top of page
Ara

Google, sunucu tarafını güçlendirmek için Intel'in deneyimli bir ismini daha kadrosuna kattı

Amazon, Microsoft ve Google, büyük ölçüde Intel tarafından tasarlanan kullanıma hazır sunucu yongalarını, kendi ihtiyaçlarına göre tasarlanmış ürünler ile değiştirme konusunda oldukça kararlı

Google, sunucu tarafını güçlendirmek için Intel'in deneyimli bir ismini daha kadrosuna kattı

Google, yeni bir sunucu çipi bölümünü yönetmek için Intel'in tasarım mühendisliği bölümünden eski bir üst düzey yöneticiyi işe alıyor ve teknoloji endüstrisinin Intel'e olan bağımlılığını azaltma çabalarına katkıda bulunuyor.


Teknoloji titan, bulut hizmetlerini çalıştıran veri merkezlerinin enerji verimliliğini ve performansını iyileştirmek için dahili olarak tasarlanmış sunucu yongalarını "ikiye katladığını" söyledi. Google, çabalarını hızlandırmak için geçen hafta Intel mühendislik yöneticisi Uri Frank'i özel sunucu yongaları tasarlayıp geliştirecek yeni kurulmuş bir bölümü yönetmesi için işe aldığını duyurdu.


Frank'in sunucu çipi tasarımından sorumlu mühendislik başkan yardımcısı olarak işe alınmasıyla Google, bulut bilişim pazarındaki daha büyük rakiplerinin oyun kitaplarından bir sayfa koparıyor. Amazon, son üç yıldır Arm tabanlı sunucu çipleri geliştiriyor ve bunları AWS bulut hizmeti üzerinden kullanıma sunuyor. Microsoft'un ayrıca veri merkezleri için Arm tabanlı CPU'lar üzerinde çalıştığı bildiriliyor.


Frank, yeni rolüyle ilgili bir duyuruda, "Google dünyanın en büyük ve güç açısından en verimli bilgi işlem sistemlerinden bazılarını tasarladı ve inşa etti," dedi. "Uzun süredir, özel yongalar bu stratejinin önemli bir parçası oldu." Google'a CPU tasarımında 20 yıldan fazla deneyimi getiren Frank, yeni sunucu işlemci bölümünü kurmayı dört gözle beklediğini söyledi.


Google'ın sistem altyapısı Başkan Yardımcısı olarak hizmet veren Amin Vahdat, şirketin İsrail'de "birinci sınıf" bir mühendislik ekibi kurduğunu söyledi. Bir blog gönderisinde, birimin sunucular için yonga üzerinde sistemler (SoC'ler) yapmak için müşteriler ve ortaklarla birlikte çalışmaya odaklanacağını ve son yarım on yılda Google tarafından geliştirilen çok çeşitli diğer sunucu yongalarını genişleteceğini söyledi. .


2015 yılında Google, veri merkezlerindeki yapay zeka işlerini hızlandırmak için ilk tensör işleme birimini (TPU) tanıttı ve 2018'de diğer şirketlerin bulut bilişim hizmeti aracılığıyla çiplere erişim satın almasına izin vereceğini söyledi. Ardından, 2019'da şirket, sistemin güven kaynağı olarak hizmet etmek üzere tasarlanmış açık kaynaklı ve ultra güvenli çipi olan OpenTitan SoC'yi piyasaya sürdü.


Google ayrıca, ağ anahtarlarından şirket içi yongaları ve Intel'den ve diğer firmalardan sağladığı parçalardan oluşan ağ hızlandırıcı kartlarına kadar çeşitli veri merkezleri için kendi donanımını tasarlar.


Şirket, tüm bu bileşenleri farklı satıcılardan satın almaktan ve bunları bir ana kart üzerinde birbirine bağlamaktan kaçınmak istiyor. Bunun yerine, aynı kalıpta CPU ve diğer hesaplama modüllerini entegre eden daha fazla çip üzerinde sistem (SoC) veya farklı çipleri tek bir cihazda birleştiren paket içi sistem (SiP) tasarımları kullanmaya çalışıyor. paket, veri merkezinde.


Vahdat, "Anakart, hepsi farklı satıcılardan gelen CPU'ları, ağları, depolama aygıtlarını, hızlandırıcıları, belleği bir araya getirdiğimiz entegrasyon noktamız oldu," dedi Vahdat. "Ancak bu artık yeterli değil: Daha yüksek performans elde etmek ve daha az güç kullanmak için, iş yüklerimiz temel donanımla daha da derin bir entegrasyon gerektiriyor."


Bu işlevlerden daha fazlasını tek bir silikon levhada veya tek bir pakette birleştirerek, Google'ın farklı bileşenler arasındaki gecikmeyi ve bant genişliğini "büyüklük sıraları" ile iyileştirebileceğini söyledi. Bu tür sunucu yongalarının çok sıkı bir şekilde entegre edildiğini söyledi. şu anda kullanılmakta olan anakartlardaki ayrık bileşenlere kıyasla "büyük ölçüde azaltılmış" güç ve maliyet sağlar.


Vahdat, "SoC, yeni anakarttır" dedi.


Google, Amazon, Microsoft ve diğer bulut hizmeti sağlayıcıları (CSP'ler), bulut hizmetlerine yönelik küresel talep arttıkça veri merkezlerindeki sunucuları ve diğer donanımları sürekli olarak yükseltiyor. Büyük ölçüde Intel tarafından tasarlanan ve her biri binlerce ila on binlerce dolara mal olan sunucu CPU pazarının yaklaşık% 90'ına sahip olan sunucu yongalarında milyarlarca dolar harcıyorlar.


Ancak, aynı zamanda, kendi ihtiyaçlarına daha uygun özel çip tasarımlarına giderek daha fazla yöneliyorlar ve kullanıma hazır sunucu işlemcilere göre dolar başına performans artışı vaat ediyorlar. Microsoft'un Azure bulut hizmetinde dağıtmak için Arm tabanlı sunucu yongaları üzerinde çalıştığı bildirilirken, geçen yıl Amazon, özel Arm tabanlı Graviton CPU'yu temel alan yeni bulut hizmetleri veya "örnekleri" sundu.


Bulut bilişim devi, rakiplerinin izinden giderek veri merkezleri için kendi SoC'lerinin ve SiP'lerinin temel yapı taşlarını geliştirebileceğini söyledi. Ancak, mantıklı olduğu durumlarda dış satıcılardan fikri mülkiyet (IP) satın almaya da karşı değildir. Nihayetinde, özel sunucu CPU çekirdeğini sıfırdan geliştirebilir veya Arm veya başka bir şirketin temelindeki planları ödeyebilir.


Vahdat, Google'ın sunucu çipi stratejisinin esnekliğe odaklandığını söyledi. "Mantıklı olduğu yerde satın alıyoruz, bunu yapmamız gereken yere kendimiz inşa ediyoruz ve tüm sektöre fayda sağlayan ekosistemler oluşturmayı hedefliyoruz."


Sunucu sınıfı bir işlemci geliştirmek çok uzun bir zaman alır ve yeni mühendislik biriminin Google'ın veri merkezlerinde özel sunucu yongaları dağıtmaya başlaması üç yıl veya daha fazla sürebilir. Google şimdilik elinden gelenin en iyisini yapıyor. Uri Frank, istemci mühendisliği grubuna eş başkanlık yaptığı Intel'den 24 yıllık CPU, SoC ve IP ürün geliştirme deneyimi getiriyor.


Vahdat, "Küresel ortaklar ekosistemimizle birlikte, bilgi işlem altyapısının öncü ucunda yenilik yapmaya devam etmeyi ve başka yerde bulunmayan yeni nesil yetenekleri sunmayı dört gözle bekliyoruz," dedi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page