top of page
Ara

Kariyer rehberi: Bir SEO uzmanı neler yapar?

Bu rol, pazarlama stratejisinin ve ekibinin ayrılmaz bir parçasıdır

Kariyer rehberi: Bir SEO uzmanı ne yapar?

Arama motoru optimizasyonu veya SEO, yirmi yıldan daha az bir süredir var olan bir kavramdır, ancak neredeyse her sektörden pazarlamacıların ve erkeklerin ve kadınların kariyer yarattığı büyük bir iş akışına neden olan bir kavramdır. Bugün, 1 milyardan fazla web sitesi var ve bunların her biri Google, Yahoo, Bing ve diğer daha az bilinen arama araçlarının arama motoru sonuç sayfalarında dikkat çekmesi gerekiyor. Sonuçta SEO hala organik ve İçerik keşfinin kralıdır.


Bir SEO uzmanı, müşterilerinin ve şirketlerinin aramada görünmesine yardımcı olabilmeleri için arama motoru sonuçlarının arkasındaki algoritmaları öğrenme ve bunlara hakim olma konusunda uzmanlaşmış kişidir.


Başlangıçta çoğu arama uzmanı, kendi şirketlerini veya sayfalarını pazarlamakta deneyimli kişilerdi. Ancak günümüzde SEO, dijital pazarlamanın bir parçası olarak öğretilmektedir ve birçok SEO uzmanı, sınıflardan ve sertifikalardan beceriler öğrenir ve ardından seviyeleri, iş rolü ve çalıştıkları şirketin büyüklüğü ile orantılı maaşlar kazanmaya devam eder. Çoğu modern SEO uzmanının veri analizi, yazma, pazarlama, araştırma, web içeriği, HTML, bağlantı kurma, rakip analizi ve anahtar kelime araştırması konularında becerilere sahip olması beklenir. Raven, Moz ve diğerleri gibi SEO araçlarını kullanma konusunda uzmanlık da önemlidir.


Şirketlerin çoğu nişte rekabet edebilmek için arama optimizasyonuna ihtiyaç duyması nedeniyle SEO uzmanları yüksek talep görüyor. SEO uzmanları, dijital kampanyaları başarılı kılmak için şirketlerin web trafiğine ihtiyaç duyması nedeniyle, dijital ve içerik pazarlama programlarının bir parçası olarak, web geliştiricileri tarafından, içerik pazarlamacıları olarak ve diğer birçok rolde işe alınır. İster şu anda bir arama motoru optimizasyonu uzmanı olun, ister sahaya girmeye çalışın, bir SEO kariyeri heyecan ve büyüme için muazzam bir potansiyel vaat ediyor.


SEO nedir?

SEO, "arama motoru optimizasyonu" veya "arama motoru optimizasyonu" nun kısaltmasıdır. Bir SEO kiralamaya karar vermek, potansiyel olarak sitenizi iyileştirebilecek ve zamandan tasarruf edebilecek büyük bir karardır, ancak sitenize ve itibarınıza zarar verme riskini de göze alabilirsiniz. Sorumsuz bir SEO'nun sitenize verebileceği zararların yanı sıra potansiyel avantajları da araştırdığınızdan emin olun. Birçok SEO ve diğer ajans ve danışman, web sitesi sahipleri için aşağıdakiler dahil faydalı hizmetler sağlar:


—Site içeriğinizin veya yapınızın incelenmesi

—Web sitesi geliştirmeyle ilgili teknik tavsiyeler: örneğin, barındırma, yönlendirmeler, hata sayfaları, —JavaScript kullanımı

— İçerik geliştirme

—Çevrimiçi iş geliştirme kampanyalarının yönetimi

—Anahtar kelime araştırması

—SEO eğitimi

—Belirli pazarlarda ve coğrafyalarda uzmanlık.


Bir SEO uzmanı tam olarak ne yapar?

Bir arama motoru optimizasyonu (SEO) uzmanı, Google, Yahoo! ve Bing gibi büyük arama motorlarında web sitesi sıralamasını iyileştirir.


Uzman, alakalı arama sonuçları ve olumlu bir kullanıcı deneyimi, artan site trafiği, potansiyel müşteri hacmi ve marka bilinirliği üretmek için sayfa içi optimizasyonu sağlar.


San Diego'daki bir dijital pazarlama ajansı olan Inseev Interactive'in SEO yöneticisi Brett Bastello, "Bir SEO uzmanının birincil amacı, herhangi bir pazarlamacı ile aynıdır: Şirket için daha fazla satış yaratmak," diyor.


Akıllı sayfa taktikleri (anahtar kelime etiketi, dahili bağlantı, temiz URL'ler vb.) Kullanarak "bir SEO uzmanı, web sitesinin arama motorları içindeki görünürlüğünü artırabilir, bu da sonuçta artan trafik ve daha fazla satışla sonuçlanır."


Diğer görevler arasında başlık ve meta etiketlerin, URL yönlendirmelerinin ve 404 hatalarının uygulanması ve sürdürülmesi; rakiplerin internetteki varlığını analiz etmek; Google Arama Konsolu ve benzer web yöneticisi araçlarını izleme; bağlantı kurma fırsatlarının belirlenmesi; ve acenteler ve satıcılarla sözleşmelerin müzakere edilmesi.


Bazıları ayrıca yeni girişimler geliştirmek ve kullanıcı katılımını artırmak için sosyal medya hesaplarını güncellemek veya yönetmek için pazarlama ve yaratıcı ekiplerin üyeleriyle yakın bir şekilde çalışır.


SEO, arama motoru pazarlamacılığının (SEM) ayrılmaz bir parçasıdır. SEM bilgisi elbette SEO uzmanları için çok önemlidir, ancak pazarlamacılardan serbest yazarlara kadar herkes için de faydalıdır.


Bir SEO uzmanının hangi becerilere ihtiyacı vardır?

İletişim becerileri her şeydir. Bir müşteri, sitesini büyütmeniz için sizi işe alırsa, en iyi eylem planını ifade edebilmeli ve neden onun için en iyisi olduğunu açıklayabilmelisiniz.


SEO uzmanları hangi konulara hakim olmalıdır?


— Temel düzeyde domain ve hosting yönetimi

— Site içi SEO kriterlerini ve bu kriterlerin en ideal yapılarını bilmelidir

— SEO analiz araçlarını kullanmayı ve yorumlamayı bilmelidir

— Rakipleri ve sektörleri incelemeyi, hangi değerlerin daha üstün olduğunu tespit edebilmeli

— Google Ads Keyword Planner aracını kullanmayı bilmelidir

— Site haritası, robots.txt ve htaccess dosyası kontrollerine hakim olmalıdır

— İçeriklerin SEO uyumluluğunu kontrol edebilmeli, anahtar kelime tespitlerini yapabilmelidir

— Link kaynakları bulabilmeli bunlar üzerinden en doğru paylaşımları yapabilmelidir

— Sektörde en çok aranan ilgili kelimeleri tespit edebilmeli ve site sahibine bunları önerebilmeli

— Site içi anahtar kelime yoğunluğunu tespit edebilmeli, her rekabete göre farklı yoğunluk belirleyebilmelidir

— Google indexleme kriterlerini bilmeli, indexleme sorunlarının hangi kriterlerden olabileceğini değerlendirmelidir

— Temel düzeyde yazılım ve kodlama bilgisi

— Google Search Console'un tüm özelliklerini kullanabilmelidir

— Google Analytics'e tam hakim olunmalıdır

— Algoritma güncellemelerinde etkilenen kriterleri tespit edebilmelidir

— Sitenin yaşadığı düşüşlerde sorunlar net tespit edilmeli ve çözüm üretilebilmelidir


Temel kriterler açısından ele alındığında çok zor görünmese de, SEO uzmanları en ufak bir hatanın sitenin hayati sorunu olabileceği konusunda hassas davranmalıdır. Tüm bu özellikler tam zamanlı veya freelance SEO uzmanlarının tamamında bulunmalıdır.


Birisi bu alana nasıl girebilir?

Horton, pazarlama alanında bir derece yararlıdır, ancak SEO çok özel olduğu için, size ihtiyacınız olan becerileri kazandıracak çok fazla üniversite dersi yoktur, diyor. Çevrimiçi olarak mevcut materyallerin bolluğunu incelemenizi tavsiye ediyor.


Başlamak için, QuickSprout ve AHrefs gibi sitelerde Google'ın veya Bing'in çevrimiçi sertifikalarını veya topluluk kaynaklarını ve sektör anahtar notlarını deneyin.


SEO kariyerinizde nasıl ilerleyebilirsiniz?

Arama motoru optimizasyonunun kara sanatında ustalaştıktan sonra, kariyerinize en fazla değeri katmak için neye odaklanıyorsunuz?


Tecrübelerime göre, çoğu SEO uzmanı, bu alanda başarılı kariyer yapmak için dijital pazarlamadaki analitik becerilerini ve derin öğrenme deneyimlerini kullanarak pazarlamanın içinde kalıyor. İşte kariyerlerinde bir sonraki adımı atmak isteyen yeni ve deneyimli SEO uzmanları için 7 popüler rol ve kariyer yolu:


1. Arama Motoru Pazarlamacısı - Arama motoru optimizasyonu ve arama motoru pazarlamacılığı (SEM) genellikle bir araya getirilir, ancak pratikte çok farklıdırlar. SEM çok daha geniştir ve SEO içerir. Tüketicilere ve arama motorlarına pazarlamak için çalışmanız gerekeceğinden, SEM, Tıklama Başına Ödeme pazarlama (PPC), reklamcılık ve bazı müşteri ilişkileri yönetimi dahil olmak üzere yeni beceriler öğrenmenizi gerektirir. Birçok SEM uzmanı yalnızca ücretli aramada uzmanlaşırken, her iki yönü de ele almak için SEM ve SEO'ya dalabilirsiniz. Google AdWords, Bing AdWords ve çeşitli web analizlerinde uzmanlaşmak bu pozisyon için bir zorunluluktur.


2. İş Pazarlama Danışmanı - Bazı arama motoru optimizasyonu uzmanları, konuşmacılar, profesyonel iş danışmanları ve pazarlama danışmanları olmaya devam ediyor. Bu pozisyon tipik olarak kendi işinizde veya bir başkasının işinde başarılı olmanızı gerektirse de, hemen hemen her yerde şirketlerle çalışma, kamuya açık bir konuşmacı olma ve pazarlama ve stratejik planlamalarını geliştirmek için müşteri bazında işletmelerle çalışma becerisi sağlar. Çoğu durumda, bir danışman olarak çalışmak, müşterilerle birlikte çalışarak onların özel ihtiyaçlarına çözümler sunmanızı, arama ve diğer pazarlama girişimlerini uygulamaya koymanızı planlamanızı ve yardımcı olmanızı, mevcut stratejilerin ve uyguladıklarınızın etkinliğini ölçmenizi, ve bu şirketlere uzun vadeli destek ve katmanlaşma sağlar. Kısacası, fikir ve strateji odaklıysanız danışma ideal bir iştir.


3. Dijital Pazarlamacı - Dijital pazarlamaya geçmek, becerilerinizi genişletirken ve maaşınızı artırırken mevcut SEO deneyiminizi kullanmanın kolay bir yoludur. Dijital pazarlamacılar genellikle SEO, SEM, PPC ve sosyal medya dahil olmak üzere her tür çevrimiçi pazarlamayı ele alır. Bu, pazarlama stratejileri oluşturup uygulayabilmeniz, SEO'yu kullanabilmeniz, içerik planlama ile çalışabilmeniz, uzun vadeli stratejilerin bir parçası olarak sosyal medyayı anlayıp kullanabilmeniz, analitik ve veri yönetimini kullanabilmeniz ve ücretli trafik elde etmek için reklam platformlarıyla çalışabilmeniz gerektiği anlamına gelir.


4. Pazarlama Analisti - Veri analizi, arama optimizasyonunun büyük bir parçasıdır ve bir SEO uzmanı olarak muhtemelen buna aşinasınız. Bir pazarlama analisti olarak temel sorumluluklarınız, mevcut girişimlerin performansını izlemek, yenileri için fırsatları belirlemek ve verilere dayalı tahminler ve raporlar oluşturmak için sayıları kullanmaktır. Pazarlama analistleri oldukça iyi paralar kazanıyor ve iş analizi, strateji, pazar araştırması ve SQL'deki niteliklerden yararlanabilir.


5. İçerik Pazarlamacısı - İçerik pazarlaması, bağlantılar ve sayılar yerine içerikle çalışmayı tercih eden SEO'lar için doğal bir adımdır. İçerik pazarlamacıları, web içeriği, bloglar, sosyal yardım materyalleri, videolar, grafikler, raporlar ve diğer içeriklerin doğrudan oluşturulmasıyla çalışırken SEO becerilerine ihtiyaç duyar. Tam rolünüz şirkete bağlı olarak değişmekle birlikte, çoğu içerik pazarlama uzmanı, bir pazarlama planındaki içerik kararlarına göre hareket etmek için bir pazarlama ekibine uyar.


6. SEO Yöneticisi - Arama motoru optimizasyonu genellikle analistlerden, veri yöneticilerinden, SEO uzmanlarından, içerik stratejistlerinden, teknoloji uzmanlarından ve benzerlerinden oluşan bir ekip gerektirir. Bir şirket ne kadar büyükse, SEO ekibi o kadar büyük olur ve bir SEO yöneticisinden o kadar çok faydalanır. Yöneticiler, arama motoru optimizasyonunu ve potansiyel olarak arama motoru pazarlamacılığını anlamalı, ancak doğrudan verilerin sıradan unsurları ve bağlantı analiziyle çalışmak yerine bir ekibi ve pazarlama stratejilerini doğrudan denetlemelidir. İnsan odaklıysanız, bu SEO'nun kendisinden daha heyecan verici olabilir ancak şirkete ve ekibin büyüklüğüne bağlı olarak çeşitli sorumluluklara sahip olabilir.


7. Girişimci - Kendi işinizi kurmak, becerilerinizi bir Arama Motoru Optimizasyonu uzmanı olarak getirmenize ve bunları kendi şartlarınızda işletmelere sunmanıza olanak tanır. Ne yazık ki, maaşınız işinize, lansmanınıza ve sunduğunuz hizmetlere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir, bu nedenle SEO'da veya dijital pazarlamada iş kurmayı seçenler için belirlenmiş bir genel maaş yoktur. Bununla birlikte, işletmelere sunacak bir şeyiniz varsa, sözleşmeli çalışmayı tercih ediyorsanız veya kendi şirketinizi kurmak için başka bir nedeniniz varsa, kendi işinizi kurmak uzun vadede faydalı ve karlı olabilir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page