top of page
Ara

Google ve Facebook bir savaşı kazanmak uğruna diğer birçok savaşı kaybediyor

Avustralya'daki yatırımlarının bir kısmından vazgeçerek, her ikisi de dünyanın çevrimiçi bilgi tekellerini güvence altına almayı hedefliyor

Google ve Facebook bir savaşı kazanmak uğruna diğer birçok savaşı kaybediyor

Maden arayıcıları, 1901'de Teksas'ın Spindletop kuyusunda tarihteki en büyük petrol keşfini yaptığında, dünyanın önde gelen petrol tekelcisi olay yerinde yoktu. Bir antitröst davasında bölünmekten on yıl uzak olan Standard Oil Co., arkanıza yaslanıp daha küçük yerel rakiplerin kendilerini kurmalarına izin vermekten memnundu.


Bu, anlaşmalar için iyi bir benzetmedir. Alphabet Inc.’den Google, News Corp. ve Avustralyalı gazete yayıncılarıyla, haber şirketlerinin çevrimiçi platformlarla müzakerelerde pazarlık gücünü artırmak için planlanan mevzuatın önünde vurmaktadır. Facebook Inc., Perşembe günü Avustralyalı yayıncılardan ve ülkedeki Facebook haber beslemelerinden haberleri dağıtmayı tamamen bırakacağını duyurarak daha aşırı bir yaklaşım benimsiyor.


John D. Rockefeller, borulamada, rafine edilmesinde ve dağıtımında boğucu olduğu sürece Amerika petrolünü kimin ürettiğini pek umursamadı. Google biraz farklı. Bir zamanlar çevrimiçi reklamcılık endüstrisindeki rakipleri olan yayıncılara bir nimet vererek, ellerini çok daha zengin bir ödülde tutmayı umuyor - dünyadaki çevrimiçi bilgilerin kontrolüne ve dağıtımına güçlükle meydan okudu. Facebook, taviz vermeyi reddederek aynı amaca yönelik çalışıyor.


Yine de, haberlerde bahsedilen 30 milyon A $ aralığındaki doğrulanmamış rakamlar, Avustralya’nın kabaca 10 milyar A $ 'lık dijital reklamcılık pazarına kıyasla küçük biradır. Alphabet ve Facebook'un 183 milyar dolar ve 86 milyar dolarlık yıllık gelirlerinin yanında zar zor kayıt oluyorlar.


Ülkenin antitröst düzenleyicisinin Google ve Facebook'tan aradıkları şeyin özü, oyun alanının düzleşmesiydi. Google ve Facebook, dijital reklamcılık pazarındaki haber işiyle sadece rakip değil. Ayrıca, yayıncıların reklam gelirlerinin dayandığı trafiğin çoğunu yönlendiren çok önemli dağıtımcılar. (Tam açıklama: Bloomberg LP aynı gemide ve bu makaleyi Google veya Facebook'tan bir bağlantı sayesinde okuyor olabilirsiniz).


Bu, dünyadaki diğer ülkelerden ve aslında haberlerin ötesinde diğer endüstrilerden farklı değil. Google, geçtiğimiz Ekim ayında ABD Adalet Bakanlığı'nın "internet için tekel bekçisi" olarak açtığı bir antitröst davasının ifadesiyle. Avrupa Birliği, rekabete aykırı uygulamalar nedeniyle 2017'den bu yana şirkete yaklaşık 8,3 milyar euro (10 milyar dolar) para cezası verdi.


Bu işletmelerin asıl ana kaynağı, dünyanın pazarlama bütçelerini giderek daha fazla yutan ve milisaniyelik açık artırmaların her tarafındaki verileri çevrimiçi reklamlara göz kamaştıran bir dijital reklamcılık pazarı için aracı olarak hareket etme yetenekleridir. Bu, Johnson & Johnson ve L'Oreal SA gibi medya alıcılarının yanı sıra News Corp. ve New York Times Co. gibi medya sahiplerinin biraz fikir edinmek isteyecekleri bir kara kutu - ve Avustralya'nın önerdiği yasalar, olabilir.


Kurallar uyarınca, franchise alanların küresel fast-food ve market zincirleriyle olan ilişkilerinde yerel olarak izin verildiği gibi, yayıncıların bireysel olarak değil, dijital platformlarla bir grup olarak pazarlık yapmalarına izin verilecek. İki taraf gelir paylaşımı konusunda bir anlaşmaya varamazlarsa, hangisinin daha makul göründüğünü seçecek bağımsız bir tahkim paneline kör nihai teklifler sunmaları gerekir. Bu müzakereleri kazanmanın yolu, işin sizin için ne kadar değerli olduğu konusunda açık ve dürüst olmaktır.


Böyle bir kurulum tehdidinin o kadar derin olması dikkat çekicidir ki, Facebook Avustralya'daki haberlerden tamamen çekildi. Google, aynısını yapmakla tehdit ettikten ve yerel arama motorunu iyi önlem almak için kapattıktan sonra, yayıncılarla tek tek anlaşmalar yaparak bölmeyi ve fethetmeyi seçti. Avustralyalı bir haber kuruluşunun başını suyun üzerinde tutması için ihtiyaç duyacağı küçük madeni paraya karşılık, bu anlaşmalar Google'ın hiçbir zaman eşit derecede eşleşen bir rakiple ciddi müzakerelere girmemesini veya çevrimiçi içeriğin değeriyle ilgili bir ölçüt oluşturmamasını sağlamayı umacaktır. .


Bu, küçük, uzak bir ülkede biraz yerel rahatsızlık gibi görünebilir - ancak dijital platformların konumlarını savunmak için büyük silahları dışarı atma istekliliği, dünya çapındaki hırsları ve güvenlik açıkları için bir ipucu olmalıdır.


Standard Oil, Teksas'ta bir satranç taşını feda ederek, on yıl boyunca gerçekten önemli olan petrol endüstrisindeki tekelini elinde tutmayı başardı. Google ve Facebook, Avustralya haberleriyle ilgili mücadeleden vazgeçerek, çabalarını çevrimiçi bilgi ve web'i kullanan herkesle ilgili veriler için çok daha büyük pazarlarda tekelci konumlarını sürdürmeye odaklayabiliyor. Sonunda, John D. Rockefeller’ın imparatorluğunu yıkmak için Yüksek Mahkeme aldı. Dijital platformlar, benzer bir kaderi önleyebileceklerini umuyor.


David Fickling, emtiaların yanı sıra endüstriyel ve tüketici şirketlerini kapsayan bir Bloomberg Opinion köşe yazarıdır. Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times ve Guardian'da muhabirlik yaptı.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page