top of page
Ara

Marka değerlerine göre dünya'nın teknoloji devleri

Salgının etkileri gerek özel hayat kadar iş hayatını da etkilediği ortamda, birçok firma karantina süreci başladığından beri iflas başvurusunda bulundu haberleri iyice artış göstermişti. Bunca belirsizliğe rağmen, teknoloji devleri ve büyük dijital perakende markaları hala gelişimini sürdürüyor olması da dikkat çekici.

BrandZ tarafından yayınlanan yeni bir marka raporu Kantar ve Bloomberg'in verilerini kullanarak Covid-19 karmaşası sırasında hangi teknoloji şirketlerinin tüketicilere değerlerini kanıtladığını gösteriyor. Yaklaşık 4 milyon tüketiciyi kapsayan verilerle BrandZ, teknoloji sektörünün finansal güç ve tüketici hissi açısından dünyanın en değerli 100 markasına liderlik ettiğini de ortaya koyuyor.


Rapora göre dünyanın en iyi 20 teknoloji markası:

Microsoft, ilk beş teknoloji markasından %30 marka değeri ile en büyük hamleleri yaptı. Yakın zamanda gündeme gelen Microsoft'un Tiktok satın alım görüşmeleri sonrası değerinde daha fazla bir artış bekleniyor. İlk 20'deki diğer büyük değişenler sırasıyla %47, %29 ve %31 oranında artış gösteren Instagram, Adobe ve LinkedIn yer alıyor.


Ülkelere göre ayrılmış ABD markaları, dünyanın en iyi 20 teknoloji markasından 14'ünde kendine yer bularak teknolojinin önemini birkez daha vurguluyor ve üst sıraların hakim oluyor. Çin markaları, 2019'dan bu yana marka değerinde %15 artış gösteren teknoloji eğlencesi ve sosyal medya devi Tencent dahil olmak üzere geri kalan ilk 20'de kendine yer bulmuş durumda.


Büyük teknoloji firmaları üst sıraları himayesine almış durumda

Teknolojinin en iyi markaları milyarlarca dolarlık komisyon alıyor, tüketici isteklerini öngörüyor, insanları onların ihtiyaçlarına verdiği cevaplarla onları büyülüyor ve karantina dönemleri gibi zor zamanlarda onları rahatlatıyor. Apple, Microsoft, Google, Tencent ve Facebook - teknolojinin önde gelen birçok dünya markası için zorlu zamanlarda bu hareketlerin kolayca hayata geçirilmesine önayak olduğunu deneyimleme şansımız oldu.


İlk 20'nin üst yarısındaki çoğu teknoloji markası marka değerinde önemli artışlar görürken, sadece Facebook ve IBM 2019'dan sırasıyla -%7 ve -%3 oranında düşüş gösterdi. Teknolojinin ilk 20'sindeki en büyük kayıp, 2020'de -%29 oranında azalan Çin’li Baidu’undan geldi.


Kısmen kişisel verilerin algılanan yanlış kullanımı yüzünden tüketici güveni, teknolojinin tek başına popülerliğinin sonsuza kadar doldurmayacağı kadar büyük bir boşluktur. (Cambridge Analytica skandalının ardından, Facebook hesabı sahiplerinin yaklaşık %25'i kişisel verileri hakkında “aşırı” veya “çok” endişeli olduklarını bildirdi.)


Salgın karşı önlemler

Sekizinci sırada yer alan Facebook'a ait Instagram, marka değerinde %47 kazandı - büyük bir yüzde, ancak 2019'da sahip olduğu %95'lik büyümeden daha az.


Genel olarak, dijital uygulamalar pandemi sırasında, özellikle eğlence, alışveriş, sosyal bağlantı ve teslimat için tasarlanmış olanlar için işler oldukça iyi gidiyor.

Bu markalar, bulaşmanın önlenmesinden sonraki kilitlenme haftalarında hayatta kalmak için vazgeçilmez hale gelen modern yaşamın çevrimiçi-çevrimdışı dinamiklerini beklemiş, hatta icat etmişlerdi.

BrandZ 2020 Global Top 100 Report



Kategoriye göre en iyi markalar

Teknoloji devlerinin marka değeri büyüme oranları tamamen Covid-19'un etkilerine karşı bağışık olmasa da, Apple, Microsoft ve Google'ın beğenileri istikrarlı bir şekilde artıyor, sadece e-ticaret lideri Amazon tarafından aşılıyor.


Nisan 2020'de toplanan verilerle, BrandZ’nin dünyanın en iyi 100 markası hakkındaki raporu, kategorik ölçekte birden fazla değişen ihtiyaçları ve tüketici endişelerini yansıtıyor.

E-ticaret ve sosyal medya markalarına yönelik tüketici ilgisi artarken, fast food ve bira markaları, karantina sırasında alkol tüketiminin ve gıda dağıtımının arttığına dair raporlara rağmen hit oldu. Öyleyse, tüketiciler araçlarına ve tüketim araçlarına değer veriyor gibi görünüyor.


Raporun 14 marka kategorisinden yalnızca altısı, çoğunlukla %5'in altında değer kazandı. En çok yükselenlerin altısı teknoloji markası, altısı ise esas olarak eTicaret idi.


Diğer mobil cihaz markaları, giyim ve kişisel bakım kategorilerindeydi. Perakendede olduğu gibi, bu kategoriler ürünlerini sunmak için teknolojiye artan bir güvendiler.

Yukarıdaki grafik 2020 için perakende, teknoloji ve sigorta liderliğinde genel kategorik değişiklikleri göstermektedir. Karşı köşede, enerji ve banka markaları en büyük hitleri aldı.


Çözümden yana olmak

Covid-19'un ekonomik etkileri yadsınamaz. Yine de, BrandZ’in en büyük 100 markası, bir önceki yıl %7’ye kıyasla 2020’de %6’lık bir değer artışı kaydetti.


Bu salgın, dönemi tanımlayan bir değişim sunarken, teknoloji ve e-ticaret günü ele geçirdi. Ancak, hiçbir şey kabul edilemeyen bir iklimde, büyük ve küçük markalar hala tüm gücüyle hamlelerine devam etmeye devam ediyorlar.


Şimdilik, tüketiciler tarafından benimsenen markalar, 2020'nin pandemi ve akabinde oluşan ekonomi sorunlarına bir merhem uygulayabilecek markalar olacağına inanılıyor.


Visual Capitalist tarafından hazırlanan en değerli teknoloji markaları infografiğe aşağıda ulaşabilirsiniz:


0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page