top of page
Ara

Kriz dönemlerinde kendinizi yönetmenin pratik yolları

Dünyamız, Covid-19 salgını ile uğraşırken, belirsizlik faktörünün korku ve paniğe neden olarak tehlikeli olabileceğini görüyoruz.

Bir liderin kriz zamanlarındaki işi tamamen uyumla ilgilidir ve uyum enerji üzerine odaklanır. Herkesin odaklanmasını sağlamak için önce kendinizi yönlendirmeniz gerekir. İşte kendinizi yönlendirmenin bazı pratik yolları.


Zihninizin kontrolünü elinize alın

Beyin tehditleri önceden algılamak için teyakkuz hâlindedir. Bu nedenle bir kriz sırasında merkezde kalmak zordur. Sonuç olarak zihin, bilişsel füzyon ve ruminasyona yol açan hayal gücü ile hareketlenir. Bilişsel kaynaşma, her düşünceye inandığınız zamandır. Düşünceleri fikir veya yorum olarak ayırt etmek yerine, zihninizde gerçekler haline gelirler, bu da ruminasyona yol açar - aynı şeyi tekrar tekrar endişelendirir. Bilim adamları, ruminasyonun endişe ve depresyon yaratabileceğini biliyorlar.


Zihninizi kontrol altına almanın pratik yolları

  1. Hediye almak. Paradoksal olarak, sadece şimdiki zamanda bir plan oluşturabilirsiniz. Sadece iki seçenek vardır: Panik veya varlık. Yalnızca varlık, bir sonraki doğru adımı atmanıza yardımcı olur.

  2. Düşüncelerinizi fark edin ve kendinize “bu bir gerçek mi yoksa korku mu?” Diye sorun. Eğer düşündüğünüz bir gerçek değilse, kendinize “Bu sadece bir düşünce” deyin. Dikkatinizi şu anda ne yapabileceğinize yönlendirin.

  3. Kendinizi sakinleştirmek için farkındalık veya meditasyon yapın. Farkındalık ve meditasyon, kalp atış hızınızı yavaşlatmanıza, nefesinizi kontrol etmenize ve kendinizi sabit tutmanıza yardımcı olur, böylece iyi kararlar alabilirsiniz.

Anlatınızı kontrol etmenin pratik yolları

  1. Dedikodu, suçlama ve “ne olursa olsun” ve “Sahip olmalılar” oyunlarına katılmayı reddet. Daha düşük düzeydeki duyguları harekete geçiren tüm sohbetleri yeniden yönlendirin. "Şu anki seçimlerimiz neler?" Bu soru, kontrol edebileceğiniz tek şeye dikkatinizi yeniden odaklıyor: seçimleriniz.

  2. Konuşmaları değer sağlamaya ve başkalarına hizmet etmeye odaklayın. İşletmeyi sürdürmek için fikirler üretin. Başkalarına yardım etmenin yollarını tartışın. Müşterilere hizmet etmeye odaklanın. Siyasi tartışmaları, insanlar kriz modundayken değil, daha sonra kullanmak için saklayın.


Odağınızın kontrolünü elinize alın

Odaklandığınız şey zihinde genişler. Tehlikeye odaklanmak oldukça kolaydır. Aydınlanmış liderler, sağlıklı bir dengeyi korumak için odağı bilinçli olarak nasıl değiştirecekleri. Haberlerde neler olduğu hakkında konuşmak yerine, her gün tek bir olumlu yöne odaklanmaya karar verin - minnettar olmak için bir şey.


Odağınızın kontrolünü nasıl ele alırsınız?


  1. Kendi küçük görüşünüze odaklanmak yerine, daha iyi olanı fark etmek ve konuşmak için günlük çaba gösterin. Birçok örnek: sağlık çalışanları için maske oluşturmaya öncülük eden terziler, çalışanlara para ödenmesi için profesyonel bağış yapan sporcular, emekli doktorlar ve hemşireler yardımcı olmak için harekete geçiyor.

  2. Projeler üzerinde çalışırken bir zamanlayıcı kullanın. Projeler üzerinde çalışırken kendinize 30 dakikalık kesintisiz odak segmentleri verin. Sosyal medya yok. Haber yok. Şimdi odaklanmak için kendinizi eğitin ve işler tekrar hızlandığında avantajlardan yararlanın.

  3. Oyun oyna. Neyi kontrol edebileceğinize ve nerede kararlı bir şekilde harekete geçeceğinize odaklanmanızı gerektiren bir liderlik eğitim kampında olduğunuzu varsayalım. Kendi kişisel gelişiminizin günlüğünü tutun.


Sonuç

Herhangi bir şey öğrendiysek, şu olmalı: Hayatı tehdit eden bir virüs, siyasi ilişkiniz, ülkenizin sınırları, cinsiyetiniz veya cildinizin rengi ile ilgilenmez. Politika, olumsuz haberler ve korkudan dikkatinizi dağıtmak kolaydır, ancak bu dikkat dağıtıcı unsurlar kollektif faydaya hizmet etmez. Çalışanlarınıza sunabileceğiniz en büyük hediye, soğukkanlılığı korumaktır. Kendi zihninizi ilk ele geçirdiğinizde fırtınada sakin bir varlık olarak örnek oluşturabilirsiniz.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page