top of page
Ara

Google, mülakatlarda adayların duygusal zekasını nasıl ölçüyor?

Duygusal zeka, günümüz şirketlerinde her bireyde aranan bir kalitedir. Google, adayların başvuru işlemi sırasında aradıkları bazı yolları

Google'da işe alma sürecinden geçen iş adayları, genellikle şirkette başarılı olan ve kültürüne en çok katkıda bulunan kişilerde bulunan bir dizi nitelik olan "Google'lılığa" aşina olabilir. İsimsiz sıfatın anlamı zamanla değişti ve bugün altı niteliği içeriyor:

  • Belirsizlik anlarında sorunun kaynağına inme yetisi

  • Değerler hakkında özgün geri bildirimi

  • Statükoya meydan okunması

  • Önce "insan" felsefesine önem verilmesi

  • "Doğru" olanı yapmak için özveri gösterilmesi

  • Bulunduğu takımda görevini layıkıyla yerine getirme çabası

Google'da kampüs ve giriş düzeyi işe alım için Amerika'da işe alım müdürü Lindsey Stewart, bu altı nitelikle örülmüş kritik aday özelliklerinden birinin duygusal zeka olduğunu söylüyor. "Bizim için duygusal zeka, Google'a sadakat ve Google'ı nasıl değerlendirdiğimizle yakından ilişkilidir" diyor.


Stewart, Google çalışanlarının EI için kullandığı açık bir kontrol listesi olmasa da, bu özelliği süreç boyunca tespit etmenin bazı yaygın yolları olduğunu söylüyor. İşte adaylarda bu çok aranan kaliteyi görmesinin bazı yolları:


Özgeçmiş hazırlama ipuçları

Stewart, Google'ın geçen yıl 3 milyon özgeçmişi incelediğini söylüyor. Ve duygusal zeka arayışı burada başlıyor. Aday işte ya da sporda bir takım ortamında hiç miydi? Ve bu deneyimi yazılı olarak nasıl anlatıyorlar? "Başarılarını yansıtırken, bu sadece" ben "mi yoksa" biz "mi kullanıyorlar?" diyor. Ekip çabaları için, ince yollarla bile olsa, bireyin işbirlikçi olduğunu gösterebilir, bu da duygusal zekanın bir işareti. "Bu küçük sinyalleri sadece özgeçmişten alabilmeniz mümkün."


Hikaye anlatımı

Görüşmeleri sırasında, Stewart açık uçlu sorular sormayı sevdiğini söyledi. Adayların “boşlukları doldurma” yolu, adaylarda duygusal zeka aramanın birincil yollarından biridir. MBA fuarları ve kampüs işe alım etkinlikleri sırasında, "Daha önce çözdüğünüz gerçekten büyük bir sorun nedir?" Gibi sorular soracak. veya "İşyerinizi iyileştirmek için ne yaptınız?" Adayın bir hikâyeyi anlatma şekli çoğu zaman aydınlatıcıdır, diyor.


"Varsayımsal veya davranışsal bir soru sorduğunuzda, başkalarına kredi olarak veriyorlarsa, değişim konusunda rahatlarsa, geri bildirime açıklarsa orada göstergeler bulabilirsiniz. Liderlik veya genel bilişsel yetenek gibi potansiyel olarak bazı veya diğer nitelikleri ele alırken organik olarak ortaya çıkıyor ”diyor. Başkalarını ön plana koyma veya olağanüstü iletişimciler olma belirtileri gösterdiler mi? Bunlar da iyi göstergeler.


Kapsam örnekleri

Stewart, Google'ın "bir numaralı itici gücünün" kapsayıcı bir ortam yarattığını ve duygusal açıdan zeki çalışanların bu çabada çok önemli olduğunu söylüyor. "Teknik beceriler şüphesiz önemlidir ve sizi kapıdan içeri sokar, ancak buradayken mükemmel olmak için tam pakete sahip olmanız gerekecek, ki bu kesinlikle zorlayıcı" diyor.


İşe alma görevlileri, özellikle diğer insanlarla iyi çalışabilme becerisi aracılığıyla, kültüre katacağınız yolları görmek isterler. Geçmişte kapsayıcı ortamların gelişmesine nasıl yardımcı oldunuz? Diğer ekip üyeleriyle veya disiplinler arasında farklılıkları nasıl aştınız veya iyi çalıştınız? Duygusal olarak zeki insanlar genellikle bu tür şeyleri yapmakta iyidir.


Güvenilirlik

İşe yaramayan bir şey, duygusal zeka üzerine okumak ve ardından mülakat sürecinde onu aşırı vurgulamaya çalışmaktır. Stewart, işverenlerin hikayenin duygusal zekayı nasıl sergilediğini dinlediğini söylüyor. "Birden fazla kişiyle konuşacaksınız. Bu yüzden, gerçek, otantik benliğiniz olmak önemlidir ”diyor.


Bunun yerine, işe alım görevlileri, hikaye veya anekdotta nasıl davrandığınıza dair duygusal zeka hakkında ipuçları ararlar. Google'ın ihtiyaç duyduğu gücü göstermiş olabilecek ne yaptınız? Bu durumda iletişim kurma, işbirliği yapma veya duygusal zekanın diğer belirtilerini sergileme becerisini nasıl gösterdiniz? Stewart, ekibin sürprizleri ortadan kaldırarak ve onlara bundan sonra ne olacağı konusunda bilgi vermeye çalışarak adaylar için bir psikolojik güvenlik ortamı yaratmaya çalıştığını söylüyor.


The Brand Planet kariyer sayfamızı ziyaret ettiniz mi? https://www.thebrandplanet.com/kariyer-firsatlari

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page