top of page
Ara

Küçük İşletmeler Covid-19'da devam etse bile gelecek hakkında oldukça iyimser

Küçük işletmeler Covid-19'un neden olduğu ekonomik yıkımdan kurtulmak için mücadele ederken, yeni araştırmalar küçük işletme sahiplerinin gelecek hakkında iyimser olduğunu gösteriyor

Küçük işletmeler Covid-19'un neden olduğu ekonomik yıkımdan kurtulmak için mücadele ederken, yeni araştırmalar küçük işletme sahiplerinin gelecek hakkında iyimser olduğunu gösteriyor. Society for Human Resource Management (İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği) tarafından yapılan bir ankete göre, küçük işletme sahiplerinin yaklaşık %75'i, koronavirüs salgını gibi bir kriz tekrar yaşanırsa, bu krizle başa çıkmaya daha hazırlıklı olacaklarını kabul ediyor.


Ek olarak, ankete katılan küçük işletmelerin %52'si, Covid öncesi karlılığa altı ay veya daha kısa sürede ulaşmayı bekliyor. Bu iyimserlik, Covid-19'un "yeniliğin büyük bir itici gücü" olduğunu söyleyen SHRM’nin araştırma ürünleri direktörü Liz Supinski'yi cesaretlendiriyor. Koronavirüsün getirdiği sınırlamaların teşvik ettiği birçok küçük işletme yeni ürünler icat ederken, ankete katılanların üçte biri hizmet sunmanın yeni yollarını bulduklarını söylüyor. Supinski, "Tüm çalışma dünyası için, işin neye benzediğini değiştirmeye yönelik büyük, kontrolsüz bir deney oldu" diyor. "Değişim zor olduğu için reddedilen birçok fikrin kapısını açtı. Ve eğer işler yeterince iyiyse, o zaman neden değişirsin? "


SHRM'ye göre, küçük işletme sahiplerinin %43'ü iş modellerini temel aldı. Bu girişimcilerden biri, alerji dostu, glütensiz, vegan bir kurabiye şirketi olan Partake Foods'un kurucusu Denise Woodard. New Jersey merkezli şirketinin pazarlamasının çoğu canlı demolar ve yerel etkinlikler içerdiğinden, Woodard markasını dijital olarak tanıtmanın yeni yollarını bulmak zorunda kaldı, buna azınlıkların ve kadınların sahip olduğu markalarla "Spot Bizi Hedefe Yakalayın" da dahil. Instagram Live ve Facebook Live etkinliklerinde The Blackbird Collective ile kampanya ve ekip oluşturma.


Bu tür bir esneklik, Supinski'nin bu iş kurtarma döneminde her büyüklükteki işletmeden görmeyi beklediği bir şeydir. Küçük işletmelerin dörtte üçü, çalışanlarının çocuk bakımı ihtiyaçlarına yanıt olarak politikalarını değiştirmeyi planlıyor,%43'ü esnek saatler veya sıkıştırılmış programları uyguluyor veya değerlendiriyor ve% 31 tam zamanlı uzaktan çalışma sunuyor. "Küçük işletmeler benzersiz bir konumdadır, çünkü çoğu zaman çalışanlara karşı büyük işletmelere göre daha esnek olabilirler. Aynı tür sorunları yok ”diyor Supinski. Bununla birlikte, küçük işletmelerin küçük marjlarla çalıştığını ve bu da birçok kişinin çalışanlara bu tür bir yardımı sunmasını zorlaştırdığını ekliyor.


Koronavirüs salgını yeniliği teşvik etmekle kalmadı, aynı zamanda yeniden beceri kazandırma ve becerilerin geliştirilmesinde bir artışa da yol açtı. SHRM, küçük işletmelerin% 22'sinin çalışanlarından işletmelerindeki değişiklikleri desteklemek için yeni beceriler öğrenmelerini istediğini ortaya çıkardı. Supinski, "Burada işletmelerin ve çalışanların iş yapmanın ve bir kariyere sahip olmanın farklı yollarını keşfetmeleri ve bu iki şeyin bir araya gelip iş dünyasının çalışma şeklini değiştirebilmeleri için yeni yollar keşfetmeleri için kesinlikle çok fazla fırsat var," diyor. "Zorlukların dışında fırsat."


Bunların hiçbiri, küçük işletme sahiplerinin endişesiz olmadıklarını söylemek anlamına gelmiyor.


%53'ü, Covid-19 ortasında yeniden açılırken dava ve sorumluluk riskinin artması konusunda bir şekilde veya çok endişe duyduklarını, çünkü birini savunmanın maliyeti külfetli olabilir. Bu endişelere rağmen, küçük işletmelerin başarılı bir şekilde dönebilme biçimleri onları gelecek hakkında iyimser hale getirdi ve yerel topluluklarından aldıkları destek yalnızca yardımcı oldu. Supinski, "Pek çok insanın paralarını ağızlarının olduğu yere koyduğunu ve bu süre zarfında yerel işletmeleri desteklemek için gerçekten çok çalıştığını görüyoruz" diyor. "İnsanların ileride bu yerel işletmeleri takdir etmeye devam etmelerini umarsınız."


Woodard, çevresindeki topluluğun desteğindeki bu artışa tanık oldu. Şirket, ilk olarak, tüketicilerin salgın nedeniyle yiyecek stokladığı Mart ayında satışlarda bir artış gördü. Ülkede Siyahların sahip olduğu birkaç ulusal ölçekli işletmeden biri olan Partake Foods, George Floyd'un ölümünün ardından Mayıs ayında satışlarda bir artış daha gördü. Woodard, "İşletmemiz, küçük sermayeli işletmeleri, kadınlara ait işletmeleri, Siyahların sahip olduğu işletmeleri desteklemek isteyen insanlardan gerçekten büyük bir destek aldı" diyor.


Küçük İşletmeler Covid-19'da devam etse bile gelecek hakkında oldukça iyimserliği vurgulayan bir araştırma da Facebook'tan geldi.


Facebook, Covid-19 pandemisinin küçük ve orta boyuttaki işletmeler üzerindeki etkilerini ölçmek amacıyla ilk olarak Mayıs ayında başlattığı ve Türkiye özelindeki sonuçlarını geçtiğimiz ay yayınladığı Küçük İşletmeler Küresel Durum Raporu sonuçları oldukça dikkat çekici.


Dünya Bankası ve İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ortaklığıyla 50’den fazla ülkeyi kapsayacak şekilde aylık olarak yayınlanan Küçük İşletmeler Küresel Durum Raporu’nun güncel sonuçları, sokağa çıkma kısıtlamalarının azaltıldığı ve küresel ekonomi açısından toparlanmalar başladığı bu dönemde dünya genelindeki ve Türkiye’deki KOBİ’lerin durumuna ilişkin önemli içgörüler var.


Facebook’un 24-30 Haziran tarihleri arasında 25 binden fazla KOBİ’nin katılımıyla yaptığı araştırmanın en öne çıkan küresel bulgularından biri, geçtiğimiz aya kıyasla dünya genelinde kapalı kalmaya devam eden KOBİ’lerin oranının %26’dan %18’e düşmesi olarak gerçekleşti.


Türkiye’den araştırmaya katılan işletmelerden faaliyetlerine devam ettiğini belirtenlerin oranı ise %63’ten %84’e yükseldi. Bunun yanı sıra KOBİ’lerin yarısından fazlası 2019’un aynı dönemine kıyasla satışlarında %50’den fazla azalma olduğunu kaydederken, hem dünya genelindeki hem de Türkiye’deki her üç KOBİ’den biri pandemi dolayısıyla çalışan sayılarını azalttıklarını belirtti.


Küçük İşletmeler Küresel Durum Raporu’nun ikinci dalga Türkiye verileri şu şekilde:

  • Facebook’taki KOBİ’lerin %84’ü faal durumda ya da gelir getiren faaliyetlerde bulunuyor.

  • Facebook’taki KOBİ’lerin %37’si KOVİD-19 pandemisi sebebiyle çalışan/işçi sayılarını azalttı.

  • Facebook’taki KOBİ’lerin %57’si önümüzdeki birkaç ay nakit akışında zorluk yaşamayı bekliyor.

  • Facebook’taki KOBİ’lerin %32’si, geçtiğimiz ay satışlarının yüzde 25’ten fazlasının dijitalden geldiğini söylüyor.

  • Facebook’taki KOBİ’lerin % 10’u finansal destek aldığını söylüyor.

  • Facebook’taki KOBİ’lerin %55’i işletmelerinin geleceği konusunda iyimser hissediyor.

  • Facebook’ta finansal yardım almadığını belirten KOBİ’lerin yüzde 20’si alabilecekleri bir finansal yardım olanağının olmadığını dile getiriyor.

  • Facebook’taki KOBİ’lerin %63’ü, bu ayki satışlarının geçen sene aynı döneme kıyasla daha düşük olduğunu dile getiriyor.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page