top of page
Ara

Intel, Apple Silicon destekli MacBook Air cihazlarıyla rekabet etmeye hazırlanıyor

Intel artık MacBook Air modellerine güç vermiyor ama güçlü bir yanıt vermeye hazırlanıyor

Intel, Apple Silicon destekli MacBook Air cihazlarıyla rekabet etmeye hazırlanıyor

Kasım 2020'de Apple, M1'i duyurdu. Yıl sonunda, Intel'in işlemcilere yer verilmeyen üç cihazı (MacBook Air, 13 inç MacBook Pro ve Mac Mini) duyurdu.


Bu cihazlar, kıyaslama performansına ve pil ömrüne dayalı olarak büyük ölçüde olumlu eleştiriler aldı. Ancak Intel, 11. Nesil "Tiger Lake" işlemcilerini de piyasaya sürdü ve birkaç ay süren sessizliğin ardından, şimdi Apple'a ateş ediyor. California merkezli yonga üreticisi Santa Clara'nın slaytları, nasıl test edildiğini ve Windows 10 dizüstü bilgisayarların Apple'ın ARM tabanlı çözümünü geride bırakabileceğini neden düşündüğünü gösteriyor.


Tekrar gözden geçirmek gerekirse: Intel işlemci artık MacBook Air için bir seçenek değil çünkü yonga üreticisi, iPhone 12'de kullanılan A14 silikonun daha yüksek performanslı bir çeşidi olan M1 ve en yeni iPad Air'a güç veren Apple'ın dahili silikonuyla watt başına performans savaşını kaybett,.


Apple, performansı düşüren aşırı termal kısma ve aşırı ısınma sorunları yanı sıra, birkaç nedenden ötürü Intel ile anlaşmasını sonlandırdı.


Intel'in performans iddiaları

Saf üretkenlik performansı için Intel’in testleri tipik karşılaştırmalardan kaçınıyor. Elbette, Principled Technologies'in WebXPRT 3'ünü kullanıyordu, ancak Microsoft Office 365 testleri Intel'in dahili RUG (gerçek dünya kullanım koşulları) testlerine dayanıyor gibi görünüyor. Intel, Intel Core i7-1185G7 ve 16 GB RAM içeren dahili bir beyaz kutu olan 11. Nesil sistemin Chrome'da genel olarak %30 ve her Office görevinde daha hızlı olduğunu iddia ediyor.


Intel ayrıca i7-1185G7'nin Topaz Labs ve Adobe Premiere, Photoshop ve Lightroom işlevlerinin yapay zeka araçları üzerinde M1'den altı kat daha hızlı olduğunu iddia ediyor.


Oyun, entegre grafiklerle Intel ve Apple ticaret darbeleriyle bir karışımdı. Ancak Intel, şu anda macOS ve M1 CPU'da çalışmayan bir dizi oyun için Apple'ı saniyede 0 kareye yerleştirerek biraz rahatsız oldu. Apple'ın ekosistemi, özellikle macOS 10.15 Catalina'da 32-bit uygulama desteği kesildikten sonra yıllardır zorlu bir oyun platformu olmadı.


Intel'in entegre Xe grafiklerinde Microsoft Flight Simulator 2020, Halo: The Master Chief Collection, Crysis Remastered veya Red Dead Redemption 2 gibi listelenen oyunlardan kaç kişinin oynadığı belli değil, ancak evet, nokta şu: Windows PC'ler çok daha büyük üçlü A oyun koleksiyonuna sahip.


Intel Evo ve Apple M1

Intel, en iyi taşınabilir cihazları yapmak için Project Athena'ya ikinci nesil yükseltmesi olan Evo'yu ortaya çıkardığında, en iyi dizüstü bilgisayarları yaratacağına inandığı araştırmalardan elde edilen bir dizi deneyime yer verdi. Yani M1'i değerlendirirken bu testleri kullandı.


Intel, test ettiği MacBook Pro'daki M1'in Outlook'ta "Takvime Geç", Zoom'da "video konferans başlat" ve PowerPoint'te "Resim Menüsü Seç" dahil olmak üzere kullandığı 25 testten sekizinde başarısız olduğunu iddia ediyor. Intel'in iş yükleri Bunların nasıl çalıştırıldığını açıklamıyor, ancak aynı zamanda hemen hemen her modern işlemcide oldukça iyi çalışan basit görevler, bu yüzden tuhaf seçimler olarak görülebilir.


İlginç bir şekilde, slaytların sonundaki konfigürasyon belgesinde Intel, performans açısından test edilen 16GB model yerine 8GB RAM'e sahip bir MacBook Pro'ya geçtiğini gösteriyor.


Pil ömrü açısından Intel, performans testi için kullandığı teknik kitapta Core i7-1185G7'ye bağlı kalmak yerine bir Intel Core i7-1165G7 dizüstü bilgisayar olan Acer Swift 5'e geçti. Ayrıca bir MacBook Air'i de test etti. Netflix yayınlarını ve sekmelerini çalıştırdılar ve MacBook Air'in altı dakikalık bir farkla öne çıktığını gördüler.


Intel, MacBook Pro'nun pil ömrünü listelemedi. Testlerimizde bu, Intel bilgisayarları saatlerce geride bıraktı.


Form faktörü bağımsız değişimi

Apple'ın MacBook'lara bir dokunmatik ekran eklemesi gerekip gerekmediği konusunda uzun süredir Mac kullanıcıları arasında ilginç bir tartışma var. Yapmadı ve iPad'de bıraktı.


Intel'in slaytlarına göre, bir Windows makinesi 2'si 1 arada bilgisayarlar, küçük form faktörlü masaüstü bilgisayarlar, dokunmatik ekranlı masaüstü bilgisayarlar ve hatta şövale dahil olmak üzere daha fazla seçenek sunar. Apple'ın iMac ve Mac Pro'daki çeşitli masaüstü bilgisayarların yanı sıra küçük bir masaüstü (Mac Mini) sunduğunu düşünürsek bu biraz tuhaf ve Apple kendi çiplerinin de oraya ineceğine söz verdi. Dokunmatik ekranlar ve dönüştürülebilir 2'si 1 arada cihazlar, Apple'ın eksik olduğu büyük alanlar.


Seçimle ilgili ikinci slayt, çeşitli form faktörlerini ve konfigürasyonları gösterir. Ve evet, Apple'ın dizüstü bilgisayarları kapaklı ürünlerle sınırlıdır. İlginç bir şekilde Intel, bu listede yalnızca MacBook Pro'yu içeriyor ve M1, 8GB ve 256GB bellekle 999 $'dan başlayan MacBook Air'i değil. Bu, 1.499 ABD Doları olarak listelenen Dell XPS 13'ten daha düşük ve daha yüksek bir ekran çözünürlüğüne sahip. Ancak, MacBook Pro'nun daha yüksek konfigürasyonlarda pahalıya mal olabileceği ve kesinlikle Apple'ın 13 inç MacBook Pro ve MacBook Air'deki bağlantı noktası seçiminin eksik olduğu gerçeği konusunda doğru.


Intel ayrıca M1'in ekran yeteneklerini de inceledi. Slayt sağdadır - hem M1 MacBook Pro hem de MacBook Air yalnızca bir harici ekranı 60 Hz'de 6K'ya kadar destekliyor.


Bazı kullanıcılar DisplayLink sürücülerini ve bağlantı istasyonlarını kullanarak bir çözüm buldular, ancak bu özellikle Pro markalı dizüstü bilgisayarlar için zayıf bir noktadır.


Uyumluluk

Apple, Mac'te x86 yazılımını simüle etmek için Rosetta 2'yi içerir, ancak bazı yazılımlar M1'i desteklemez. Intel, yine zayıf nokta olarak oyunları ve Boot Camp için destek eksikliğini içeriyor.


Ayrıca birçok aksesuarın çalışmayacağını da gösteriyor. Bu biraz doğrudur. M1 dizüstü bilgisayarlar harici grafik bağlantı istasyonlarını desteklemez ve bazı yazılımlar Mac'te çalışmıyor. (Örneğin, Razer yakın zamanda RGB aydınlatma kontrolüne sahip olmayan bir yerleştirme istasyonunu duyurdu çünkü Synapse şu anda Mac'te çalışmıyor).


Belki de Intel test edildiğinde Xbox denetleyicisi tam olarak desteklenmedi, ancak PS5 ve Xbox Serisi X / S denetleyici desteği macOS 11.3 için beta sürümünde ortaya çıktı, bu yüzden yolda. Pek çok kişi kulaklık, sabit disk ve yazılım gerektirmeyen diğer aksesuarları kullansa da, erken benimsemeye kesinlikle bir dezavantaj gösteriyor.


Intel, yazılım hakkında da benzer bir süreçten geçti. Yine bir dereceye kadar bu doğrudur; tüm yazılımlar çalışmıyor. Rosetta 2'den geçen herhangi bir şeyin oldukça kusursuz görünüyordu. O zamandan beri, daha fazla yerel yazılım kullanıma sunuldu veya duyuruldu. Örneğin, uyumsuz olarak listelenen Box, konuyu "Yüksek öncelikli araştırma" olarak adlandırdı.


Buradaki diğer açı, Mac'in yalnızca Apple'ın platformu için yazılım yapan sadık bir geliştiriciler topluluğuna sahip olmasıdır. Dolayısıyla, bu durumda, M1 kullanan kişilerin bu yazılımlardan bazılarını veya Apple'ın alternatiflerini kullanması muhtemeldir. Google Drive gibi diğerleri de web'de mevcuttur.


Adobe cephesinde, Lightroom şu anda yerel olarak M1 üzerinde çalışıyor, şirket ise diğer yazılımlarının yerel sürümlerini vaat ediyor.


Dolayısıyla Intel burada bazı noktalara değiniyor, ancak M1'in yeteneği hakkında çok daha az ve erken benimseyen olmak hakkında daha fazla görünüyor.


Intel’in yanıtı hazır: 14 çekirdekli ve 20 thread desteğine sahip ilk Intel Alder Lake-P

Intel firmasının yeni 12.nesil mobil Alder Lake işlemcilerinin çıkışına birkaç ay kaldı. Ancak işlemciler hakkında bazı detaylar ortaya çıkmaya başladı. Bunların arasında 14 çekirdek ve 20 işlem parçacığını ortaya çıkartan bir test sonucu paylaşıldı.


İlk olarak BenchLeaks tarafından Twitter’da paylaşılan test sonucu Geekbench üzerinden görülebiliyor. Sonuçlara göre işlemci, 14 çekirdek ve 20 işlem parçacığına sahip. Bu da işlemcilerin çekirdeğinin genelde ikişer ikişer sekize kadar arttığını düşünürsek biraz olağandışı bir durum.


Bunun nedeni ise ARM tabanlı oluşturulan mobil işlemcilerin tasarımı olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda big.LITLLE ismiyle de tanınan teknoloji yakın zamanda M1 çiplerinde de gördüğümüz üzere; işlemcilerde normal performans çekirdekleri ile beraber verimlilik odaklı daha küçük çekirdeklerin karışımına yer veriyor.


VideoCardz tarafından not edildiğine göre Intel Alder Lake-P için konuşacak olursak; işlemcide 12 işlem parçacıklı 6 performans çekirdeğinin yanında sekiz işlem parçacıklı sekiz verimlilik çekirdeği bulunuyor. Bu ise Alder Lake-S işlemcilerindeki ikisi için de sekiz çekirdek görülen sistemden iki tane daha az performans çekirdeği demek oluyor. Ancak tabii ki S serisinin masaüstü için tasarlandığını hatırlatmak gerek.


Alder Lake'in, yüksek güçlü Golden Cove çekirdekleriyle enerji tasarruflu Gracemont (Eski adı Atom) çekirdeklerinin bir kombinasyonunu kullanan bir hibrit CPU mimarisi olduğu bildiriliyor. Raporlara göre yüksek güçlü çekirdekler çoklu okumayı desteklerken enerji açısından verimli çekirdekler desteklemiyor.


Alder Lake, bugüne kadarki herhangi bir genel Intel mobil işlemcisinden büyük bir sapma olacaktır.


Intel'in geleceği Alder Lake-P modeli bazı revizeler içeriyor:

— 6 Golden Cove çekirdeği (12 iş parçacıklı)

— 8 Gracemont çekirdeği


Apple’ın M1:

— 4 Firestorm (yüksek performanslı) çekirdeği

— 4 Icestorm (enerji verimliliği yüksek) çekirdek


Ve M1'in sadece bir CPU olmadığını, aynı zamanda GPU ve AI görevleri için bir nöral motoru içeriyor.


Intel, şu anki 11. nesil "Tiger Lake" in kötü bir şöhreti yakaladığını söylüyor

Alder Lake gelene kadar, bugün piyasaya çıkan en yeni Windows dizüstü bilgisayarların çoğunda kullanılan Intel’in en yeni 11. Nesil Intel işlemciler barındırıyor.


Intel ile yapılan bir görüşmede, 11 nesil işlemcilerini M1'e kıyasla kullanmanın avantajlarını, "son derece sınırlı Steam oyun başlıkları kitaplığı" gibi şeyler de dahil olmak üzere, çoğunlukla, ancak yalnızca değil, gösteren bir dizi slayt üretti.

11. Nesil Intel (mavi) vs Apple M1 (siyah).
11. Nesil Intel (mavi) vs Apple M1 (siyah).

Intel ayrıca, Intel’in 11. Nesil işlemcilere sahip sistemlerin batarya tükenme sürelerinde ne yazık ki M1'in gerisinde olduğuna dair bazı eksikliklerini gidermeye çalıştığı görülüyor.


MBP M1, örneğin en yeni Dell XPS 13 ve HP Spectre x360 14'ten daha iyi pil ömrüne sahip olsa da, şu aşamada yeteri performans sunduğu söylenemez.


Örneğin, Spectre x360 14 ile karşılaştırıldığında M1 MacBook Pro'dan genellikle bir ila iki saat daha uzun gidebilir ve Intel’in Alder Lake ile çözebileceği bir konu.

MacBook Air'deki M1 tipik olarak daha iyi pil ömrü sunsa da, gerçekten hangi Windows dizüstü bilgisayardan bahsettiğinize bağlıdır.
MacBook Air'deki M1 tipik olarak daha iyi pil ömrü sunsa da, gerçekten hangi Windows dizüstü bilgisayardan bahsettiğinize bağlıdır.

Intel'in performans iddialarının, endüstri standardı kıyaslamalarda değil, Intel tarafından oluşturulan testlerde olduğu için, belirli bir tuz parçasıyla ele alınması gerekiyor. Pil ömrü için Pro ve Air (ve ayrıca Core i7-1185G7 ve Core i7-1165G7) arasında geçiş yapması da eksik bir resim gösteriyor.


Intel’in yazılım ve uyumluluk hakkındaki düşünceleri biraz karmaşıklaşıyor. Erken benimseyenler biraz sorun yaşatabilir, ancak bu hızla gelişiyor ve hiç çalışmayan yazılımların çoğu Apple yazılımı ile dengelenebilir.


Evet, Apple'ın bu geçişte yapması gereken işler var ve dokunmatik ekran, çoklu ekran desteği ve sınırlı bağlantı noktası seçiminin düzeltilmesi gerekiyor. Ancak Intel'in bu slaytları bir araya getirmesi gerçeği aynı zamanda çiplerini karşılaştırmaya değer zorlu bir rakip gördüğünü gösteriyor ve dizüstü bilgisayarlar için rekabetçi bir gelecek öneriyor.

0 yorum
bottom of page