top of page
Ara

İşletmeniz için en iyi tedarikçi nasıl seçilir?

Diğer faktörlerin yanı sıra, fiyat ve kalite bir tedarikçi seçmek için çok önemlidir

İşletmeniz için en iyi tedarikçi nasıl seçilir?

Hiçbir şirketin girdi olmadan ve dolayısıyla tedarikçiler olmadan yaşayamayacağı bir gerçektir. Bazı tedarikçilerin çok önemli olmadığı doğru olsa da, diğerlerinin şirketin finansal sonuçları üzerinde etkisi olduğu için hayati öneme sahip olduğu da doğrudur.


Müzakere, mükemmel kalitede ürünleri iyi bir fiyata elde etmede kilit bir faktördür. Örneğin, stratejik ittifaklar ve anlaşmalar, hacim başına özel bir fiyat elde etmemizi sağlar.


Bir tedarikçi seçerken dikkate almamız gereken birçok faktör vardır: fiyat, ödeme koşulları, kalite ve hizmet. Karar vermeden önce, bu bileşenlerin dengesini aramamız önemlidir.


Kalite iyi değilse harika bir fiyat almamızın bir faydası yoktur çünkü kısa veya uzun vadede bu ürünümüzün kalitesinin düşmesine ve elbette satışlara neden olacaktır.


Doğru bir seçimden önce, aşağıda açıkladığımız formülü çok dikkatli bir şekilde uygulamanız gereken 4 aşama olmalıdır. Ancak o zaman en iyi seçimi yaptığınızdan emin olursunuz!


1. Bilgi araştırması

Sağlayıcıları bulmak için kullanabileceğiniz bilgi kaynaklarından bazıları şunlardır:


— İnternet

— Genel bilgi kaynakları

— Radyo ve televizyon

— Şirketin faaliyet alanında uzmanlaşmış yayınlar

— Bankaların ve tasarruf bankalarının yayınları ve raporları

— Sektörde uzmanlaşmış fuar ve sergiler

— İş ve meslek birlikleri

— Ticaret Odaları

— Kamu kurumlarının veritabanları (bakanlıklar, özerk topluluklar, belediye binaları, üniversiteler, resmi kurumlar vb.)

— Veritabanı yönetimi konusunda uzmanlaşmış şirketlerden elde edilen bilgiler

— Ürünlerdeki uzmanlar ve teknisyenler gibi şirketin kendi iç kaynakları


2. Bilgi talebi

Yukarıda belirtilen yollarla toplayabileceğiniz bilgilere ek olarak bilgi talebinde bulunmanız gerekmektedir. Bu eylem, potansiyel tedarikçilerle ilk temas kurmak için çok faydalıdır. Bu aşamayı geliştirmenin en sık kullanılan yolları:


— Ticari temsilcilerin ziyaretleri: Satıcılar ve üretici temsilcileriyle yapılan görüşmeler, en değerli bilgi kaynaklarından biri olabilir. Mümkün olduğunca çok satış temsilcisi alın. Satış temsilcisine karşı dostane, nazik ve dürüst bir tavırla başlayan tedarikçilerle iyi ilişkiler kurmak çok önemlidir. Bu en verimli kaynaktır, çünkü doğrudan konuşmanıza, fiyat, kalite, diğer şirketlerin ne tedarik ettikleri gibi özellikleri dinleyip sormanıza olanak tanır.


— Tedarikçi firmalarına ziyaretler: Bazı durumlarda, satın alma departmanından bir temsilci, ekipman ve personel hakkında doğrudan gözlem yoluyla bir görüş oluşturmak için potansiyel bir tedarikçiyi ziyaret edebilir. Bir şirketin ve ürünlerinin daha eksiksiz bir şekilde değerlendirilmesi istendiğinde, bu tür ziyaretlerin teknik ve mali uzmanlarla birlikte ekip olarak yapılması sağlıklı bir uygulama olarak kabul edilir.


— Bilgi talep mektupları: Gönderilen mektuplarda veya müzakerede tedarikçilerin tekliflerini değerlendirmek için kullanılacak kriterleri bilmeleri uygundur.


3. Değerlendirme ve seçim

Bu, olası tedarikçilerin kapsamlı bir şekilde incelenmesini ve sayıları birkaç tedarikçiye indirilene kadar seçilen seçim kriterlerine dayalı olarak birbirini izleyen ortadan kaldırılmasını gerektirir. Seçim sürecinde topladığınız bilgilerle aşağıdaki çalışmaları gerçekleştirmelisiniz:


— Her tedarikçinin tedarik edebileceği ürünlerin özelliklerini ve sunduğu ticari koşulları yansıtan her tedarikçi için bir dosya oluşturmak

— Kalite / fiyat, ödeme, indirimler, teslimat vb. Açısından tüm tedarikçiler tarafından sunulan koşulları yansıtan karşılaştırmalı bir ABLE c, toplanan tüm bilgilerle karşılaştırmalı bir çalışma yapılmasına hizmet eder.


4. Seçim

Kısa listeye alınan tüm tedarikçilerin tekliflerinin özelliklerini içeren karşılaştırmalı bir tablo oluşturulduktan sonra, ürünü ve şirketin ihtiyaçlarına en uygun koşulları sunan tedarikçinin seçimine geçeceğiz.


Tedarikçilerin seçimi için temel olarak ekonomik ve kalite kriterleri kullanılır, ancak her ikisinin bir kombinasyonu da kullanılabilir.


— Ekonomik kriterler: Seçim, kalemlerin fiyatı, ticari indirimler, yapılan masrafların ödenmesi (nakliye, paketleme, yükleme ve boşaltma vb.), Satın alma hacmi indirimleri (ipler) ve ödeme koşulları dikkate alınarak yapılır.


En düşük nihai fiyata sahip tedarikçi seçilecektir. Mantıksal olarak, iki ürün aynı ekonomik koşulları sağladığında, en yüksek kaliteye sahip olanı seçilecektir.


— Kalite kriterleri: Tedarikçi, seçim sırasında ürünlerin kalitesine büyük önem verdiğinde, teknik özelliklerinin titiz bir karşılaştırmalı incelemesinden geçmeli, numuneleri analiz etmeli, testler yapmalıdır.


Bu kriter, şirkette öncelik, mutlaka en iyi olması gerekmeyen, ancak o anda alıcıyı ilgilendiren belirli bir kalitede bir ürün almak olduğunda kullanılır.


Ancak, en ucuz teklifin her zaman en uygun teklif olmadığını unutmayın; Satış sonrası hizmet, garanti süresi, ürünün ve tedarikçinin piyasada sahip olduğu imaj veya müşteri hizmetleri hizmetlerinin varlığı gibi ürünlerle doğrudan ilgili olmayan hususlar da kalite parametreleri olarak değerlendirilebilir.


Son olarak, tedarikçinin prestijini, yerini, tesislerini, teknik gücünü, mali kapasitesini ve organizasyonel ve idari düzeyini dikkate almayı unutmayın.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page