top of page
Ara

Instagram CEO'su Adam Mosseri, "Black Mirror dizisi 'beğeni gizleme' testlerimize ilham verdi"

Instagram CEO'su Adam Mosseri, Cuma günü yayınlanan bir röportajda, şirketin platformdaki kullanıcılardan beğeni sayısını gizleme testinin Netflix'in "Black Mirror" adlı dizisinden esinlenilmiş bir karar olduğunu söyledi.

Instagram CEO'su Adam Mosseri, şirketin beğeni sayısını kullanıcılardan gizleme kararını açıklıyor

Geçtiğimiz hafta The New York Times ile yapılan bir röportajda, 36 yaşındaki CEO, şirketin son kullanıcılara yönelik "Project Daisy" adlı "beğeni gizleme" kararının arkasındaki gerekçeyi Instagram kullanıcılarının yayınlarından bir sonraki hamlelerini belirlemek için böyle bir test yapma gereksinimi duyduklarını açıkladı.


Mosseri'nin, Instagram özellikle son dönemlerde paylaşım trendlerini belirleyici konuma gelmesi, insanların oldukça fazla zaman geçiriyor oluşu ve içeriklerin aldığı etkileşimlerin sosyal statü sağladığı düşüncesi içgörüsü elde edildiğinden beri, muhtemelen Netflix'in üçüncü sezonundaki bir bölüm olan "Nosedive" adlı bölümü etkili olmuş olası görünüyor.


Netflix'in, Black Mirror adlı dizisinin üçüncü sezonunda yayınlanan "Nosedive" adlı bölümde, Bryce Dallas Howard'ı insanların birbirleriyle etkileşimlerine dayanarak birebir ölçekte derecelendirdikleri bir dünyada geçiyor. Derecelendirme sistemi toplumdaki insanlara nasıl davranıldığını etkiler ve sosyal medyanın etkisi kişilerin statüsü üzerindeki etkileri üzerine bir distopik bir konu ele alınıyor.


Mosseri'nin Instagram'a bu reformu yapma arzusunun bir diğer nedeni de, genellikle sahte haberlerin ve zararlı içeriğin yaygınlığı nedeniyle eleştirilen Facebook haber akışı denetlemelerinin eksikliğinden ötürü aldığı eleştirilere dayandığını söyledi.


Mosseri, "Instagram ve Facebook'un nasıl istismar edilebileceğini ve bu riskleri nasıl azaltabileceğini daha proaktif bir şekilde düşünmeye başlamalıydık."

Instagram, beğeni gizleme özelliğini Temmuz 2019'da yedi ülkede (Avustralya, Brezilya, Kanada, İrlanda, İtalya, Japonya ve Yeni Zelanda) test etmeye başladı. 2020 yılında tüm dünya geneline yayılacağı öngörülüyor.


Raporda, şirketin bir yayının belirli bir beğeni eşiğini (örneğin binlerce veya milyonlarca beğeni gibi) geçip geçmediğini veya kullanıcıların bir fotoğraftaki beğenilerin sayısını belirlemesine bir yol sağlayıp sağlamadığını belirlemeye devam ettiği belirtildi. veya diğer yöntemlerle video.

Mosseri,"İnsanların refahına ve sağlığına yardımcı olmaları durumunda işletmeye zarar veren kararlar alacağız."

Mosseri, sosyal medyanın olumsuzluklarını azaltmak için adımı doğru yönde atarken, Instagram kullanıcıları ve özellikle de yaşamak için platformu kullanan etkileyiciler, önerilen değişikliğe karışık tepkiler verdiler. Bazıları kararın etkileyicilerin zihinsel sağlığını iyileştirebileceğine ve Instagram'da daha gerçek yayınlara yol açabileceğine inanıyor.


Mosseri, 'Black Mirror' dizisinde yer alan distopya'nın gerçekleşme ihtimalinin önüne geçmeye kararlı olacak ki, "uygulamanın insanlar üzerindeki beğenilme ihtiyacı basıncını düşürmek" olduğunu söyleyen kararın karmaşık olduğunu ve Instagram'ı kullanan dünya çapındaki çeşitli topluluklar arasında farklı tepkilerin olacağını düşünüyor.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page