top of page
Ara

Instagram fotoğraflarında ALT metin kullanımı: Profesyonelce nasıl kullanılır?

Güncelleme tarihi: 22 May 2021

Instagram "alternatif metni" burada ve bu çok önemli. Aşina değilseniz, "alternatif metin", "alt text" kısaltmasına verilen addır

Instagram "alternatif metni" burada ve bu çok önemli. Aşina değilseniz, "alternatif metin", "alt text" in kısaltmasıdır, yani fotoğrafınız herhangi bir nedenle yüklenmezse, bunun yerine bu açıklayıcı metni görürsünüz. Alt metin, görme engelli kullanıcıların içeriğinize erişmesine izin veren ekran okuyucular için de kullanılır. Ve bu gerçekten çok önemli bir kısım, alternatif metin SEO'nun anahtarıdır.


"ALT metin" nedir?

İnternet dilinde "ALT", alternatif anlamına gelir. Yani "ALT metin", "alternatif metin" anlamına gelir.


ALT metni, fotoğrafınızın bir web sitesine yüklenmemesi durumunda (örneğin) fotoğrafınızın alternatifidir. İnsanlar fotoğrafı görmek yerine alternatif metninizi okuyacaklar. Alternatif metniniz, fotoğrafınızdakileri açıklamalıdır (bu şekilde insanlar içeriğinizi tamamen kaçırmazlar). Fotoğrafınız için alternatif bir metin yazmazsanız, insanlar fotoğrafınızı ve alternatif açıklamanızı özleyecektir.


Ancak ALT metinlerinin bir açıklama sağlamaktan çok daha büyük bir amacı vardır.


ALT metinleri her yerdedir. İnternetteki her web sitesinde bulunurlar. Ve şimdi Instagram'da. "Görmeyebilirsiniz", ancak bu çok önemli ve güçlüdür.


ALT metni ne için önemli?

İşte ALT metni hakkında bilmeniz gereken en önemli şey:


ALT metni, Instagram başlığınızın "kopyalanması ve yapıştırılması" değildir. ALT metni, fotoğrafınızda tam olarak ne olduğunu açıklamak için kullanılır.


Neden gönderilerinize bir ALT metni eklemelisiniz? İşte nedeni:


1. Fotoğrafınızı "göremeyen" kişilere yardımcı olur

Bir düşünün: Instagram görsel bir platformdur. Ayrıca, genellikle başlıkta bir fotoğrafı açıklamayız. Bu, göremeyen kişilerin (kör insanlar gibi) hikayenizle ilişki kurmasını zorlaştırır. Bir ALT metni yazarsanız, insanlar bunu fotoğrafınızda ne olduğunu anlamak için kullanacaktır. Telefonları (harika "ekran okuyucu" özelliği sayesinde) onlar için ALT metnini okuyacak. ALT metni, insanlara yalnızca başlığınızı değil, aynı zamanda hesabınızı ve sonuçta… sizi anlamaları için daha fazla bağlam sunma yolunuzdur. Bu ne kadar harika ?! Temel olarak içeriğinizi, yaratıcılığınızı ve kendinizi topluluktaki daha fazla kişi için erişilebilir hale getiriyorsunuz.


2. Instagram algoritmasının fotoğrafınızda ne olduğunu anlamasına yardımcı olur

Instagram, fotoğrafınızda ne olduğunu "görmek" için bir görüntü tanıma teknolojisi kullanıyor. Bu teknoloji, Instagram'ın yayınınızı sizin içerik türünüzü beğenen daha fazla kişiye göstermesine yardımcı olur. Bu, gönderilerinizin, gönderdiklerinizi gerçekten önemseyen (ve Instagram'daki rastgele kişiler değil) tarafından görülmesini sağlamak için harika. Artık ALT metni ile algoritma, hesabınızı doğal bir şekilde büyütmenize yardımcı olmak için daha da güçlü ve kullanışlı hale gelebilir.


3. Instagram hesabınızı Google kullanarak büyütmenize yardımcı olur

Instagram SEO gerçek! Burada! SEO'da yeni misiniz? "SEO", "Arama Motoru Optimizasyonu" anlamına gelir. Kulağa karmaşık geliyor ama aslında çok kolay. SEO, insanların web sitelerini çevrimiçi olarak büyütmek için kullandıkları bir stratejidir - böylece bir şey ararken web sitelerini ilk olarak görürsünüz. Şimdi aynı şey Instagram için de oluyor (buna "Instagram SEO" diyelim). SEO stratejinizin bir parçası olarak, ALT metni çok önemli ve kullanışlıdır. ALT metninizde iyi anahtar kelimeler kullanmanız gerekir. Fotoğrafınızı bulmak için insanların Google'da yazacakları anahtar kelimeleri kullanmanız gerekir. Mantıklı geliyor? Örneğin, insanlar "komik köpek fotoğrafı Noel" araması yapıyorsa, köpeğinizin sevimli Noel Baba şapkası olan fotoğrafı Google'daki arama sonuçlarında görünebilir. Bu, Instagram gönderinizin Instagram'ın ötesinde bir hayat yaşayabileceği anlamına gelir. Fotoğrafınız internette viral hale gelebilir (sadece Instagram'da değil). Bu harika değil mi? Tüm Instagram SEO ipuçlarımızı okumak için buraya tıklayın.


Instagram alt text için en iyi uygulamalar

Instagram alt metni yazmak, internette başka herhangi bir yerde alt metin yazmakla gerçekten aynıdır. Amacınız, gönderinizin konusunu akılda tutarken, kısa ve öz bir şekilde açıklayıcı olmaktır. İyi alternatif metni göstermenin yaygın bir yolu, medyanızda neler olup bittiğini bir arkadaşınıza anlattığınızı hayal etmektir. İçeriğinizin hem neyi hem de niçin olduğunu gerçek anlamda anlamalarını istersiniz ve bu muhtemelen yalnızca bir veya iki cümle olacaktır. Hubspot'un burada resim alt metni yazma (İngilizce) konusunda gerçekten iyi bir yayını var.

  1. Resminizi, içinde ne olduğu ve neyle ilgili olduğu dahil olmak üzere açıklayın.

  2. Alternatif metin ekranınızın okuyucu dostu olmasını 125 karakter veya daha kısa tutun.

  3. Doğrudan açıklamaya girin, "fotoğrafını" veya "resmini" unutun.

  4. Anahtar kelimeleri doğal bir şekilde kullanın ve daha mantıklıysa, uzun kuyruklu bir anahtar kelimeden yalnızca en önemli kelimeleri dahil edin.

  5. Cram anahtar kelimesini anahtar kelime koymayın (yani, anahtar kelimenizi sırf uğruna her resme ekleyin)! Erişilebilirlik veya SEO için iyi değildir, o yüzden yapmayın.

Aşağıdaki adımlar izlenerek yayınlama işlemi sırasında fotoğraflara alternatif metin eklenebilir:

  • Bir fotoğraf çekerek veya mevcut bir fotoğrafı Instagram'a yükleyerek başlayın.

  • Bir filtre seçin ve görüntüyü düzenleyin, ardından İleri'ye dokunun.

  • Ekranın altındaki Gelişmiş Ayarlar'a dokunun.

  • Alternatif Metin'e dokunun.

  • Alternatif metninizi kutuya yazın ve Bitti'ye dokunun.

Aşağıdaki adımları izleyerek mevcut fotoğraflara alternatif metin de eklenebilir:

  • Fotoğrafa gidin ve üç noktalı menü simgesine dokunun.

  • Sağ alttaki Alternatif Metin Ekle'ye dokunun.

  • Alternatif metni kutuya yazın ve Bitti'ye dokunun.

Video için Instagram alt metin

Şu anda Instagram üzerinden videolarınıza altyazı ekleyemezsiniz. Ancak, Kim Garst'ın buradaki yazısında ana hatlarıyla belirttiği gibi, bunu yapmanın birkaç yolu var. Yine, bu fazladan bir adım, ancak faydaları çok büyük. Yalnızca işitme engelli kitleniz için erişilebilirlik açmakla kalmıyor, altyazılı videolar, onlarsız videolardan daha uzun süre izleniyor.


Sonuç

Instagram alt metniniz, daha geniş bir kitleyle bağlantı kurmanız için büyük bir fırsattır. Bu güncellemenin erişilebilirliği ve SEO etkisi büyüktür, bu nedenle Instagram alt metninizden en iyi şekilde yararlanmak için yukarıdaki adımları ve en iyi uygulamaları izlediğinizden emin olun!

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page