top of page
Ara

Google'dan anlamlı bir kampanya: "Project Understood"

Down sendromlu kişileri işe alan ve onları Google'ın öğretmenlerine dönüştüren ve seslerini kullanarak onları anlamak için Google'ın konuşma tanıma modelini eğiten bir kampanyası çok anlamlı

2023 yılına kadar dünya çapında sesli asistanın 8 milyar kullanıcıyı geçmesi bekleniyor ve muhtemelen gelecekte ses önceliğimiz olacak olsa da, yenilikleri tüm insanlığın hayatını kolaylaştırmak için şekillendirmek gerekiyor.

Yenilikçi teknolojiler gelişmeye devam ediyor. Google'ın sesli asistanı Kanada'da en fazla pazar payına sahip olmasına rağmen şu anda Down sendromlu bir kişinin her üç kelimesinden birini yanlış anlıyor olması büyük bir sorundu.


Aslında, Down sendromlu yetişkinler bağımsız yaşama yeteneğine sahip; sadece daha fazla yapı ve yardıma ihtiyaç duyarlar. Yemek yapmayı, temizlemeyi ve rutinlerini tamamlamayı hatırlamalarına gibi temel konularda desteğe ihtiyaç duyarlar.


Bu konuda, Kanada Down Sendromu Derneği'nin (CDSS) çözmesi gereken iki sorunu vardı: ses teknolojisini Down sendromlu insanlar için daha erişilebilir kılmak ve ses teknolojisine erişimin onların yaşamını nasıl kolaylaştırabileceğini göstermek.


Google'ın, bu konuda harekete geçmesi için ses teknolojisinin optimum düzeyde performans göstermesi için milyonlarca veri noktası (insan sesi) gerekiyordu. Nitekim, Down sendromlular için topluluklarının sınırlı olması, bu yapay zeka sistemlerinin onları güvenilir bir şekilde anlamak için ihtiyaç duydukları verilerden yoksun olduğu anlamına geliyordu.

Bu iş birliği kapsamında, Down sendromlu kişileri işe alan ve onları Google'ın öğretmenlerine dönüştüren ve seslerini kullanarak onları anlamak için Google'ın konuşma tanıma modelini eğiten bir kampanya olan 'Project Understood'u faaliyete geçirdi.

Kanada Down Sendromu Haftası (1-7 Kasım) sırasında başlatılan kampanya, Down sendromlu kişiler için ses teknolojisinin erişilemezliğine ve yaşamları üzerindeki etkisine ışık tutan iki sosyal video ile başlatıldı. Videolar, aracılığıyla yüzlerce Down sendromlu insana ulaşıldı ve onlardan yardım istendi ve katılım beklentilerin üzerinde gerçekleşti.


Kampanya sonunda, 30'dan fazla ülkede medyada yalnızca 1.000 ABD doları ile Facebook'ta 826.107 organik erişim ve 735 Down sendromu kuruluşu kampanyaya katkı sağladı. Google'ın konuşma tanıma veritabanına bir milyondan fazla kelime öbeği eklendi ve hâlâ eklenmeye devam ediyor.

Sevmek, saygı duymak, paylaşmak ve anlamak. Son günlerde, insanlığın içinde yaşadığı distopik dönemde en çok deneyimlemesi gereken duygulardan.

Bazen küçük bir kıvılcım ile başlayan iyilik hareketi, gün gelir kıtaları aşacak kadar büyür, tüm olumsuzlukları ortadan kaldıracak kadar güçlüdür.



0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page