top of page
Ara

Herhangi bir mülakat veya iş görüşmesinde doğru adımları atmanın altın kuralları

Kimin orada olduğunu, neye ihtiyaçları olduğunu ve sizin yararınıza nasıl iletişim kuracağınızı değerlendirmek için ortamı okumanın önemli olduğunun farkında olmak önemli bir detay

Herhangi bir görüntülü mülakat veya iş görüşmesinde doğru adımları atmanın altın kuralları

Örneğin, sahneye çıkan bir oyuncu, seyirci üyelerini hızlı bir şekilde değerlendirir ve onların ruh halini, neye önem verdiklerini, neye ihtiyaç duyduklarını ve deneyimlemek istediklerini anlar. Ardından, oyuncu bu ihtiyaçları karşılayacak bir performans sergiler ve umarım onay olarak övgüler ve alkış alır.


Birinin ortama uygun hareket etmediği söylendiğinde, şakalarının düz olduğu, yorumlarının uygunsuz veya yanlış yönlendirildiği ve iletişimlerinde kendilerini popüler olmadıkları anlamına gelir.


Bir iş arayan olarak, görüşme yanıtlarınızın hedef işverenin ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmak için yüz yüze görüşmeler, özellikle grup veya panel görüşmeleri yaparken odayı okumanız gerekir. Ancak artık çoğu gösterim, mülakat ve iş görüşmeleri Zoom'da (veya video aracılığıyla) gerçekleştiğine göre, iş arayanlar için hedef kitlenizi boyutlandırmak her zamankinden daha zor. Görüşmecileri nasıl ölçeklendireceğinizi ve güçlü iletişim sağlayacağınızı öğrenmek için şu ipuçlarını göz önünde bulundurun:


Mülakat katılımcılarının takibi


İletişim / Doğru sözcük seçimi

Bir video görüşmesindeki yüz yüze görüşmeden daha az bilgi alıyor olsanız da, yine de birinin kelime ve dil seçimine dikkat edebilirsiniz. Gelecek ve şirket hedeflerine ulaşma konusundaki katılımınız hakkında mı konuşuyorlar yoksa daha sert bir resim mi çiziyorlar?


Çoğu zaman, insanlar kelime ve iletişim seçimlerinde niyetlerini ve duygularını ortaya koyarlar.


Ses tonu

Birinin iletişim kurmayı seçtiği kelimelere ek olarak, tonu niyetlerini ortaya çıkarabilir. Örneğin, her cümleyi bitiren biri ("açık sözlü" olarak adlandırılır), sözlerinde belirsizlik veya inanç eksikliği olduğunu gösterebilir. Benzer şekilde, görüşmeci iletişiminde sert ve sert bir ton kullanırsa, bu onun kararlı ve hatta üzüldüğünü gösterebilir.


Vücut dili

Yüz yüze ipuçları olmadığında, vücut dili bir video görüşmesinde çok şey ortaya çıkarabilir. Röportaj sorularını yanıtlarken zevk ve onay belirtileri için yüz ifadelerini izleyin.


Örneğin, yanıtlarınızdan biri mülakatı yapan kişinin kaşını kaldırıp gülümsemesini sağlıyorsa, bu iyi bir işarettir. Benzer şekilde, mülakat yanıtınız mülakat yapanın aniden kaşlarını çatmasına veya yan tarafa bakmasına neden oluyorsa, bu, yanıtınızdan memnun olmadıkları anlamına gelebilir. Ayrıca, baş sallama, el çırpma ve hatta "başparmak yukarı" hareketi gibi onaylayıcı jestlere dikkat edin. Bunlar, görüşmecinin duyduklarını beğendiğine dair iyi işaretler.


Arka plan incelenmesi


Ortam

Görüşmeyi yapanın çevresine bakın ama çok fazla sonuç çıkarırken dikkatli olun. Uzaktan çalışan daha fazla insanla, görüşmeciniz geçici bir ev ofisi kullanıyor olabilir ve eğer işe alınırsa çalıştığınız ortamı net bir şekilde temsil etmeyebilir.


Net bir görüşe sahip öğeler varsa, yorum yapmayı seçebilirsiniz ("Duvarınızda seyahat posterleri olduğunu görüyorum. Sık sık şirketin uzak ofislerine mi gidiyorsunuz?"), Ancak fazla kişisel nitelikteki öğelerden bahsetmekten kaçının ( video görüşmesinde görüntülenen aile fotoğrafları veya kişisel öğeler gibi).


Dikkat dağıtıcı şeyler

Görüşmeyi yapan kişi, e-posta bildirimlerinin açılması, cep telefonlarının çalması ve hatta çocukların veya evcil hayvanların video görünümüne girmesi gibi kesintiler aldığında kendini atılmış hissetmemek zordur. Ancak bunlar, herkesin hoşgörülü olması gereken uzak çevrenin gerçekleridir.

Elinizden geldiğince, röportajın onlar için önemli olmadığı sonucuna varmaktan kaçının ve mümkün mertebede empati gösterin.


Sanal mülakatlar ve toplantılar, teknik aksaklıklardan dikkat dağıtıcı unsurlara ve varsayımlara kadar birçok zorlukla doludur. "Ortamı anlamak" için doğru fırsatları engelleyebilecek sınırlayıcı sonuçlar çıkarmaktan kaçının ve bunun yerine olumlulara odaklanın. Sanal olarak bile iletişim becerilerinizi geliştirmede nelerin mümkün olduğunu görün!

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page