top of page
Ara

Kariyerinizi etkileyen büyük kararlar almanın sonuçları

Genç bir profesyonel olmanın en iyi yanlarından biri, önünüzde uzanan sınırsız sayıda olasılıklarla yüzleşmek durumunda kalmanızdır

Kariyerinizi etkileyen büyük kararlar almanın sonuçları

Genç bir profesyonel olmanın en iyi yanlarından biri, önünüzde uzanan sınırsız sayıda olasılıklarla yüzleşmek durumunda kalmanızdır. Özellikle kariyerinizin ilk aşamalarında olanlar için çok fazla seçenek mevcut ve potansiyel olarak yararlanabileceğiniz çok sayıda sektör ve ilgi alanı.

Ancak, aynı zamanda, bu oldukça ezici gelebilir.


"Hangi yöne gitmenin doğru olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?" diye soruyor olabilirsiniz.


Bazı insanlar ilk işinizin gerçekten önemli olmadığını iddia etse de, insanların 20'li yaşlarının başında yaptıkları seçimlerin uzun vadede iş yollarını ne sıklıkla etkilediğini şaşırtıcı. Bu nedenle, herhangi bir büyük karar vermeden önce bir adım geri atmaya ve stratejik olmaya değer.


Kariyer, uzun vadeli bir koşudur ve sizinki iyi bir stratejiden faydalanacaktır.


1. Beceri setinizde uzmanlaşmış şirketlerde çalışın

Rolünüz ne olursa olsun, bir özgeçmişte kendinizi nasıl parlatacağınıza dair birçok iyi tavsiye var. Ancak, bu tavsiye bolluğu nedeniyle, işe alım yöneticilerinin işe alındıktan sonra başarılı olup olmayacağınızı veya kendinizi kağıt üzerinde sunmakta iyi olup olmadığınızı ayırt etmesi zor olabilir.


Özgeçmişinizde, özellikle sektörünüzde veya uzmanlık alanınızda güçlü bir üne sahip olan birkaç tanınabilir marka ismine sahip olmak, kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olabilir. Bu, özellikle daha sonraki kariyerinizde, yönetici veya liderlik pozisyonları için rekabet etme olasılığınız daha yüksek olduğunda geçerlidir.


Örneğin, BT'de çalışıyorsanız, özgeçmişinizde tanınmış bir tüketim malları işletmesinden ziyade niş ama yenilikçi bir teknoloji şirketi olması daha iyidir. Aynı şekilde, pazarlama alanında çalışıyorsanız, büyük bir teknoloji kuruluşunda beş yıl geçirmektense, tüketiciye dönük bir şirkette deneyim sahibi olmak daha iyi görünüyor.


Belirli türdeki işinize değer veren bir sektördeki rollere odaklandığınızda, işe alım görevlileri ve işe alım yöneticileri haklı veya değil en iyilerden veya becerilerinizin yüksek olduğu bir kuruluştaki insanlardan öğrendiğinizi varsayacaklardır. işletme için değerli ve önemlidir.


2. Ağınızda olmasını istediğiniz kişilerle çalışmayı seçin

Muhtemelen daha önce duyduğunuz bazı kariyer fırsatlarının çoğu çevre aracılığıyla bulunur. Aslında, yakın zamanda yapılan bir araştırma, durumun yüzde 85'inde böyle olduğunu buldu. Çevre edinme/ Ağ kurma, ilişkiler kurmaktan gelir: insanlarla çalışmak, ağınızdaki insanlara yardımcı olmak ve iletişimde kalmak. Herhangi bir yeni rol seçmeden önce (ister birinci, ister ikinci veya üçüncü olsun), ekibinizde kim olacağınıza bakmak iyi bir fikirdir, çünkü bu kişiler ileride önemli kişiler ve referanslar olabilirler.


Yapabileceğiniz en iyi insanlarla çalışın: etkileyici deneyimlere sahip insanlar, başarı ve terfi geçmişi olan insanlar ve iyi bir kimyaya sahip olduğunuz ve kendinizi uzun vadede iletişim halinde görebileceğiniz insanlar. Bu, kıdemlileriniz için olduğu kadar takım arkadaşlarınız için de geçerlidir. Sizin kadar hırslı ve gelecekteki fırsatlar ortaya çıktığında sizi düşünecek akranlarla bağlantı kurun.

Bu insanları nasıl buluyorsunuz?


Bazen sezgisel olacaktır. Paylaşılan değerler veya hedefler nedeniyle hemen bağlantı kurduğunuz belirli iş arkadaşlarınız her zaman olacaktır ve bu ilişkiler genellikle daha uzun süreli olma potansiyeline sahiptir. Konu yaşlılarınız olduğunda, kendi ağlarındaki insanlara iyi fırsatlar sunma konusunda başarılı bir geçmişe sahip liderler arayın. Çoğu zaman bu, rolleri veya şirketleri değiştirdikten sonra eski bir çalışanı ekibine katan bir yönetici olabilir. Bağlı kalmaları, sadakate değer verdiklerini ve kariyer yolculuklarında insanları desteklemeye istekli olduklarını gösteriyor.


3. Kendinizi büyütmek ve esnetmek için fırsatlar arayın

Hırslı bir çalışansanız, mümkün olduğunca çabuk terfi almak için istekli olabilirsiniz. Ancak , mevcut rolünüzle ilgili ve konfor alanınızın biraz dışında stratejik bir yanal hareket yapmanın daha yararlı olduğu zamanlar vardır . Kariyerinizin ilk on yılı, risk almak, aktarılabilir beceriler geliştirmek ve bazı teknik uzmanlıklar geliştirmek için harika bir zamandır.


Örneğin, pazarlama alanında çalışıyorsanız ve satışa geçme fırsatınız varsa, bunu bitişik bir alanda beceriler edinmenin bir yolu olarak düşünün. Benzer şekilde, marka ve ürün geliştirmenin kritik olduğu tüketim ürünlerinde çalışıyorsanız, pazarlama faaliyetlerinin ürünleri nasıl gelire dönüştürdüğüne dair daha iyi bir bakış açısı elde etmek için pazarlama pozisyonunda biraz zaman geçirmeyi düşünün.


Kendinizi germek ilk başta korkutucu görünebilir, ancak dayanıklılık oluşturmadan , öğrenmeden ve yeni ve daha iyi beceriler geliştirmeden önce hepimizin zorluklar ve hatta başarısızlıklar yaşamamız gerektiğini unutmayın . Bunu, hataların daha az görünür olduğu ve hatalarınızdan ders almak ve bunun için daha iyi hale gelmek için bolca zamanınız olduğunda, kariyerinizin başlarında yapmak en iyisidir.


İlk birkaç işinizi sektörünüzde var olan roller ve departmanlar hakkında derinlemesine bir anlayış kazanmak için kullanırsanız - ve bunların toplu hedeflerine ulaşmak için nasıl birlikte çalıştıkları - ileride liderlik rolleri için daha rekabetçi bir aday olacaksınız.


Kıdemli bir role geçtiğinizde, muhtemelen daha az “uygulamalı” sorumluluklarınız olacak ve bunu yapan daha fazla çalışanı denetleyeceksiniz. Bu, inşa etmekte olduğunuz o temel bilginin devreye gireceği zamandır. Farklı ekiplerin nasıl çalıştığını ve işlerini iyi yapmak için bir lider olarak sizden neye ihtiyaç duyduklarını bilmeniz gerekecek.


4. Kısayollar dikkatinizi dağıtmayın

İyi bir deneyim kazanmanın ve çevrenizi zaman içinde kurmanın zor işini nasıl "kısa yoldan elde edebileceğiniz" konusunda pek çok fikir var. Bazı insanlar özgeçmişinizde kozmetik iyileştirmeler yaparak ve sosyal medya kanallarınızı büyüterek “kişisel markanıza” odaklanmanızı önerir. Diğerleri, hızlı bir şekilde zirveye çıkmak için başlangıç ​​rotasını kullanmanızı önerir.


Bu önerilerin her ikisinde de akılda tutulması gereken uyarılar var.


İlk olarak, kişisel markalaşma söz konusu olduğunda, insanların sıcak havayı görebildiğini unutmayın. Gerçek şu ki, harika işler yapmanın ve güçlü deneyimler oluşturmanın yerini hiçbir zaman tutamayacak. Kendinizi terfiye hazır hissettiğinizde, işe alım yöneticileri bunu görecektir.


İkincisi, iş yeni kurulan şirketlere gelince, kesinlikle harika şirketler olduğunu unutmayın, ancak bir başlangıç ​​rolü üstlenmek yüksek riskli, yüksek ödüllü bir karardır. Bir sonraki Amazon'a katılacak kadar şanslı olsanız bile, uzun saatler, başarısızlık endişeleri ve çok fazla baskısını üzerinizde hissedebilirsiniz. Bu dünyada bir rolü kabul etmeden önce, iş ve gelecek planları hakkında birçok soru sorduğunuzdan emin olun. Liderlik becerilerine güvenip güvenmediğinizi görmek için yönetim ekibinin deneyimine göz atın. Hoşunuza gitmeyen bir şey görür veya duyarsanız, iki kez düşünün.


Kariyerlerde daha sonra gelen daha büyük roller söz konusu olduğunda, işverenler seçici ve seçicidir. Bu, doğrulanabilir deneyime sahip adayları ayırmak için kurumsal markaların gücüne ve tanınmış kişilerin referanslarına güvendikleri zamandır.


Bu yüksek profilli rolleri güvence altına almanın en güçlü yolu, hemen şimdi işe koyulmaktır: Becerilerinizi geliştirin, yan sorumluluklar üstlenin ve şirketlerde ve güvenilirliğinizi artıracak insanlarla çalışın.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page