top of page
Ara

Instagram'da kaçınılması gereken 8 yaygın pazarlama hatası

Instagram, 2010 yılında ortaya çıktığından bu yana, markalara izleyicileriyle etkileşim kurma ve hikayelerini görsellerin gücüyle anlatma fırsatı tanıyor

Facebook'un sahip olduğu uygulama, 2014 yılında en hızlı büyüyen büyük sosyal ağlardan biriydi ve şu anda 1 milyardan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapıyor.


Instagram, kullanıcı tabanını büyütmenin yanı sıra özelliklerini de genişletti. Yalnızca son beş yılda, iş hesaplarını, canlı videoyu ve reklamları benimsedi, ancak aynı zamanda sosyal medya hikayeleri için lider bir platform haline geldi.


Ağın etkileyici büyümesine ek olarak, kullanıcılar aynı zamanda platforma son derece bağlıdır. Her gün, tüm kullanıcıların yarısı uygulamayı kullanıyor ve uygulamada ortalama 21 dakika geçiriyor. En iyi markalar, potansiyel Instagram hediyelerini hızla fark etti.


Ancak, bir dizi marka platformda kesinlikle başarılı olsa da, çoğu hala orada kitlelerini büyütmek için mücadele ediyor. Bunun nedeni, görünüşte küçük görünen bazı hataların, hızlı tempolu platformdaki tüm stratejinizi etkileyebilmesidir.


İster katılmayı düşünüyor olun, ister ağda yeniyseniz veya Instagram oyununuzun eksik olduğunu hissediyor olun, en yaygın Instagram hatalarından bazılarını öğrenmek, bunlardan kaçınmanıza ve etkili bir sosyal strateji oluşturmanıza yardımcı olabilir.


Markaların Instagram'da yaptığı en yaygın hatalar


1. Markalar bir Instagram stratejisi planlamak için zaman ayırmaz

Instagram, markalara hikayelerini fotoğraflar, video klipler, canlı videolar ve Hikayeler aracılığıyla anlatmanın bir yolunu sunar, ancak uygulamadaki tüm özelliklerle, olası her gönderi için içerik oluşturmak ve ilgi çekici olmasını ummak cazip olabilir.


Stratejik olarak kullanıldığında Instagram, gerçek hayatta kullanılan ürünleri sergilemek, bir şeyin zaman içindeki ilerlemesini fotoğraflar aracılığıyla göstermek için idealdir (örneğin bir aracın yapımı, yeni bir rekorun oluşturulması, boştan yeni bir ofis alanını gösteren) döşenmiş ve işlevsel veya malzemelerden kaplanmış nihai ürüne kadar yeni veya favori bir tarif), hatta sık sorulan soruları kısa video klipler veya Instagram Live aracılığıyla yanıtlayarak.


Evet, Instagram'da olasılıklar neredeyse sınırsızdır, ancak diğer tüm dijital pazarlama biçimleri gibi, hedefleri erkenden tanımlamak ve onlara ulaşmanıza yardımcı olacak bir strateji oluşturmak isteyeceksiniz.


Marka bilinirliğini artırmak, yeni bir ürün grubu sergilemek veya markanıza bir insan unsuru eklemek için Instagram'da olun, platformda yayınladığınız her içerik parçası değer katmalı ve hedeflere ulaşmanıza yardımcı olmalıdır.


Bunu kim doğru yapıyor? Quest Nutrition


Quest Nutrition, düşük karbonhidrat ve fitness kalabalıkları arasında popüler olan bir beslenme şirketidir. İnsanların kendi sağlık ve zindelik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için besleyici yiyecek ve içecek ürünleri oluştururlar. TOTEMS Analytics'e göre Quest Nutrition, takipçi sayısında yaklaşık 15k / ay büyüyor. İzleyicileriyle ve yaşam tarzlarıyla bağlantı kurarak bir işi ne kadar iyi yaptıkları sorgulanamaz.


Dahası, video aracılığıyla biraz şaşırtıcı bir şekilde çalışmasını sağlıyorlar.


Instagram, Haziran 2013'te platformlarına 15 saniyelik bir video bileşeni sundu ve benimseme ve katılım oranları fotoğraf içeriğinden daha düşüktü. Bununla birlikte, Quest Nutrition PicStats'a göre, video içeriğiyle çok daha fazla etkileşim kurarak onu çalıştırmanın bir yolunu buldu.


Aşağıda, Quest Nutrition'ın ürünlerinden biriyle bir "nasıl yapılır" videosu oluştururken bir yandan da #CheatClean (sağlık ve zindelik) mesaj ve stratejisine sadık kalarak bir örneği verilmiştir.

2. Markalar, izleyici değerinden çok üretim kalitesine odaklanır.

Büyük markalar Instagram'da yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve video içeriği yayınlayabileceğinden, küçük markalar Instagram'da başarılı olmak için şık bir kameraya veya stüdyoya ihtiyacınız olduğu izlenimini edinebilir. HubSpot'un Sosyal Medya Müdürü Kelly Hendrickson'a göre bu gerçeklerden çok uzak:


Hendrickson, "Kalite, filme almak için kullandığınız video ekipmanından veya yaratmak için kullandığınız tasarım yazılımından daha fazlasıdır. Kalite, değer sağlamakla ilgilidir" diye açıklıyor Hendrickson.


Hedef kitlenizin hoşuna giden veya değer verdiği bir içerik oluşturmaya odaklanmadığınızda, beğenme, paylaşma veya sizi takip etme olasılıkları daha düşük olabilir.


Instagram'ın nasıl çalıştığını düşünmek için bir saniyenizi ayırın. Kullanıcılar genellikle tek bir fotoğraf sütununda gezinir, fotoğraflara hızlıca bakar ve başlıkları gözden geçirir, yalnızca bir şey gözlerini yakaladığında veya ilgilerini çektiğinde yavaşlar ve dururlar.


Diğer zamanlarda hashtag'ler aracılığıyla içeriği keşfediyorlar, Instagram Hikayelerine hızlıca dokunuyorlar veya bir fotoğraf veya video öne çıkana kadar 3 sütunlu bir arama düzeninde geziniyorlar.


Instagram'da yayınladığınız içeriğin kalitesine ve değerine ne kadar çok odaklanırsanız, kullanıcıların yavaşlaması, durması ve hesabınız ve içeriğinizle etkileşim kurma olasılığı o kadar artar.


Hendrickson kendinize şu soruyu sormanızı önerir: "Kitleniz markanızın Instagram hesabından başka hiçbir yerde elde edemeyecekleri ne alabilir? Platformdaki deneyimlerini nasıl iyileştiriyorsunuz? Onlarla nasıl özdeşleşiyorsunuz?"


Bunu kim doğru yapıyor? Taco Bell


Taco Bell, sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmaya yabancı değil. 2020 yazına gelindiğinde, 1.4 milyondan fazla takipçisi vardı ve binin üzerinde gönderi ve bu miktardan çok fazla etkileşim vardı.


Tipik olarak fast food ve fotoğrafçılığı gruplamasanız da, Taco Bell her zaman işe yaradı ve Instagram'ın son derece bağlı kullanıcı tabanından tam olarak yararlandı.


Fast-food zinciri, fotoğraflarında canlı renklerden yararlanarak olağanüstü bir iş çıkarır ve fotoğraf ve video başlıklarıyla rahat, eğlenceli bir his yaratır.


Taco Bell'in çoğu zaman nefis yemek resimleri içeren gönderileri ve Hikayeleri göz alıcı, alakalı, ilgi çekici ve ürünlerini arzulamanıza neden oluyor. Taco Bell, en açlık uyandıran öğünlerinin resimlerini göstermenin yanı sıra, günlük yaşamda ürünlerini yiyen müşterilerin resimlerini de düzenli olarak vurgular.


İşte Taco Bell'in yeni mezunu bir dürüm yediğini vurguladığı bir örnek:

3. Markalar, kendileri için doğru olan bir gönderi sıklığı belirlemez

Son on yılda yapılan bir dizi çalışma, her gün daha sık paylaşım yapmanın daha fazla etkileşim yaratacağını ima ederken, yeni araştırmalar mevcut Instagram platformunda başarılı olmak için mümkün olduğunca çok yayınlamanız gerektiği teorisini çürüttü.


Instagram stratejinizin bir parçası olarak, gönderi sıklığı ele alınmalı ve incelenmelidir, ancak katılımdan daha fazlasını hesaba katmalısınız. Örneğin, çok fazla gönderi yayınlamak size yüksek katılım sağlamıyorsa, ancak yine de genel sosyal medya stratejinizden zaman alıyorsa, daha az gönderi paylaşmak isteyebilirsiniz. Öte yandan, her gün daha fazla ilgi çekici içerik yayınlayacak kaynaklara sahip büyük bir şirketseniz, bu devam etmeniz gereken bir taktik olabilir.


Nihayetinde, biri diğeri için feda edilmemesini sağlayarak miktar ve kalite arasında mutlu bir ortam aramak isteyeceksiniz. Günde 15 kez kaliteli içerik yayınlayabildiğinizi belirlerseniz, benzer bir yayın programına biraz bağlı kalmanız ve etkileşim sayılarınız değişirse bunu özetlemeniz önemlidir.


Bunu kim doğru yapıyor? MAC Cosmetics


MAC Cosmetics, 1984 yılında Toronto, Kanada'da kurulmuş bir kozmetik üreticisidir. TOTEMS Analytics'e göre, MAC Cosmetics'in Instagram'daki takipçi sayısı yaklaşık 231k / ay arttı. Instagram'daki bir gönderi, kozmetik üreticisine PicStats'a göre ortalama 34 bin beğeni ve ortalama 300'den fazla yorum kazandırıyor.


MAC Cosmetics, 3 milyon takipçiye ulaşmaya yakın ve bu kısmen sık ve tutarlı gönderi programlarından kaynaklanıyor. Markanın kaliteli yayınlarını görmeden bir gün geçirmek nadirdir.


Aşağıdaki örneklerde de göreceğiniz gibi markanın kaliteden ödün vermediğini belirtmek gerekir.

4. Markalar takipçi veya etkileşim satın alır

Biraz da olsa takipçi veya etkileşim almayı düşünüyorsanız, durun. Ağ, yıllardır sahte ve spam hesaplara baskı yapıyor ve onları çok sayıda ele geçiriyor.


Hendrickson, "Sosyal medya şirketleri bilgili. İster Twitter botlarını tasfiye eden ister TikTok gölge kullanıcıları, sosyal medya şirketleri sahtekarlıkları oldukça hızlı bir şekilde tespit edebilir. Ve işte olay şu, siz de izleyicileriniz," diyor Hendrickson.


Hendrickson, "Yüksek oranda satın alınan bir takipçi hesabı, markanızın Instagram'da ilk etapta olma hedefini karşılamayacak," diye açıklıyor Hendrickson. "Aslında, onlara zarar verebilir. Satın alınan takipçiler, gerçek kitlenizin markanız için bir yakınlık oluşturmasına yardımcı oluyor mu? Değer için markanıza bakmalarını sağlıyor mu? Size güvenmelerini sağlıyor mu?"


Hendrickson, "Sonunda, tüm bu satın alımlar işe yarıyor, izleyicilerinizin bu kadar çok takipçiniz varken bir gönderideki beğenilerin neden bu kadar düşük olduğunu sormasıdır" diyor Hendrickson.


Peki bunun yerine ne yapmalısınız? Bu yazıda belirtilen hesaplar gibi gerçek etkileşime odaklanın.


Bunu kim doğru yapıyor? Nike


Nike, ayakkabı, giyim, spor malzemeleri ve hizmetleriyle tanınan çok uluslu bir şirkettir. Marka genellikle yenilikçi pazarlama stratejileriyle anılıyor ve 120 milyon takipçiye sahip etkileyici bir Instagram kitlesi kazandılar.


Nike’ın kaliteli, çekici ve etkili mesajlara gösterdiği ilgi ve izleyicileriyle fotoğraf ve video yoluyla gerçek bağlantılar kurma becerisi, onlara sosyal ağdaki en baskın varlıklardan birini kazandıran şeydi.


Yüksek kaliteli fotoğraflar, büyüleyici başlıklar, konum etiketleme kullanımı ve markalı hashtag'ler, aşağıda göreceğiniz gibi marka için iyi çalışıyor.

5. Markalar takipçi kazanmaya odaklanır - ancak onları elde tutmaya değil -

Instagram kullanıcıları etkileşim halindedir ve markalı içerikleri etkileyici oranlarda tüketmekte ve bunların keyfini sürmektedirler. Sosyal ağ, markalara büyüme için büyük fırsatlar sunmaya devam ediyor. Ancak, bugün nişanlı bir takipçi, yarını takip eden bir nişan almayı garanti etmez. Instagram takibinizle nasıl etkileşimde bulunduğunuz ve onu nasıl geliştirdiğiniz, sosyal ağda gelişmek ve başarısız olmak arasındaki fark anlamına gelebilir.


Başarılı bir Instagram varlığı oluşturmak için gereken ek kaynakları dengelemenin en basit ve en etkili yollarından biri, hedef kitlenizde bulunabilir. Instagram, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği (UGC) tanıtmak için mükemmel bir platformdur, muhtemelen diğer sosyal ağlardan daha fazladır. İster bir fotoğraf yarışması düzenliyor olun, ister markalı bir hashtag kullanımını teşvik ediyor olun, Instagram gerçek insanlarla gerçek ilişkiler kurmak için mükemmel bir platformdur.


Takipçilerinize mesajınızı yayma, içeriğinizi paylaşma, hashtag'lerinizi kullanma ve markanızın savunucusu olarak hizmet etme fırsatı verin.


Bunu kim doğru yapıyor? BarkBox


BarkBox, oyuncaklar, ikramlar ve şekerlemeler içeren köpekler için aylık sürpriz bir pakettir. Şirket, kârının % 10'unu ihtiyacı olan köpeklere bağışlıyor ve şimdiden 800 yavruyu kurtardı.


Marka, Instagram'daki en komik, en eğlenceli hesaplardan birine sahip. Hesaplarında Instagram'ın en popüler köpeklerinden bazılarına yer veriyorlar, bu da onların katılımını teşvik etmelerine, takiplerini büyütmelerine ve markalı hashtag'leri tanıtmalarına yardımcı oldu. Ayrıca Instagram üzerinden iş getirisi elde etmelerine yardımcı olan bir VIP programı oluşturdular.


BarkBox'ın her gönderide ortalama 15.000 beğeni ve 1.000 yorum yapmasının bir nedeni var.

6. Markalar fazlasıyla tanıtıcıdır

Markaların sosyal ağlarında promosyon içeriği dışında hiçbir şey yayınlamamasından daha tatsız bir şey var mı? Bunu satın alın, bunun üzerine indirim, büyük tasarruflar, ücretsiz kargo!


Aşırı tanıtım gönderileri bencil, tembel ve zamanlamaya bağlı olarak potansiyel olarak tatsız görünür. Tanıtım yapılacak kesinlikle bir zaman ve yer varken, Instagram'da başarılı olan markalar, güçlü ve anlamlı mesajlar veren, kültürlerini görsel olarak sunan, kaliteli fotoğraf ve videolar paylaşan ve izleyicileriyle etkileşim kuranlardır.


Ek olarak, Instagram'ın Facebook'a ait bir varlık olduğu da gizli değildir. Hatırlarsanız Facebook, Kasım 2014'te tanıtım gönderileri için organik erişimde önemli düşüşler duyuran bir Haber Kaynağı güncellemesi yaptı.


Instagram ile sınırlı kalmayın.


Bunu kim doğru yapıyor? Ben & Jerry’s


Ben & Jerry's, lezzetli dondurmaları ve son zamanlarda ağız sulandıran Instagram beslemeleri ile tanınan bir süt ürünleri şirketidir. Zincirin Instagram hesabının 1,5 milyondan fazla takipçisi var.


Ben & Jerry’s, her gün dondurma resimleri yayınlamak yerine (ki bu büyük olasılıkla onlar için işe yarayacaktır), sayfalarında hayranlarının fotoğraflarını düzenli olarak paylaşıyor. İnsanları ürününüzle fotoğraf çekme konusunda heyecanlandırmanın, onları dünyanın görmesi için herkese açık olarak paylaşmaktan daha iyi bir yolu var mı? PicStats'a göre ortalama olarak gönderi başına 20 bin beğeni alan marka için iyi sonuç verdi.


Aşağıda, Ben & Jerry's tarafından paylaşılan, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin bir örneğinin yanı sıra, ürünlerini kullanırken çok güçlü bir mesaj ileten bir video yayını bulunmaktadır.

7. Markalar düşünebildikleri kadar çok hashtag kullanırlar

Diğer sosyal ağlara benzer şekilde, hashtag'ler Instagram'daki keşif sürecinde önemli bir rol oynar. Az bilinen markalar veya düşük takipçi sayılarına sahip markalar, yayınlarını optimize etmek için popüler ancak alakalı hashtag'ler kullanabilirken, çok fazla kullanmak markanızın spam gibi, çaresiz veya iletişimsiz görünmesine neden olabilir.


Geçmişte yapılan araştırmalar, markaların her gönderi için Instagram'ın 11 veya daha fazla 30 hashtag kullanması gerektiğini öne sürerken, Sprout Social şimdi daha azının daha fazla olduğunu öne sürüyor. Sosyal medya yazılım şirketine göre, bir gönderide iki ila beş ilgili hashtag kullanmak, 10 veya daha fazlasını kullanan daha fazla etkileşim sağlayabilir.


Alaka düzeyi açısından, markalar, maruz kalma oranını artırmak için hashtag'leri kötüye kullanmaktan da kaçınmalıdır. Bu, güvenilirliği kaybetmenin ve özgünlük ve kalite üzerine inşa edilmiş bir ağda tembel olarak çıkmanın kesin bir yoludur.


Bunu kim doğru yapıyor? GoPro


GoPro, dünyanın dört bir yanındaki aşırı sporcular, amatör fotoğrafçılar ve evcil hayvanların favorisi olan "dünyanın en çok yönlü kamerası"nın yaratıcısıdır. TOTEM Analytics'e göre GoPro, Instagram'da ayda yaklaşık 221 bin takipçi sayısı artıyor ve ağdaki en popüler markalardan biri.


4,3 milyon takipçi ile GoPro, bağlılıktan ödün vermeden hashtag'leri muhtemelen tamamen ortadan kaldırabilir. Marka, keşif mekanizmasından yararlanmayı seçiyor ve bu kadar akılda kalıcı bir Instagram varlığı yaratmalarının nedenlerinden sadece biri.


Aşağıda, hashtag kategorisinde birkaç şeyi doğru olarak alan bir GoPro gönderisi var. Başlangıç olarak, birden fazla hashtag kullanıyorlar. Daha da önemlisi, fotoğrafla alakalı hashtagler kullanıyorlar.

8. Markalar Instagram'dan tamamen kaçınırlar

Instagram'ın sosyal medya pazarlama stratejinizde yeri olup olmadığını hala sorguluyorsanız, yalnız değilsiniz.


Instagram'ın sunduğu tüm fırsatlara rağmen, akıllı pazarlamacılar her yeni sosyal medya platformuna dikkatle yaklaşmaya devam edecek. Kendilerine "Başka bir sosyal ağı yönetmek için yeterli zamanım var mı?", "İşletmem veya tekliflerim görsel olarak kolay değilse Instagram'a katılmaya değer mi?" Veya "Kullanmak için doğru kaynaklara sahip miyim? kaliteli fotoğraflar ve videolar oluşturmak mı? "


Gerçek şu ki, yukarıdaki sorular kesinlikle sormaya değer - özellikle markanızın sınırlı bir bütçesi veya sosyal ekibi varsa. Ancak, bu korkuların sosyal stratejinizi çok fazla engellemesine izin vermemelisiniz, özellikle sosyal platformun geçmişi Instagram kadar uzun ve başarılı olduğunda.


En ilgili kitlelerden birine sahip en hızlı büyüyen büyük sosyal ağ olarak, Instagram'ın değerini gözden kaçırmak giderek daha zor hale geliyor.


Yukarıda bahsettiğimiz gibi, altı yıldan kısa bir süre içinde, platform, ürünler hakkında düzenli olarak farkındalık yayan milyonlarca aktif işletmeye ve etkileyiciye ev sahipliği yaparken, 1 milyar kullanıcıya ulaştı.


2020'de Instagram'ın dikkate almaya değer olduğunu söylemek güvenlidir.


Bunu kim doğru yapıyor? General Electric


General Electric bir güç ve su, petrol ve gaz, enerji yönetimi, havacılık, sağlık, ulaşım ve sermaye şirketidir. Instagram'ı düşündüğünüzde akla gelen ilk marka olmasalar da, General Electric, izleyicileriyle bağlantı kurmak için sosyal medyayı kullanmasıyla biliniyor.


Marka, Instagram'da fotoğraf ve video aracılığıyla temel değerlerini hayata geçirerek inanılmaz bir iş çıkarıyor. Buna ek olarak, çok ciddi bir konuyu ele almanın ve onu eğitici, ilginç ve heyecan verici hale getirmenin bir yolunu buldular.


Dünyayı inşa etmek, güçlendirmek, hareket ettirmek ve iyileştirmek için günün her saati çalışmak, aşağıdaki gibi fotoğraflar ve videolar boyunca sergiledikleri temadır:

Hatasız Instagram pazarlama stratejisi

Son yıllarda Instagram, özçekimler ve yemek resimleri ile bilinen bir sosyal ağdan markaların anlamlı mesajlar vermek, hikayeler anlatmak ve insanlarla insan düzeyindeki insanlarla etkileşim kurmak için kullandığı bir platforma geçti.


Sosyal ağ büyümeye devam ederken Instagram'ın markalara ve pazarlamacılara sunduğu fırsatı ilk elden duymaya, okumaya, konuşmaya ve deneyimlemeye devam edeceğiz.


Ağdan en iyi şekilde yararlanan markalar, tutarlı bir şekilde kaliteli içerik yayınlayan markalardır ve bunu bir amaç doğrultusunda yapmaktadır. Görsel olarak dost olduğu düşünülmeyen markalar bile ağdan yararlanıyor ve bunun işe yaradığını görüyor.


Instagram topluluğu gerçekten bu markalarla bağlantı kurmakla ilgileniyor; Öyle ki, yayınladıkları şeyden ilham aldıktan sonra markalar ve ürünler hakkında daha fazla bilgi edinmeye ilgi duyduklarını ifade ettiler.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page