top of page
Ara

Google harika bir lider olduğunuzu 5 dakikadan daha kısa sürede nasıl tespit ediyor?

Yıllarca süren çalışmalardan sonra Google, şirketin en iyi liderlerini belirlemek için birkaç basit sorudan yararlanıyor

Büyük şirketler, büyük liderler tarafından kurulur. (Bu nedenle, yetenekli insanları belirleme ve çekme yeteneği, yetenekli insanları geliştirme yeteneği kadar kritiktir.)


Ancak liderlik bilimden çok sanat olduğuna göre, birinin büyük bir lider olup olmadığını objektif olarak nasıl belirleyebilirsiniz?


Bu iyi bir soru, Google'ın yanıtlamak için önemli ölçüde zaman ve çaba harcadığı bir soru. Sadece dünyadaki en analitik şirketlerden birinin, analitik çözüm gücünün bir kısmını, ne kadar harika ekiplerin oluşturulduğunu ve yönetildiğini belirlemeye harcaması mantıklı geliyor.


Zamanla şirket, en iyi ekip yöneticilerinin temel davranışlarını belirledi. Ardından Google, ekip üyelerinden aşağıdaki soruları 1 (kesinlikle katılıyorum) ile 5 (kesinlikle katılmıyorum) arasında yanıtlamalarını istemeye başladı.


Google'ın liderlik değerlendirme soruları şunlardır:

  1. Yöneticim, performansımı geliştirmeme yardımcı olan uygulanabilir geri bildirimler veriyor.

  2. Yöneticim "mikro yönetim" yapmıyor (diğer düzeylerde ele alınması gereken ayrıntılara dahil olun).

  3. Menajerim bir kişi olarak bana saygı gösteriyor.

  4. Yöneticimin davranışları, kendisininkinden farklı olsa da takıma getirdiğim bakış açısına değer verdiğini gösteriyor.

  5. Yöneticim, ekibin öncelikli sonuçlarımıza / çıktılarımıza odaklanmasını sağlar.

  6. Yöneticim, yöneticisinden ve kıdemli liderlerinden ilgili bilgileri düzenli olarak paylaşır.

  7. Yöneticim son altı ayda benimle kariyer gelişimi hakkında anlamlı bir tartışma yaptı.

  8. Menajerim ekibimiz için net hedefler söylüyor.

  9. Yöneticim beni etkili bir şekilde yönetmek için gereken teknik uzmanlığa (ör. Tech'de kodlama, Global İşletme'de satış, Finans'ta muhasebe) sahip.

  10. Yöneticimi diğer Google çalışanlarına tavsiye ederim.

  11. Müdürümün bir yönetici olarak genel performansından memnunum.

Ardından Google çalışanlarından iki soruyu daha tamamlamaları istenir:


12. Yöneticinizin ne yapmasını önerirsiniz?

13. Yöneticinizin neyi değiştirmesini isterdiniz?


Sadece bir soru olan 9 numaralı sorunun, çalışanlardan yöneticilerinin zor becerilerini derecelendirmelerini istediğine dikkat edin.


En iyi yöneticiler takımlarının başarılı olmasına yardımcı olanlardır

Değerlendirme, bir yöneticinin bilgi, beceri ve deneyimini değerlendirmek için neredeyse hiç zaman harcamıyor. Biri hariç hepsi yumuşak becerilere odaklanır: iletişim, geri bildirim, koçluk, takım çalışması, saygı ve değerlendirme.


Bildikleriniz önemlidir, ancak iletişim kurmak, yetkilendirmek, özerklik ve amaç duygusu yaratmak... bu çok daha önemli.


Kabul edelim ki, üstün teknik becerilere sahip olmanın Google'ın ekip yöneticileri için daha az önemli olduğunu iddia edebilirsiniz; Sonuçta, Google'ın inanılmaz derecede yetenekli kişileri işe alması ve elde tutması birçok şirkete göre daha kolaydır.


Ancak bu argüman esas noktayı ıskalamaktadır. Çalışanların çoğu erkenden bir dereceye kadar eğitime ihtiyaç duysa da, vurgu çok geçmeden bildiklerinden bilgi ve becerilerini nasıl kullandıklarına kayar.


Örneğin, 2 numaralı soruyu ele alalım: "Takım liderim mikro yönetim yapıyor mu?" Hemen hemen her görevin bir en iyi uygulaması vardır, bu nedenle çoğu lider süreçleri ve prosedürleri uygular ve uygular. Çalışanlar içinse katılım ve memnuniyet büyük ölçüde özerklik ve bağımsızlığa dayanır.


En çok "benim" olduğunda umursuyorum. Sadece bana söylenenleri değil, doğru olanı yapma sorumluluğuna ve yetkisine sahip olduğumu hissettiğimde en çok önemsiyorum.


İyi liderler standartlar ve yönergeler belirler ve ardından çalışanlarına bu yönergeler dahilinde en iyi şekilde çalışacakları şekilde çalışmaları için özerklik ve bağımsızlık verir.


İyi liderler, çalışanlarının "yapmak zorunda" olmalarını "istemeye" çevirmelerine izin verir, çünkü bu bir işi çok daha anlamlı bir şeye dönüştürür: her bireyin benzersiz becerilerinin, yeteneklerinin ve deneyimlerinin dışa dönük ifadesi.


Bunu yaparak harika bir takım oluşturabilirsiniz.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page