top of page
Ara

Koronavirüs nedeniyle BP 17 milyar dolarlık zarar açıkladı

Enerji devi BP, ikinci çeyrek için Koronavirüs pandemisinin petrol endüstrisine yönelik mevcut tehdidiyle savaşmaya devam ederken 16,8 milyar dolar zarar bildirdi.

İngiltere merkezli şirketin toplam kaybı, pandemiyle ilgili 10,9 milyar dolarlık bir değer düşüklüğü giderini içeriyordu. BP, 2010 Deepwater Horizon olayından bu yana ilk kez - tarihteki en büyük deniz petrol sızıntısı olan temettüsünü 10.5 centten %50'ye kadar 5.25 cent seviyelerine indirdi.


Petrol devi BP, Koronavirüs pandemisinin devam eden etkilerini bildirdiği için ikinci çeyrekte büyük bir kayıp yaşadı.


Londra merkezli enerji devi, 2020 yılının ikinci çeyreğinde, bir yıl önceki 1.8 milyar $'lık karın aksine, 16.8 milyar $ zarar gösterdi. Finansal düzenleme sonrası, şirket geçen yılki 2,8 milyar dolarlık net kâra kıyasla 6,7 milyar dolarlık net zarar kaydettiği belirtildi.


Bloomberg tarafından ankete katılan analistler 8.45 milyar dolar zarar beklemişti. BP, 2010 Deepwater Horizon petrol döküntüsünden bu yana temettüsünü ilk kez kesti ve çeyrek önceki 10.5 sentten hisse başına 5.25 sente indirdi.


Petrol ve gaz şirketinin hisseleri bugüne kadar %40'tan fazla düştü, ancak Londra'daki sabah ticaretinde %7 civarında sıçradı.


Şirketin açıkladığı rakamsal veriler

Net gelir: geçen yıl 2,8 milyar dolar kar karşısında 6,7 milyar dolar zarar

Toplam gelir: geçen yıl 1.8 milyar dolar kar karşısında 16.8 milyar dolar zarar

Meksika Körfezi petrol sızıntısına yönelik ödemeler hariç işletme nakit akışı: geçen yıl 8.2 milyar $'a karşılık 4.8 milyar $ değeri


Şirketin toplam zararı, faaliyet göstermeyen kalemler veya ana faaliyet alanı ile ilgili olmayan faaliyetler için 10.9 milyar dolarlık net vergi sonrası gideri içermiştir.


İcra başkanı Bernard Looney yaptığı açıklamada, "Uzun vadeli fiyat varsayımlarının sıfırlanması ve ilgili değer düşüklüğü ve keşif yazım ücretlerinin büyük etkisi oldu." Dedi.


Şirket, pandeminin yakıt tüketimi üzerindeki etkisi nedeniyle BP'nin işlerinin neredeyse her yerine sert bir darbe vururken, "petrol ticareti son derece güçlü bir sonuç verdi" dedi.


BP, emisyonların %30-35 oranında düşürülmesi, satılan ürünlerin karbon yoğunluğunun %15'ten fazla azaltılması ve hidrokarbon üretiminde %40'lık bir düşüşün hedeflenmesi de dahil olmak üzere net sıfır hedefini sunmak için yeni bir strateji açıkladı. Şirket 2030 yılına kadar tamamlamayı umuyor.


Enerji kaynaklarına yaklaşımını "yeniden icat etmek" için şirket, herhangi bir yeni ülkede petrol araştırmayacağını söyledi.


Şirket, "Önümüzdeki yıllarda BP, düşük karbonlu enerji işimizi önemli ölçüde artıracak ve mobilite ve rahatlık tekliflerimizi dönüştürecek." dedi ve ekledi. "Petrol, gaz ve rafineri portföyümüze odaklanacağız ve azaltacağız."

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page