top of page
Ara

Google, Fitbit satın alımı sonrası Avrupa Birliği soruşturmasıyla karşı karşıya

Şimdi şüphe yok: Avrupa'nın yasa düzenleyicileri verileri ciddi bir potansiyel antitröst (Tekelleşmeye yönelik yaptırımlar) sorunu olarak görüyor.

Salı günü Avrupa Komisyonu, Google'ın giyilebilir teknoloji firması Fitbit için önerdiği 2 milyar dolarlık satın alma teklifine ilişkin derinlemesine bir soruşturma başlattı. Hareket, AB, ABD ve Brezilya'daki tüketici hakları ve gizlilik savunucuları tarafından anlaşmanın olası sonuçları konusunda yapılan uyarıları takip ediyor.


Soruşturmanın özü, Google'ın (arama pazarında% 94'lük bir paya sahip olduğu Avrupa'da zaten çevrimiçi reklamcılıkta lider), Fitbit'in sahip olduğu sağlık verilerine erişerek bu konumu daha da güçlendirebilir.


AB rekabet komiseri ve dijital şampiyon olan Margrethe Vestager, geçen yıl verilerin kötüye kullanımının etkileri hakkında uyarıda bulundu:


"Giyilebilir cihazların Avrupalı ​​tüketiciler tarafından kullanılmasının önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması bekleniyor. Bu, bu cihazlardan üretilen verilerin katlanarak artmasıyla birlikte ele alınacak. Bu veriler, cihazın ömrü ve sağlık durumu hakkında temel bilgiler sağlıyor. Araştırmamız, işlem sonucunda giyilebilir cihazlar aracılığıyla toplanan veriler üzerinde Google tarafından kontrol edilmesinin rekabeti bozmamasını amaçlıyor."


Yaklaşık bir ay önce, Vestager departmanının Google ve Fitbit'in rakiplerine devralma hakkındaki görüşlerini sordukları bildirildi. Bu hamle, daha derin bir soruşturmayı hak edecek kadar endişe vermiş gibi görünüyor.


Google Salı günkü bir blog gönderisinde anlaşmanın "veriler değil cihazlar hakkında" olduğunu söyledi.


Google cihazları ve hizmetler sorumlusu Rick Osterloh, "En başından beri Google reklamları için Fitbit sağlık ve sağlıklı yaşam verilerini kullanmayacağımızın farkındaydık. Kısa süre önce Fitbit verilerini kullanımımızla ilgili olarak Avrupa Komisyonu'na yasal olarak bağlayıcı bir taahhütte bulunmayı teklif ettik." dedi.


Komisyon Salı günü yaptığı açıklamada, Google'ın "giyilebilir cihazlar aracılığıyla toplanan belirli verileri" diğer veri kümelerinden ayrı tutacağına söz vererek ilk endişelerini giderdiğini, bu nedenle Fitbit ve Google kullanıcıları için reklamları uyarlamak amacıyla kullanılamayacağını belirtti. Komisyon, Google'ın teklifinin Fitbit satın alma yoluyla alacağı tüm verileri kapsamadığını söyledi.


İlginç bir şekilde, Vestager'ın antitröst ekibi sadece satın almanın Avrupa arama ve görüntülü reklam pazarları ve reklam teknolojisi pazarı üzerindeki potansiyel etkilerini araştırmakla kalmayacak, aynı zamanda iki şirketin veritabanlarının kombinasyonunun gelişmekte olan dijital sağlık sektörünü nasıl etkileyebileceği sorularını da inceleyecekler.


Ekip ayrıca, Google'ın "Rakiplerinin giyilebilir cihazlarının, Fitbit'e sahip olduğunda akıllı telefonlar için Google'ın Android işletim sistemiyle birlikte çalışabilirlirlik uyumu" olup olmadığını da inceleyecek.


Vestager, bugüne kadar Google'ı reklam, arama ve akıllı telefon pazarlarındaki şüpheli davranışları üzerinde toplam 9 milyar doların üzerinde üç büyük para cezasına çarptırmıştı.


Ancak, bu farklı bir konu. Bu geçmiş davranışlarla ilgili değil, Google'ın gelecekte yapacağı olumsuz davranışların önünü kesmek üzerine bir önlem niteliği taşıyor. Komisyon'un devralma işleminin devam edip edemeyeceği ve hangi dizelerin eklendiğiyle ilgili fikrini telafi etmek için 9 Aralık'a kadar zamanı var. Bu oldukça kısa bir süre olarak değerlendiriliyor.


Avrupa Tüketici Örgütü (BEUC) soruşturmanın başlamasından övgüyle söz etti.


BEUC genel müdürü Monique Goyens yaptığı açıklamada, "Google’ın Fitbit'i ele geçirmesinin tüketicilere önemli ölçüde zarar verebileceğinden ciddi endişelerimiz var" dedi ve şöyle devam etti: "Bu satın alma, sadece tüketicilerin çevrimiçi dünyayla nasıl etkileşim kurdukları için değil, aynı zamanda sağlık verilerinin nasıl kullanıldığı için de endişe verici bir oyun değiştirici olacak. Fitbit'in gelecekte şirketlere tüketicilerin 7/24 yaptıkları ve dijital hizmetleri tüketicilere geri besledikleri her şeyin ayrıntılarını verebilir."

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page