top of page
Ara

Greenpeace, metaverse'de iklim felaketi tehlikesini GTA'yı ele geçirdi

Greenpeace, iklim krizinin gerçek etkilerini GTA 5’in Los Angeles’tan esinlenen Los Santos şehrinde sergiliyor

Greenpeace, metaverse'de iklim felaketi tehlikesini GTA'yı ele geçirdi

İklim aktivisti grubu Greenpeace ile çözüm ortağı VMLY&R Brazil, yaklaşmakta olan iklim değişiklikleri ve küresel ısınma felaketin aciliyetini gözler önüne sermek umuduyla popüler video oyunu Grand Theft Auto içinde çevre sorunları hakkında farkındalık yaratmaya çalışıyor.


Sanal dünyanın tartışmasız en tanınmış şehirlerinden biri olan Los Santos, iklim değişikliğinin gerçek dünyadaki etkilerini gösterecek şekilde değiştirildi. Oyuncular, Kings Roleplay sunucusunda 25 Şubat'a kadar 'Los Santos +3ºC' değiştirilmiş haritasını keşfedebilecekler.


Kampanya, GTA hayranlarının hükümetleri iklim acil durumu ilan etmeye zorlamayı amaçlayan bir Greenpeace dilekçesini imzalayabilecekleri bağış sayfalarına bağlantılar içeriyor.


Rockstar Games yapımı dünyaca ünlü oyunlardan birisi olan Grand Theft Auto V (GTA 5), hikayeleştirilmiş bölümünün yanı sıra açık dünyada serbest gezinti sunmasıyla fark yaratıyor. Oyunu sevenlerin ve takip edenlerin bileceği üzere kurgusal San Andreas eyaletinin Los Santos bölgesi aslında Los Angeles’ın bir esinlenilen versiyonu. Benzerlik bir tarafa haritadaki bazı noktalarda kentin en ince ayrıntısına kadar detaylı şekillerde modellendiğini görebilirsiniz. Dünyaca en çok sevilen oyunlar arasında gelen GTA 5 ile farkındalık yaratmak isteyen Greenpeace de iklim krizinin riskleri hakkında konuşmak ve kentlerde önleyici tedbirlerin alınması konusunda farkındalık yaratmak için krizin gerçek etkilerini sanal dünyaya taşıyor.



Sanal dünyada iklim krizinin yaşatacağı gerçek sonuçlara hazır mısınız?

Greenpeace, VMLY&R Brasil tarafından hazırlanan Los Santos +3ºC kampanyasıyla iklim değişikliğinin tahminlere dayalı sonuçları üzerinden oyunun senaryosuna farklı bir senaryo yaratıyor. Los Santos kentini iklim krizinin sonuçlarından etkilenen en önemli sanal şehir haline getiriyor ve kullanıcılara olası etkileri hakkında fikir vermeyi amaçlıyor. Su altında kalmış alanlar, kurak topraklar, hava kirliliği, fauna ve florada ciddi kayıplar gibi iklim krizinin sonuçlarını yansıtan haritada oyuncular karakterlerini daha zorlu şartlarda yönetiyor. Karakter maske takmak zorunda kalıyor ve hızlı yoruluyor. İklim mültecilerini kurtarmak, içme suyunu taşımak gibi çeşitli görevler sunuluyor. İklim krizi sonucu yaşanacakları temsil eden bu sanal şehir, acil önlemler alınmazsa gezegenimizin her noktasında karşı karşıya kalacağımız sorunları içeriyor.


Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan sorunu sanal dünyada deneyimlemek

Çevrim içi oyunun sunucusuna birkaç günlüğüne eklenen harita, mevcut çevresel sorunların sosyolojik etkilerine de odaklanarak çeşitli görevlerle online oyuncuların kullanımına sunuldu. Ünlü Twitch yayıncılarıyla da iş birliği gerçekleştiren ajans, Los Santos+3ºC haritasını daha fazla kişiye ulaşması için yayınlarında daha fazla yer veriyor.


Buna ek olarak, çevresel kriz konusunda bilgiler kapsayan, kullanıcıların bağışta bulunmasına imkan tanıyan ve yetkililerin etkin bir şekilde rol almasını talep eden dilekçenin yer aldığı özel bir sayfa da tasarlandı.


Kampanya, eğer harekete geçilmezse Los Angeles’ın da Los Santos gibi bir son yaşayacağını ve sorunun diğer şehirlerde de benzer sonuçlanacağını hatırlatıyor. Etkileşim kurarak sorunu anlatmayı denediklerini belirten VMLY&R Brasil CCO’su Rafael Pitanguy, dünyanın birçok noktasında halihazırda kriz nedeniyle yaşanan sorunları oyun alanına taşıyarak insanlara yaşanacak zorluğu deneyimletmek istediklerini belirtti.


0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page