top of page
Ara

iOS 14.5: Apple’ın heyecan verici yeni iPhone kilit açma özelliği hakkında bilmeniz gerekenler

Apple’ın iOS 14.5, iPhone'unuzun kilidini açmanın heyecan verici yeni bir yoluyla birlikte gelecek, ancak dikkate alınması gereken güvenlik hususları var

iOS 14.5: Apple’ın heyecan verici yeni iPhone kilit açma özelliği hakkında bilmeniz gerekenler

Hiç şüphe yok ki iOS 14.5, Apple’ın en yeni iPhone işletim sisteminin en büyük güncellemelerinden biri olacak. Bunun nedeni, iOS 14.5'in bir maske takarken telefonunuzun kilidini açmanın heyecan verici yeni bir yolu ve aylardır yapılmakta olan, oyunun kurallarını değiştiren anti-izleme gizlilik değişikliğiyle birlikte geliyor.


İOS 14.5 iPhone kilit açma özelliği uzun zamandır geliyor. Apple kullanıcıları, dışarıda ve maske takarken iPhone'larının kilidini açmanın kolay bir yolunu bulmak için neredeyse bir yıldır bekliyorlar. Apple bu hafta, iOS 14.5 ve watchOS 7.4'ün ilk geliştiricisini ve herkese açık betalarını yayınlayarak, iPhone ile Apple Watch arasındaki entegrasyona büyük bir değişiklik getirdi. Artık ilk kez bir yüz maskesi takarken iPhone'unuzun kilidini açmak için Apple Watch'unuzu kullanabilirsiniz?


Hemen dikkat çekmeye değer birkaç şey var. Öncelikle ve en önemlisi, bu iOS 14.5 ve watchOS 7.4'ün en son geliştiricisini veya genel betalarını gerektirir. Beta trenine atlamak istemiyorsanız, iOS 14.5 ve watchOS 7.4'ün önümüzdeki birkaç ay içinde genel kullanıma sunulmasını bekleniyor.


Birçok Apple kullanıcısı, geçen yıl iPhone 12 piyasaya sürüldüğünde Touch ID'nin geri gelmesini umuyordu. Bu elbette olmadı, ancak iPhone üreticisi şimdi bir maske taktığınızda akıllı telefonunuzu Apple Watch'unuz aracılığıyla açmanın daha kolay bir yolunu ekledi ve yakında sonraki büyük iOS 14 güncellemelerinde gelecek.


İOS 14.5'te iPhone'unuzun kilidini açmanın daha kolay bir yolu

Peki yakında çıkacak olan bu iOS 14.5 özelliği nasıl çalışıyor?


İşin sırrı, Apple Watch'unuzu kullanarak MacBook'unuzun kilidini açmanıza olanak tanıyan teknoloji olan dokunsal geribildirimdir. 9to5Mac'in açıkladığı gibi, çeşitli kriterler karşılandığı sürece kullanımı kolaydır.


Örneğin, iPhone'unuzu onunla açmak için Apple Watch'unuzda bir parola etkinleştirmeniz gerekir, ancak bunu yalnızca saati her gün taktığınızda girmeniz gerekir (çıkarmadığınız sürece). İPhone'unuzun kilidini iOS 14.5'te açmak için Apple Watch bilek algılama özelliğini de etkinleştirmeniz gerekir.


İPhone'unuzdaki şeyler için ödeme yapmak için kilit açma özelliğini kullanamazsınız, ancak saatinizi takıyorsanız zaten bunu yapmanız gerekmez.


İPhone'unuzun kilidini Apple Watch ile açın

Apple Watch ile Kilidi Aç özelliğini etkinleştirmek için iPhone'unuzdaki Ayarlar uygulamasını açın, ardından "Yüz Kimliği ve Parola" ayarını arayın. Bu geçişi bir kez çevirdiğinizde, Apple Watch'unuz aşağıdaki koşullar yerine getirildiği sürece iPhone'unuzun kimliğini doğrulayabilir:


— Face ID bir maske algılar

— Apple Watch'unuz yakında

— Apple Watch'unuz bileğinizde

— Apple Watch'unuzun kilidi açıldı

— Apple Watch'unuzda etkin bir parola var


Burada akılda tutulması gereken bir diğer nokta da, Apple Watch bilek algılama özelliğini devre dışı bırakırsanız, iPhone'unuzun kilidini Apple Watch'unuzla açamayacağınızdır.


Özelliği etkinleştirdiğinizde, iPhone'unuzun kilidi bir sonraki yüz maskesi taktığınızda Apple Watch'unuzla otomatik olarak açılır. İPhone'unuzun kilidi açıldığında, Apple Watch'unuzda iPhone'unuzun kilidinin Apple Watch tarafından açıldığını söyleyen dokunsal bir geri bildirim bildirimi alırsınız. Doğrudan bu Apple Watch bildiriminden iPhone'u hızlı bir şekilde "Kilitleme" seçeneği de vardır.


Yeni iOS 14.5 özelliği güvenli mi?

Yeni iOS 14.5 özelliği şık, ancak elbette Face ID kadar güvenli değil, bu nedenle Apple, gerekirse saatinizden iPhone'u hızlı bir şekilde "Kilitleme" seçeneğini eklemiş.


Nitekim iOS 14.5 Beta'da bu özelliği deneyen 9to5Mac, “Görünüşe göre bu özellik yüzünüzü tarıyor gibi görünmüyor.

"Bunun yerine, sadece bir yüz maskesi arıyor ve bir yüz maskesi kaydettiğinde - ister siz ister başka biri olsun - Apple Watch'unuzla kilidi açmak için yakınlığı kullanacak."

Ancak aynı zamanda The Guardian, kullanıcıların kilit açma işlemini onaylamak için yine de telefonlarına bakmaları gerekeceğini ve iPhone ile Apple Watch arasındaki Bluetooth sinyalinin gücünün aynı kişi tarafından tutulduğundan emin olmak için ölçülecek olduğunu belirtiyor.


iOS 14.5: Rahatlık ve güvenlik arasındaki dengeyi bulma

ESET'te bir siber güvenlik uzmanı olan Jake Moore, iOS 14.5 özelliğinin kesinlikle faydalı olacağını ancak bunun güvenlik ve rahatlık arasında bir denge olduğunu söylüyor. ve ekliyor: "Güvenliği uzaktan atlayan herhangi bir şey, cihazı biraz daha savunmasız hale getirir."


Touch ID'nin telefonunuzu bir maske takılı olarak açma senaryosuna daha güçlü bir çözüm olacağını söylüyor ve bunu "omuz sörfü yapan kişilerin herhangi bir şifrenin girildiğini görme şansını azalttığı için çok daha güvenli" olduğunu düşünüyor.


Bu özellik, yeni İPhone modellerinde Touch ID kullanılacağının habercisi olabilir mi?

Bu özellik, Apple Watch'un kilit açma özelliğinin Mac'te nasıl çalıştığına benziyor, ancak erken testlerde hem daha hızlı hem de daha güvenilir görünüyor. Mac'te, Apple Watch, Sistem Tercihleri'ndeki denetimlere erişim, Apple Pay satın alımları yapma ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli farklı kimlik doğrulama görevleri için kullanılabilir.


İPhone'da Apple Watch kilit açma, yalnızca maskenizi takarken iPhone'unuzun kilidini açmakla sınırlıdır. İPhone'unuz maske takıp takmadığınızı algılayamazsa ve Apple Pay, Safari'de kredi kartını otomatik doldurma veya Cüzdan uygulamasındaki Apple Kartı özelliklerine erişim gibi şeyler için çalışmaz. Bu gibi durumlarda, maske takıyorsanız şifrenizi yine de girmeniz gerekecektir.


"İPhone'u Kilitle" düğmesi, iPhone'unuzun kilidi yüz maskesi takan bir başkası tarafından açılacaksa, iPhone'unuzu yeniden kilitlemenize izin verdiği için önemli bir güvenlik adımıdır. Görünüşe göre bu özellik yüzünüzü hiç taramıyor. Bunun yerine, sadece bir yüz maskesi arıyor ve bir yüz maskesi kaydettiğinde - ister siz ister başkası olsun - Apple Watch'unuzla kilidi açmak için yakınlığı kullanacak.


Nihayetinde, burada akılda tutulması gereken önemli olan, Apple Watch ile Kilit Aç özelliğinin Yüz veya şifre ile kilit açma kadar güvenli olmadığı, ancak çok daha kullanışlı olduğu.


Sınırlamalarına rağmen, iPhone'unuzun kilidini Apple Watch'unuzla maske takarken açma desteği, COVID-19 salgını döneminde yapılan büyük bir değişiklik oldu. İlerleyen günlerde, Touch ID destekli İPhone modelleri görmemiz olası.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page