top of page
Ara

Japon robotik şirketi, sekiz dile çevrilen akıllı bir maske icat etti

Covid-19 salgını günlük maskeleri günlük bir temel haline getirmesi, Japon girişim Donut Robotics bir fırsat yarattı.

Akıllı bir maske oluşturdular - iletişim ve sosyal mesafeyi kolaylaştırmak için tasarlanmış standart yüz kaplamalarına yüksek teknoloji ürünü.


Bir uygulamayla birlikte, C-Face Akıllı maske dikteyi kopyalayabilir, kullanıcının sesini yükseltebilir ve konuşmayı sekiz farklı dile çeviri yeteneklerine sahip.


Ön taraftaki kesikler nefes alabilirlik için çok önemlidir, bu nedenle akıllı maske koronavirüse karşı koruma sağlama konusunda yetersiz. Bunun yerine, standart bir yüz maskesi üzerine giyilmek üzere tasarlanmıştır, Donut Robotics CEO'su Taisuke Ono açıklıyor. Beyaz plastik ve silikondan yapılmış, kullanıcının akıllı telefonuna Bluetooth üzerinden bağlanan gömülü bir mikrofona sahiptir. Sistem Japonca ve Çince, Korece, Vietnamca, Endonezyaca, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca arasında çeviri yapabilir. İlerleyen günlerde dil desteği arttırılacağını da söyledi.


Donut Robotics ilk olarak Cinnamon adlı bir robot için çeviri yazılımını geliştirdi - ancak pandemi nedeniyle robot projesi bir süre de olsa beklemeye alındı. İşte o zaman ekibin mühendisleri yazılımlarını bir yüz maskesinde kullanma fikrini ortaya çıkardılar.


Çekici bir robot

Donut Robotics, 2014 yılında Fukuoka vilayetindeki Kitakyushu Şehrindeki bir garajda hayata başladı. Ono, şirketi "küçük ve mobil iletişim robotlarıyla dünyayı değiştirmek" amacıyla mühendis Takafumi Okabe ile kurdu.


Girişim sermayesi yatırımı ile ikili, Tokyo'nun Haneda Havalimanı'nda ziyaretçilere hizmet sunmak için robot arayan bir girişim olan Haneda Robotics Lab'a başvurdu.


Haneda Robotics Lab sözcüsü'ne göre, Japonya'nın azalan işgücünün bir numaralı nedenleri arasında gösterilen robotlar bu alanda fırsatların önünü kapatacağından dolayı biraz önyargılı davranılıyor.


Donut Robotics'in Cinnamon robotu - turistlere yararlı bilgiler sağlamak ve havaalanında gezinmelerine yardımcı olmak için tasarlandı - 2016'da proje tarafından seçilen dört çeviri robot prototipinden biriydi. Haneda Robotics Lab, Cinnamon'ın çekici estetiği ve kullanıcısı nedeniyle rekabeti yendiğini söylüyor dostu tasarım, çünkü çeviri yazılımı gürültülü ortamlarda iyi performans gösterdi.

Bu başarı, şirketin Tokyo'ya yerleşmesini ve üç yeni ekip üyesi almasını sağladı.


Ono, Donut Robotics yazılımının çeviri uzmanlarının yardımıyla geliştirilen ve Japonca konusunda uzmanlaşmış makine öğrenimini kullandığını söylüyor. Çoğu rakip uygulama İngilizce'ye ve İngilizceden çeviri yapmaya odaklandığından, Japonca kullanıcıları için "teknolojinin Google API'sından veya diğer popüler teknolojilerden daha iyi" olduğunu iddia ediyor.


Ekip, 2017 yılında Haneda Havalimanı'nda bir prototip test etmeye başladı ve teknolojiyi geliştirmeye devam etti. Ancak bu yılın başlarında Covid-19, Asya'yı vurdu ve havaalanı projesi durdu. Ono, "Paramız azaldı ve şirketin nasıl devam edeceğini merak ediyorduk" diyor.


Ekip bir çözüm aradı ve yazılımını bir pandemide iyi satacak bir ürüne uyarlama fikrini ortaya attı.


Hızla büyüyen bir pazar

Koronavirüs pandemisi, yüz maskesi satışlarında bir patlamaya yol açtı, şu anda dünyanın birçok ülkesinde kamuoyunda maske takıyor.


Çeviri teknolojilerinden para kazanma fırsatı gören Donut Robotics, Haziran ayında Japon fon arttırma platformu Fundinno'da bir bağış toplama aracı başlattı. Ono, 37 dakikada 28 milyon yen (265.000 $) topladığını söylüyor. "Çok şaşırtıcıydı," diyor, "çünkü bu tür paraların alınması genellikle üç ya da dört ay alacaktı."


Temmuz ayında Fundinno'da ikinci bir fon arttırma turu, Ono'nun uluslararası pazar için çeviri yazılımı geliştirmek için kullanmayı planladığı 56.6 milyon yen (539.000 $) daha artırdı. Üretimi büyütmek için Donut Robotics, Tokyo'da adını vermeyi reddeden bir şirketle ortaklık kurdu.


Ono: Japonya'da ilk dağıtım dalgasının Aralık ayına kadar 5.000 ila 10.000 maskeyle gerçekleşmesi bekleniyor. Uygulama için ekstra bir abonelikle 40 ila 50 dolar arasında fiyatlandırılacağını söylüyor. Donut Robotics, en erken Nisan 2021'e kadar kısıtlı bölgelerde sunulması bekleniyor, ancak Kickstarter'da kitle fonlaması planladıkları İngiltere ve ABD'den yoğun ilgi var diyor.


Maskenin Bluetooth yongası, 10 metreye kadar uzaklıktaki akıllı telefonlara bağlanabilir, diyor Ono. Maskenin, iyi iletişim sağlayarak hastane ve ofisler de dahil olmak üzere yeni sosyal mesafe normlarını kolaylaştıracağını umuyor.


Ono, “Hala şahsen görüşmemiz gereken birçok durum var. Bu yeni normallerin hayatımızda yerini aldığı dönemde maske ve uygulama çok yardımcı olacak."

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page