top of page
Ara

Kripto yatırım dolandırıcılıklarından kaçınma kılavuzu

Meşru kripto şirketleri gibi davranan bazı dolandırıcıların 2012'den bu yana 16 milyar dolardan fazla yatırımcıları zarara uğrattı. Peki nasıl korunulur?

Kripto yatırım dolandırıcılıklarından kaçınma kılavuzu

Herhangi bir yeni teknoloji veya yenilik geliştikçe, her zaman sektörü genişletmek için çalışan güvenilir şirketler olacak ve her zaman, alan hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan yeni meraklılardan yararlanmak isteyen sahtekar şirketler olacaktır. Maalesef bu, meşru kripto şirketleri gibi davranan dolandırıcıların 2012'den bu yana 16 milyar dolardan fazla yatırımcıları dolandırdığı kripto endüstrisinde gördüğümüz şey.


"Kripto Yatırımcı Dolandırıcılığı Raporu" adlı yeni araştırma, kayıpların ne kadar büyük olduğunu ve kaç kişinin adalete teslim edildiğini göstermek için son on yıldaki kripto dolandırıcılıklarının etkisini detaylandırıyor. Kaybedilen 16 milyar dolarlık fon, sadece dolandırılan insanlar üzerinde inanılmaz derecede olumsuz bir etkiye sahip değil, aynı zamanda güvenilir projelerin itibarını zedeliyor ve bir bütün olarak sektörü durgunlaştırabilir. Bununla birlikte, bu dolandırıcılıkları yakından inceleyerek, dolandırıcılıkların neye benzediğini ve yatırımcıların ve sektörün ileride bu tehditlere karşı kendilerini nasıl koruyabileceklerini anlamanın yollarını bulabiliriz.


Dolandırıcılık faaliyetleri ve sonuçları

Rapora göre kripto alanındaki ilk büyük dolandırıcılık Bitcoin Savings and Trust dolandırıcılığı oldu. Kurucu Trenton Shavers tarafından yürütülen yatırım planı 2012'de başlatıldı ve yatırımcılara yüksek getiri vaat etti ve sonunda 97 milyon dolar dolandırdı. Bunu daha fazla plan ve daha büyük kayıplar takip etti, en büyük beş dolandırıcılık ise şunlar oldu:


OneCoin, tokenlarını tanıtmak için büyük vaatlere ve gösterişli sunumlara güvendi, ancak altında hiçbir madde - bir blok zinciri bile - yoktu. OneCoin, 4,4 milyar dolarlık yatırımcı parası topladı ve bir kurucu tutuklanırken diğeri ortadan kayboldu.


BitConnect, farklı getiri seviyelerinde alım yapan yatırımcılar için günde %1'e kadar yüksek getiri vaat eden bir yatırım planıydı. Yasal baskı sonunda kurucu John Bigatton'un BitConnect'i kapatmasına neden oldu, ancak yatırımcıları 2,5 milyar dolardan dolandırmadan önce değil.


PlusToken, yüksek yatırım getirisi vaat eden bir Çin madeni parasıydı. 2 milyondan fazla yatırımcı tarafından takip edildi ve kurucuların deftere "Üzgünüz kaçtık" yazan bir not yazıp ortadan kaybolmadan önce 17 milyar dolara yükselmişti.


WoToken, yüksek getiri, var olmayan özel bir ticaret yazılımı ve üye tavsiyeleri için ödüller vaat eden başka bir dolandırıcılıktı. PlusToken ile de ilişkilendirilen kurucular, yatırımcılardan 1 milyar doları aştı.


İspanya'dan Santiago Fuentes tarafından yönetilen Arbistar 2.0, yine tescilli bir arbitraj botu tarafından üretilen yüksek getiri sözü verdi, ancak "bilgisayar hataları" yatırımcıların fonlarına erişimini engellemeye devam etti. Fuentes, yatırımcılardan 1 milyar dolar topladıktan sonra sonunda tutuklandı.


Rapora göre bunlar, yatırımcılarını 16 milyar dolardan dolandıran 136 kripto projesinden sadece birkaçı.


Yine de bu dolandırıcılıkların sonuçları oldu mu? Bulduğumuz 136 projeden, ekiplerin sadece 71'ine suç duyurusunda bulunuldu. Ek olarak, yalnızca 15 proje, ekip üyelerini dolandırıcılık, kara para aklama veya diğer yatırım planı suçlarından mahkum etti ve cezalandırdı. Listemizdeki kripto projelerinin geri kalanı onlara karşı herhangi bir başvuru yapmadı.


Açıkçası bu, meşru projeler ve sektörü ileriye taşımak isteyen yatırımcılar da dahil olmak üzere kripto endüstrisine büyük ölçüde zarar verebilir. Bu nedenle, yatırımcıların yeni kripto projeleri etrafında kırmızı bayrakları nasıl arayacaklarını bilmeleri ve endüstrinin kendisinin kötü oyuncuları tasfiye etmeye yardımcı olmak için kontroller ve dengeler oluşturmaya başlaması çok önemlidir.


Yatırımcılar ne yapabilir?

Neyi izleyeceğini bilen yatırımcılar, şüpheli görünen planlardan kaçınabilir, ancak neyi değerlendireceklerini bilmeleri gerekir. Yeni bir kripto projesine bakarken, yatırımcılar şunları yapabilir:


Teknik raporu okuyun: Herhangi bir iyi şirket, sağlam bir konsept kanıtıyla başlar. Konsepti ve nasıl yürütüleceğini belirleyen iyi yapılandırılmış bir beyaz kağıt, projenin güvenilir olduğunu göstermeye yardımcı olabilir. Kafa karıştırıcı, intihal içeren veya var olmayan teknik incelemelere sahip projelerden kaçının.


Çalışan bir iş modeli arayın: Şirket planını uygulanabilir bir iş modeli aracılığıyla test etti mi? Bir yatırımcı, teknik incelemedeki kavram kanıtının gerçekten işe yarayıp yaramadığını kontrol etmeli ve güvenilir bir ekip bunu göstermekten mutlu olmalıdır.


Ekip hakkında daha fazla bilgi edinin: Projenin arkasında iyi bir ekibe sahip olmak, ona güvenilirlik kazandırmaya yardımcı olacaktır. Öncelikle, projede çalışan bir veya ikiden fazla kişinin olduğundan emin olun. Diğer alanlarda bir çalışma portföyü olan profesyonel özgeçmişlerine sahip olup olmadıklarını ve internette başka yerlerde bulunabileceklerini kontrol edin.


Ekip değer mi yaratıyor: İyi bir başlangıç, sadece heyecan değil, yatırımcıları ve müşterileri için değer yaratmak ister. Ekip, projelerini moda sözcükler ve süslü etkinliklerle tanıtıyorsa, ancak arkasında hiçbir şey yoksa, devam edin.


Sektör neler yapabilir?

Durum tespiti yapmak sadece yatırımcıya bağlı olmamalıdır. Sektör, yatırımcıların kripto projeleri hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olmak için güvenlik önlemleri almalı ve dolandırıcıların operasyonlarını kontrol etmeden dolandırıcılık yapmamasını sağlamalıdır.


Örneğin, ekiplerin projeleri, geçmişleri, ekip üyeleri ve iş planları hakkında bilgi sağlayabilecekleri bir ifşa kayıt defterine sahip olun. Saklayacak hiçbir şeyi olmayanlar, yeni yatırımcıları çekmek için işleri hakkında bilgi vermeye istekli olacaklar. Ve bir kayıt defteri, sektörü meşru olmayan planları daha erken ortadan kaldırabilecek veya anonim kalmaya çalışan dolandırıcılıkları su yüzüne çıkarabilecek daha fazla şeffaflığa sahip olabilir.


Sektör, daha iyi yatırımcı ilişkileri uygulamaları geliştirmeye ve benimsemeye başladığında - iletişim, açıklamalar, çağrılar ve daha fazlası dahil - şeffaflık etrafında proje ekipleri için bir emsal oluşturacaktır. Ayrıca, yatırımcıları proje etrafında sorular sormaya ve kurucularla ilişki kurmaya teşvik edecek. Bu kurucular, bir dolandırıcılık olabileceğine dair bir mesaj gönderirler.


Yukarıda gördüğümüz gibi, bazı dolandırıcılar sorumlu tutuluyor. Ama para gittiğinde artık çok geç. Sektörün kendini sorumlu tutmanın ve şeffaflık ve eğitim yoluyla erken aşamalarda hileli projeleri işaretlemenin yollarını bulması gerekiyor.


Sonuç

İyi haber şu ki, kripto endüstrisi, kripto büyümesini durdurmak için bu dolandırıcılıklara karşı hoşgörüsüzlük eşiğini aştı. Ancak rapor, yapılan hasarın ayrıntılarını verirken, iyileştirmeler yapılmazsa ve kontroller ve dengeler yerine getirilmezse, gerçek hasarlar gün yüzüne daha sert ve hızlı şekilde çıkabilir.

0 yorum
bottom of page