top of page
Ara

Google'ın reklam gelirlerinde 26 yıl sonra en büyük düşüş

Google'ın bağlı olduğu ana şirket Alphabet, Perşembe günü yayınladığı üç aylık rapora göre, Google'ın toplam reklam geliri, bir önceki yıla göre ikinci çeyrekte %8 düşerek 29.9 milyar dolara düştü. Wall Street Journal, arama devinin 26 yıllık tarihinde ilk kez reklam gelirinin önceki yıla göre düştüğünü bildirdi.

YouTube, 3.8 milyar dolarlık reklam gelirine %5.8'lik bir kazanç, 1. çeyrekte video paylaşım sitesinin %33'lük artışından önemli ölçüde yavaşlama ve 2019'un tümünde %36'lık bir büyüme kaydetti. Şubat'taki Alphabet, YouTube'un genel şirketin reklam geliri artışında büyük rol oynamaya devam etti.


Alfabenin toplam geliri %1.7 düşerek 38.9 milyar dolara düştü, ancak büyüyen bulut bilişim işi reklam satışlarındaki daha büyük düşüşleri dengelemeye yardımcı oldu. Şirketin diğer şirketlere sitelerine trafik çekmek için ödeme yaptığı trafik edinme maliyetleri (TAC: Traffic acquisitions costs) %7.5 düşüşle 6.7 milyar dolara düştüğü açıklandı.


YouTube reklam gelirleri, şirkete finansal anlamda büyük destek sağlamaya devam ediyor

Google'ın reklam gelirindeki dalgalanma, medya harcamalarındaki salgınla ilgili gerilemenin şirketleri farklı şekillerde nasıl etkilediğini gösteriyor. Geçen hafta Twitter ayrıca, Facebook, Amazon ve Snap tarafından bu hafta bildirilen kazançların aksine, ikinci çeyrek reklam gelirinde bir düşüş bildirdi. Bununla birlikte, Google'ın dijital reklam işi, rakiplerinden daha büyük ve daha olgun, bu da ekonomik koşullar daha iyi olduğunda bile önceki büyüme oranlarını elde etmeyi zorlaştırıyor.


YouTube, büyümesi önceki dönemlerden önemli ölçüde yavaşlamasına rağmen, dikkate değer parlak bir yerdi. Sonuçlar geçtiğimiz ay, reklam devi WPP'nin medya satın alma birimi olan GroupM tarafından bu yıl küresel dijital reklam pazarının %2,3 küçüleceğini ve arama reklamının pandemi nedeniyle %2,6'dan 109 milyar dolara düşeceğini tahmininde bulunmuştu.


Şirket yönetimi üç ay önce Q2 sonuçlarının büyük resmi göstermeyeceğini ima etmişti. O zaman, CFO Ruth Porat, reklam gelirinin Mart ayında bir önceki yıla göre "Daha yavaş" düşüş göstereceğini, ancak Nisan ayında istikrarlı yükseliş sinyallerini aldıklarını söyledi.


Ayrıca, YouTube'un reklam geliri artışının "yüksek tek haneli rakamları aşma eğiliminde" olduğunu söyledi. İkinci çeyrek için nihai sonuçlar, şirketin dönem ilerledikçe ve gelirler hafifçe toparlandıkça kademeli bir iyileşme gördüğünü göstermeye devam ediyor. Haziran ayı sonunda, reklam gelirleri önceki yıla göre sabit kalması da dikkat çekici bir diğer unsur. Porat dünkü analistler ile yapılan konferans görüşmesinde ve kısa vadeli görünüm hakkında dikkatli olduğunu belirtti.


"İkinci çeyrekte ilerledikçe, kullanıcı arama etkinliğinde daha ticari konulara kademeli bir geri dönüş gördük ve bunu reklamverenlerin harcamalarındaki artış izledi." Dedi ve ekledi, "Makro-çevrenin kırılgan doğası göz önüne alındığında ormanların dışında olduğumuzu söylemenin erken olduğuna inanıyoruz."


Alphabet, CEO Sundar Pichai'nin muhtemelen rekabet karşıtı iş uygulamaları hakkında kongre oturumunda ifade veren Pichai, teknoloji yöneticileri arasında bir gün sonra sonuçları bildirdi.


Google'ın dijital reklamcılık exchange'lerindeki üstünlüğü, hizmetlerinin arama sonuçlarında önceliklendirilmesi, olası politik önyargıları içeren bir konu hakkında sorularla karşılaşmasına yol açıyor. Bu durum, yetkililerin dikkatini çekmişe benziyor.


ABD Adalet Bakanlığının Google'a karşı bir antitröst (Tekelleşme) davası açması bekleniyor

Adalet Bakanlığı savcıları, önümüzdeki aylarda Google'a karşı çevrimiçi reklamcılık ve aramadaki baskınlığına odaklanan bir antitröst davası açmayı bekliyor.


Davanın, arama devinin reklam teknolojisi pazarını tekelleştirdiği iddialarını içermesi bekleniyor. Google'ın, varsayılan arama motoru olmasını gerektiren Android işletim sistemini kullanan Apple ve cep telefonu üreticileri ile yapılan sözleşmeler gibi arama üzerindeki tekelini genişletmek için adımlar attığı iddialarını da içermesi bekleniyor.


Halk, toplantıya katılmayan Başsavcı William Barr'ın dava açıp açmayacağı konusunda son bir karar vermediğini, önümüzdeki haftalarda verebileceği konusunda bir karar vermediğini söyledi. Departmanın ayrıca şirketi parçalara ayırmaya çalışmak veya davranışlarına sınır koymak gibi ne tür bir çözüm arayacağına karar vermesi gerekecektir. Başsavcıların, Adalet Bakanlığına yaptıkları şikayette de imza verip vermeyeceği henüz belirlenmedi.


Google sözcüsü Julie Tarallo McAlister, "İddia edilenin aksine, odak noktamız küçük işletmeler için maliyetleri düşüren ve insanlara her gün yardım eden ücretsiz ürünler oluşturmaktır." Dedi.


Dava, ajansın on yıllar içinde büyük bir ABD şirketine karşı ilk önemli tekelleşme davasını işaret edecekti. 1990'ların sonunda Adalet Bakanlığı, Microsoft'un şirketin Netscape internet tarayıcısını domine etmek için Windows işletim sistemini kullanma çabaları olarak adlandırdığı davaya dava açmıştı. Adalet Bakanlığı ve bağlı organlar, temyizde büyük ölçüde onaylanan bir kararla yargılandı. Ancak Microsoft daha sonra hükümetle anlaşmaya vardı.


Avrupa'nın birincil rekabet otoritesi Google'a karşı üç dava açtı ve arama devinin davranışına toplam 9 milyar dolar para cezası verdi. Google üç davada da temyiz başvurusunda bulundu. ABD Federal Ticaret Komisyonu daha önce Google'ı arama sonuçlarını kendi ürünlerini lehine yönlendirme yönündeki iddialar konusunda araştırmıştı. Mahkeme, Google'ın bazı uygulamalarını değiştirmek için "gönüllü taahhütleri" kabul etmesinin ardından soruşturmayı 2013'te kapatmıştı.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page