Zoom ile ilgili olarak "Geçen yıl zor bir ders aldık," diyerek ürünlerini yapmak için başka bir şirket getirme kararını tartışıyor. O sırada Lavin ile tanışmak ve fabrikalarından birkaçını gezmek için Palo Alto'dan Chicago'nun banliyölerine seyahat etti. "Bizimki gibi bir ürünü ölçeklendirmek aslında inanılmaz derecede karmaşık."

Impossible Foods kurucusu ve CEO'su Pat Brown, 2019 yılında vegan burgerlerini yapmasına yardımcı olacak bir fason üretici ararken Lavin ile tanıştı.
Impossible Foods kurucusu ve CEO'su Pat Brown, 2019 yılında vegan burgerlerini yapmasına yardımcı olacak bir fason üretici ararken Lavin ile tanıştı.

OSI yeniden temelini kazanmaya başladığında, pandemi yeni zorluklar getiriyor. Temmuz ayında yayınlanan kazanç raporuna göre, hala OSI’nin en büyük müşterisi olan McDonald’s’daki küresel satışlar yıl içinde %20’den fazla azaldı. Ve Chicago'daki bir kahvaltılık et ve sosis tedarikçisi olan OSI'nin tesislerinden en az birinde Covid-19 salgını görüldü ve 500 işçisinden 30'u pozitif çıktı.


55 yıllık karısı 2009'da ölen Lavin, halefiyet planlarını açıklamayacak. Hiçbiri OSI'de çalışmayan üç yetişkin çocuğu var. Ancak OSI yöneticileri emekli olmadan önce ölmesini bekliyor. Bir zamanlar et ticareti dergisi National Provisioner'a söylediği gibi, "Sorularını cevapladığım tek kişi her sabah aynada gördüğüm kendim."


Kaynak: Forbes

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page