top of page
Ara

Hobinizin iş potansiyeli var mı? nasıl anlaşılır?

Hobinizi bir işe dönüştürmeden önce düşünmeniz gereken dört şey.

Çoğu insan gibiyseniz, sizi meşgul eden ve çalışma saatleri dışında eğlenmenize yardımcı olan en az bir hobiniz var. Ahşap işçiliği yapabilir, soyut sanat resim yapabilir, yoga ile esnekliğinizi artırabilir veya gece gökyüzünde yıldız desenlerini grafikleyebilirsiniz.


Girişimci zihniyetinizle, bu hobiden para kazanmanın bir yolunun yanı sıra size kişisel zevk getirmenin bir yolu olduğunu düşünmek cazip gelebilir. Ancak hobinizin gerçekten iş potansiyeli var mı?


Cevabı öğrenmek sizi şaşırtabilir.


Para kazanma seçenekleri

Bir işletmenin başarılı olması için para kazanmanın bir yolu olması gerekir. Bunu çoğunlukla tutkunuz nedeniyle sürdürüyor olsanız bile, maliyetlerinizi dengelemek ve işletmeyi sürdürmek için hala bir gelir akışına ihtiyacınız olacak.


Buna göre, hobinizden “para kazanmanın” bir yoluna ihtiyacınız olacaktır. Burada birkaç olası seçenek vardır:

  • Üretim: Fiziksel üretimi içeren hobiler için en basit seçeneklerden biri, oluşturduğunuz fiziksel ürünleri satmaktır. Sanatınızı, el sanatlarınızı ve yapılarınızı maliyetlerinizi aşan bir fiyata satabilirsiniz. Çevrimiçi platformların yaygınlığı sayesinde, bu oldukça popüler bir seçenektir: Yalnızca Etsy'de 2.1 milyon satıcı var.

  • Reyting / okuyucu oranları: Sadece yeterli bir okuyucu veya izleyici çekerek de para kazanabilirsiniz. Hobinizle ilgili blog içeriği veya düzenli video akışları üretmek, sabit bir kitleye giden yol olabilir; oradan sponsorluk, satış ortağı bağlantıları ve reklamcılıkla uygulamanızdan para kazanabilirsiniz.

  • Eğitim: Diğer yollar devre dışı kalmasa bile, insanları hobinizle nasıl etkileşim kuracağınız konusunda eğiterek para kazanmanın bir yolu olabilir. Dersler, özel koçluk oturumları veya grup seminerleri için ücret alabilirsiniz; tek ön koşul yeterli bir beceri seviyesidir.

Bunlar sadece birkaç fikir ve hobinizden para kazanmanın daha yaratıcı yolları olabilir. Ancak, sonuçta gelir elde etmek için güvenilir bir yol bulmanız gerekecek. Bu neredeyse tüm hobiler için mümkündür, ancak bazı hobiler için diğerlerinden daha umut vericidir.


Bir gelir akışının mümkün olduğunu öğrendikten sonra, işletmenin varlığını haklı çıkaracak kadar önemli olup olmadığını düşünmeniz gerekir.


Demografik verileri ve tüketici ilgisini hedefleyin

Ne yazık ki, sadece hobinizde iyi olduğunuz anlamına gelmez, insanların bunu uyguladığınızı görmek (veya ürünlerinizi satın almakla) ilgilenecekleri anlamına gelmez. Potansiyel müşterileriniz için çok heyecanlanmadan önce, hedef demografinizi araştırmanız ve tüketici ilgisini ölçmeniz önemlidir. Bu hobiyle kaç kişi ilgilenir? Kaç kişi ürettiğiniz ürünler gibi ürünler alıyor? CB Insights'a göre, girişimlerin %42'si sadece pazar ihtiyacı olmadığından başarısız oluyor.


Daha sonra, iş fikrinizi ortaya koyarken, “Hedef demografim kimler?” Gibi bir soruya cevap vermeniz gerekir. ve “Onlara nasıl satabilirim?”


Rekabet analizi

Hobilerini tam teşekküllü bir işletmeye dönüştürmek isteyen tek kişi siz değilsiniz. Muhtemelen, yaptıklarınızı yapan ve ondan zaten para kazanan yüzlerce, binlerce veya daha fazla insan var. Bir dilim pasta istiyorsanız, kendinizi rekabetten ayırmanın bir yoluna ihtiyacınız olacak. Markanızı benzersiz kılan nedir? Müşteriler yaklaşımınız için daha fazla ödeme yapmaya istekli olacak mı yoksa ürünlerinizi rakiplerinizin lehine mi tercih edecekler? Burada kapsamlı bir rekabetçi analiz gereklidir.


Maliyetler ve karlılık

Ardından, finansal modelinizi düşünmeniz gerekir. Giderleriniz ne olacak ve potansiyel karlılığınız nedir? Yoga yapmak veya müzik çalmak gibi bazı hobiler için yinelenen maliyetler miniktir. Ahşap işleri veya boyama gibi diğerleri için, sarf malzemelerinizin maliyetlerini ve müşterilerin ödemek isteyeceği fiyatları dikkatlice hesaplamanız gerekir.


Oradan, potansiyel işletmenizin büyüme potansiyelini de çizmek isteyeceksiniz. Başka bir deyişle, zaman içinde gelirinizi artırmak ve maliyetleri düşürmek ve kişisel olarak yatırım yapmanız gereken süreyi en aza indirmek için hangi yollara sahipsiniz? İşletmenizi büyütmenin bir yolunu bulabilir misiniz? Bu senin için bile önemli bir hedef mi?


Bir hobinin ölümü

Hobinizi bir işe dönüştürme umudu hakkında çok heyecanlanmadan önce, bir uyarı: bir hobiyi bir işe dönüştürmek, başlangıçta hobiden aldığınız eğlencenin bir miktar kaybı anlamına gelebilir. Bu görevi bir iş olarak düşünmeye başladığınızda, etkinlikle olan ilişkiniz değişecek ve muhtemelen daha kötüsü olacak. Ayrıca, hobinizi düşünmeye veya alıştığınızdan farklı bir şekilde pratik yapmaya zorlanabilirsiniz. Bazı girişimciler bu geçişi yapmak istemiyorlar.


Açıkçası, hobinizi bir işletmeye dönüştürmek, bu makalenin önerebileceğinden daha karmaşıktır. Yine de bir iş planı hazırlamanız, fon sağlamanız (başlangıç ​​sermayesine ihtiyacınız varsa) ve kendiniz için bir marka oluşturmanız gerekir. Ancak hobinizin bir iş fikri olarak potansiyeli olduğunu bilmek mümkün olan en iyi başlangıçtır.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page