top of page
Ara

İletişim becerilerinizi geliştirmek ve daha etkili bir lider olmak için 9 en iyi uygulama

Zayıf iletişim nedeniyle işletmelerin kârlılığı üzerinde zararlı bir etkisi olabilir. Verimsiz iletişim verimliliği, şirket kültürünü, bireysel ve kolektif liderliği etkileyebilir

İletişim becerilerinizi geliştirmek ve daha etkili bir lider olmak için 9 en iyi uygulama

Yıllar boyunca müşterilerle ve şirketlerle çalışırken, verimsiz iletişim nedeniyle milyonlarca lira ve fırsatların kaybedildiğini, terfilerin verilmediğini ve iç ve dışsal iletişim ciddi boyutta etkilenebilir. Bu ve bunun gibi olumsuzlukların önüne geçmek için iş ve yaşamda bir lider olarak daha etkili olmak için iletişim becerilerinizi geliştirmenin dokuz yolu:


1. Aktif bir dinleyici olun

Anlaşılmak yerine anlamaya çalışın. Bir noktaya değinmek veya diğer kişiye bilgi iletmek zorunda kalabilirsiniz, ancak bunu yapmadan önce, diğer kişiyi gerçekten dinlemek ve o kişinin ne söylediğini duymak ve kendi sözleriyle ve sözsüz olarak iletişim kurmak için biraz daha zaman ayırabilir misiniz? Bir sonraki tanıştığınız kişiyle aktif bir dinleyici olma alıştırması yapmaya özen gösterin.


2. Kitlenizi iyi tanıyın ve anlayın

Kime hitap edeceğinizi araştırmak ve tanımak önemlidir; her kitle farklıdır. Kitlenizle etkileşim kurun, sorular sorun ve içindeki insanlar için neyin değerli olabileceğine odaklanın. Bilmeleri ve öğrenmeleri için en etkili yolları düşünün ve değerlendirin. Kendinize şu anda onlara en iyi nasıl hizmet edebileceğinizi sorabilirsiniz.


3. Zamanlama çok önemli

Lider iletişimciler, kitlelerini hissetmek için sezgilerini, duygularını ve duygusal zekalarını kullanabilirler. Farklı bir soru sormak, bir noktayı belirtmek için bir örnek veya hikaye kullanmak, bir noktayı tekrarlamak ve ne zaman devam edilmesi gerektiğini bilmek, iletişimin zamanlamasına katkıda bulunan kritik faktörlerdir.


3. Sözsüz iletişimi deneyin

İletişimimizin çoğu sözsüzdür ve bunu kanıtlayan birçok çalışma var. Araştırmacılar, ses tonunun, yüz ve vücut hareketlerinin kritik bilgiler sağladığını buldular: kolların çapraz bağlamak iletişime açık veya alıcı olmama belirtileri arasında değerlendiriliyor.


Yapılan araştırmalar, hem kadınların hem de erkeklerin, göz teması kuran ve gülen kişilerin görüntülerine, yapmayanlara göre daha fazla ilgi duyduklarını, bu nedenle gülümsemeye çalışın ve daha sık göz teması kurun.


4. Etkili bir şekilde aşırı iletişim kurun

Toplumun hızlı temposu veya yüksek kaygı durumları karşısında, aşırı iletişim etkin bir şekilde kullanılmalıdır. Basit tutun, erken ve sık senkronize edin ve daha iyi anlamak için başkalarının soru sorması için yer bırakın.


5. Tadını çıkarın

Farklı öğrenci gruplarıyla yapılan araştırmalara göre, kahkaha ve mizahın öğrenme deneyimini iyileştirebileceğini, ruh halini iyileştirebileceğini, kaygıları azaltabileceğini ve deneyimleri daha keyifli hale getirebileceğini gösteriyor. Kitlenizin şu anda neye ihtiyaç duyabileceğinin farkında olun; bazen biraz kahkaha ve mizah uzun vadeli iyi sonuçların önünü açabilir.


Etkili iletişim, hayatta ve işte bir lider olarak geliştirebileceğiniz ve geliştirebileceğiniz en değerli becerilerden biridir. Etkili bir şekilde nasıl iletişim kuracağınızı bilmek işinizi, hayatınızı ve tüm dünyanızı değiştirecek - benim için yaptı. Kalıcı olumlu etki yaratmak için sadece küçük bir değişim yeterlidir.


6. Bir işe kararlı bir şekilde başlayın ve bitirin

İnsanlar, iletişime nasıl başladığınızı ve onu nasıl sonlandırdığınızı hatırlar. İster bire bir sohbet, ister büyük bir kitleye sunum olsun, nasıl başladığınız ve bittiğinizle hatırlanacaksınız, bu yüzden onlara hatırlayacakları bir şey verin. Bir soru, güçlü bir istatistik veya alıntı veya ilgili bir hikaye ile başlayabilir veya bitirebilirsiniz.


7. Etkili sorunlara nitelikli sorular sorun

Soru sormaktan çekinmenizin sebebi; yanlış sorular sormaktan, diğer kişilerin veya ekibin sizi nasıl bir izlenim edineceği hakkında çok fazla düşünmekten korkuyor olmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Bunların hepsi ortaya çıkan tamamen normal düşünceler ve duygulardır, ancak sorular sorulmadığı zaman, durumun özüne ulaşmanın bir yolu yoktur ve birçok insan, bilinmeyene takılıp kalarak bir duruma kendi anlamlarını yükleyecektir. Bir dahaki sefere, gerçek sonuçları görmek isteyip istemediğinizi sorun.


8. Kendinizi serbest bırakın

Her durum veya konuşma kolay veya rahat geçmeyebilir. Rahatsız olmak sizi diken üstünde tutar ve liderlik becerilerinize yaslanmanıza ve zorlu konuşmalarda gezinmenize olanak tanır. Kendinizi ve kapasitenizi geliştirmek için kendinizi rahatsız edici durumlarda sakin kalmak üzerine bazı egzersizler yapın.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page