top of page
Ara

Kullanıcı deneyimi neden dijital pazarlama başarısının anahtarıdır?

Günümüz tüketicileri zeki, bilgili ve zamana susamış ve ihtiyaçlarının anında karşılanmasını istiyorlar

Günümüz tüketicileri zeki, bilgili ve zamana susamış ve ihtiyaçlarının anında karşılanmasını istiyorlar

İster masa başında, ister otobüste veya banka hattında olsun, insanlar çeşitli nedenlerle internete erişmeyi severler; alışveriş yapmak, uçuş rezervasyonu yapmak, arkadaşlarla check-in yapmak veya sadece bilgi aramak. Bu çeşitli çevrimiçi işlevlerin hepsinin ortak bir yönü vardır: bir bireyin çevrimiçi deneyiminin kalitesi büyük bir etki yaratır.


Bu deneyimin önemli bir parçası, tüketicinin ürün ve hizmetleri bulması, bunlara erişmesi, gözden geçirmesi veya satın alması kolaylığıdır. Bu ilgiyi çekmek ve gelire dönüştürmek isteyen işletmeler için, kullanıcı deneyimi (UX) başarıları ve çoğu durumda hayatta kalmaları için çok önemlidir.


Modern dijital pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ve yürütülmesi söz konusu olduğunda, UX genellikle göz ardı edilir. Aslında, markaların yalnızca %55'i şu anda kullanıcı deneyimi testi sürecindedir. Kullanıcıların %74'ünün kullanıcı deneyimi mobil için optimize edilmişse bir web sitesine geri döneceğini düşündüğünüzde bu inanılmaz.


İdeal çevrimiçi müşteri yolculuğu, kesintisiz gezinmeyi birleştiren kullanıcı dostu bir web sitesidir; temiz bir satın alma yolculuğu; dinamik ve sindirilebilir içerik; birinci sınıf müşteri desteği ve mobil cihaz uyumluluğu. Bir işletme, bu unsurları birleştirerek, bir markayı diğerlerinden farklı kılacak dijital bir ortam yaratabilir. Öyleyse, müşterilerle etkileşim söz konusu olduğunda kuruluşlar neden UX'i bu kadar sık ​​ihmal ediyor?


Mobil dünyada kullanıcı deneyimi

Akıllı telefon kullanımındaki artış, insanların çevrimiçi olarak görüntüleme, satın alma ve bağlanma şeklini değiştirdi. 2011'den bu yana medya tüketiminde %504'lük bir büyüme ile masaüstü, artan dijital kullanıcı sayısı için daha az tercih edilen temas noktası haline geliyor.


Mobil, günümüz tüketicisinin zihnine o kadar yerleşmiştir ki, mobil kullanıcıların bir web sitesini telefonlarına göre doğru şekilde optimize edilmemişse terk etme olasılıkları çok daha yüksektir - ve bir iş yürütüyorsanız, bu, dönüşümlerde büyük bir kayıp anlamına gelebilir. hatta markanızın itibarına zarar verebilir.


Bununla birlikte, endişe verici olan, kullanıcıların %52'sinin kötü bir mobil deneyimin onları bir şirketle etkileşime girme olasılıklarını düşürdüğünü söylemesidir ve aramaların %60'ı artık mobil cihazlarda yapılırken, UX göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek.


Mobil, günümüz dünyasında baskın bir güç olmasına rağmen, masaüstünün artık alakalı olmadığı anlamına gelmez. E-ticaret işlemlerinin çoğu hala bilgisayarda gerçekleşiyor ve bu nedenle dengeli bir çoklu platform stratejisi, başarılı bir alıcı yolculuğu için çok önemlidir. Buna rağmen, birçok pazarlamacı ve marka hala masaüstünü ana odak alanları olarak görüyor ve bu, günümüzün tüketici davranışıyla uyumlu değil.


Kullanıcı deneyimi kullanılabilirlikten daha fazlasıdır

Pek çok pazarlamacı, sektörün moda sözcüğü olarak kullanıcı deneyimini önemsemese de, durum böyle değil. Aslında, sektördeki en başarılı pazarlamacılar size, kullanıcı deneyiminin, dönüşümleri kolaylaştırmanın bir dijital samanlıkta o parlayan iğne olmanıza yardımcı olmanın anahtarı olduğunu söyleyecektir.


Amerikalı profesör ve istatistikçi Edward Tufte'ye göre, "Karışıklık ve karmaşa, bilginin nitelikleri değil, tasarımın başarısızlığıdır." Bu, bir bütün olarak UX için geçerli ve çevrimiçi kalabalığın arasından sıyrılmaya çalıştığınızda, bunu yapmanın en iyi yollarından biri net, özlü ve hedef kitleniz için erişilebilir olmaktır.


Kullanılabilirlik, kullanıcı deneyiminin önemli bir bileşeni olsa da, yüzey seviyesindeki şeylere odaklandığı için genel pastanın yalnızca bir parçasıdır ve UX, tek bir sayfanın veya içerik parçasının bir kullanıcının belirli ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacağına daha derine iner. . Bir varlık olarak kullanıcı deneyimi, bir markanın müşterileriyle nasıl konuştuğunu belirler ve iletmeye çalıştığı mesajı etkili bir şekilde iletir.


İçerik, kullanıcı deneyimi için önemlidir

Hedef kitlenize bir mesaj iletmenin en iyi yollarından biri, doğrudan değer sunarken ilgi çekici içerik yayınlamaktır. Aslında, Quick Sprout'a göre, insanların %82'si şirket bloglarındaki alakalı içeriği okumaktan hoşlanıyor.


Arama motorları için optimize edilmiş iyi hazırlanmış dijital kopya, iyi bir kullanıcı deneyiminin temel bileşenidir. Bu yalnızca web sayfanızın Google'da alakalı arama terimleri için iyi bir sıralama yapmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda SEO dostu kopya da tüketiciye bir soruya veya sorguya anında bilgilendirici bir yanıt verir. Bu yaklaşım, sonuçta web sitesinin terk edilmesinden çok dönüşümlerle sonuçlanacaktır.


Çevrimiçi işletmelerin aramaya göre optimize edilmiş, ilgi çekici ve tüketici odaklı içerik sağlaması aşikar görünse de, genellikle göz ardı edilir ve aynı hatayı yapmayın.


UX, içerik pazarlamasının beş kademesine uyuyor

İnanılmaz sonuçlar veren başarılı bir içerik stratejisi her zaman en iyi şekilde sıfırdan planlanır. Başarılı bir içerik pazarlama modelinin beş seviyesi vardır:


1. SEO: Bu önemlidir, çünkü siteniz arama motorları için optimize edilmemişse, hedef müşterileriniz sizi asla ilk etapta bulamayacaktır.


2. Kullanıcı deneyimi: Bu, UX'in karışıma uyduğu yerdir. Şimdiye kadar, büyük olasılıkla öneminin farkındasınız, ama hadi bunu bir perspektife koyalım. Adobe'nin 2015 yılında yaptığı önemli bir araştırmaya göre, içeriği tüketmeleri için 15 dakika verildiğinde, insanların üçte ikisi sade bir şey yerine güzel tasarlanmış bir şeyi okumayı tercih ediyor. Ve bu, genel UX bulmacasının yalnızca bir parçası.


3. İçerik stratejisi: Siteniz SEO için optimize edildiğinde ve UX'iniz en iyi olduğunda ticari yönünüzün planı, içeriğinizi hedef kitlenizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde oluşturmak için ziyaretçi sayıları ve hemen çıkma oranı gibi ölçümleri kullanabilirsiniz ve arzu ettiğiniz sonuçları elde etmeye başlayın.


4. İçerik oluşturma: Bir strateji uygulandığında, eğlenceli kısma, yani içerik oluşturmaya başlama zamanı. Bu nedenle, mevcut içeriği yenileyin, yeni blog makaleleri oluşturun ve her parçanın dijital kullanım için biçimlendirildiğinden emin olun.


5. İçerik dağıtımı: En iyi dinamik içeriği oluşturduğunuzda, fark edilmeye başlama zamanı. Çeşitli sosyal kanallarınızı ve sahip olabileceğiniz diğer parlak bağlantılarınızı kullanarak doğru kişilerle paylaşın.


Kullanıcı deneyimi, sağlam bir içerik stratejisinin ikinci adımı olduğundan, doğru şekilde yapılması gerekir. Aksi takdirde, stratejinin tamamı henüz kalkmadan devrilir.


Apple'ın kullanıcı deneyimi yenilemesi

Apple, akıllı telefon ve mobil cihaz pazarının ne kadar kalabalık hale geldiğine dikkat ederek, kullanıcı deneyimini iyileştirme sözü verdi. Tüm platformlarında sorunsuz bir deneyim oluşturma ve 2016'daki büyüme azalmasının ardından işlerini büyütme çabasında, platformlarını birbirine daha da yaklaştırmaya başladı.


Apple yalnızca zaten başarılı olan taşınabilir masaüstünü (artık her yerde bulunan iCloud'u) geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda dijital asistanı Siri'yi üçüncü taraf geliştiricilere açtı.


Ayrıca, markanın en yeni yazılım teklifi olan iOS 14 (şimdiye kadarki en büyük güncellemesi), akıllı telefon kullanıcı deneyimini yüksek oranda özelleştirilebilir ana ekran işlevselliğinin yanı sıra etkileşimli uygulama widget'ları ve otonom organizasyon özellikleriyle tamamen yeniden tasarladı. Apple’ın UX’e olan sarsılmaz bağlılığının ve devam eden başarısının büyük itici gücünün kanıtı.


Apple'ın ileriye dönük düşüncesine bakıldığında, kullanıcı deneyiminin günümüz tüketicisi için ne kadar önemli olduğunu açıkça görüyoruz. Şirketlerin müşterilerle etkileşim biçimlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmazsa, bu hızla değişen iklimde herhangi bir marka yol kenarına düşecektir.


Görsel aramanın yükselişi

Ufukta sönük bir yıldız belirdiğinde, görsel arama kullanıcı deneyiminin ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Örneğin, artırılmış gerçeklik tarzı uygulama Blippar, sezgisel marka etkileşimi tarzıyla kullanıcı deneyimini yepyeni bir seviyeye taşıyor. Bu, insanları Google'da arama yapmak yerine görsel arama için kullanmalarını sağlamayı planlıyor ve olası bir hedef gibi görünüyor çok.


Görsel aramada DMI ile bir web semineri kaydeden Clark Boyd'a göre, Y kuşağının %62'si diğer e-ticaret teknolojilerinin üzerinde görsel arama arıyor ve Google aramalarının %34'ü zaten görsel sonuçları veriyor. Pazarlamacıların, teknolojinin yeteneklerini ve tüketicilerin en son ihtiyaçlarını yakalaması gerekiyor. Gerçek şu ki, insanlar sezgisel yaratıklar ve görünen o ki görsel arama, gün geçtikçe yoğunlaşan bir dünyada giderek artan anlık tatmin ihtiyacımızı karşılayacak.


UX, rekabetçi işletmeler için isteğe bağlı bir lüks değildir. Kullanıcı deneyimine hak ettiği ilgiyi vermek için zaman, para ve kaynaklara yatırım yapılmalıdır, bu da başarıyı garantilemek için gerekli becerilerin edinilmesi anlamına gelir.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page