top of page
Ara

Google çalışanları bir sendika kurdu

Taciz ve ayrımcılık gibi konularda "doğrucu bir bakış açısı" olması gerektiğini söylüyorlar

New York Times'daki bir makale ve görüş yazısına göre, 226 mühendis ve diğer Google çalışanlarından oluşan bir grup sendika kurdu. Alfabe İşçileri Sendikası olarak adlandırılan bu, Amerika İletişim İşçileri Sendikası'na bağlıdır ve son bir yıldır gizlice örgütlendi.


Alphabet İşçi Sendikası'nın yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcısı Parul Koul ve Chewy Shaw, "Birleşik bir işçi sesi yaratmak için geçici çalışanlar, satıcılar, yükleniciler ve tam zamanlı çalışanlar - bir araya geliyoruz," diye yazdı. "Alphabet'in bizi ve içinde yaşadığımız toplumları etkileyen kararlarda çalışanların anlamlı söz sahibi olduğu bir şirket olmasını istiyoruz."


Sendika, şirketin 260.000 güçlü çalışan ve yüklenici işgücünün küçük bir azınlığını temsil ediyor. Ancak, geleneksel sendikaların aksine, yeni grup sadece sözleşme müzakereleri yapmakla kalmayacak, aynı zamanda daha adil bir çalışma ortamını da savunacak. Koul ve Shaw, "Sendikamız, işçilerin ne üzerinde çalıştıklarını bilmelerini ve işlerini taciz, misilleme veya ayrımcılık korkusu olmadan adil bir ücretle yapabilmelerini sağlamak için çalışacak" diye yazdı.


Alphabet Workers Union "sınıflandırmaya bakılmaksızın tüm Alphabet çalışanlarına açık olacak" dediler ve Google çalışanlarının yarısının genellikle daha düşük maaş, daha az fayda ve daha az istikrara sahip geçici personel, satıcı ve yükleniciler olduğunu da eklediler. “Ayrıca, şirketin işgücünün yarısını ikinci sınıf rollerde tutan ayrılmış bir istihdam sistemi olan Siyah veya kahverengi olma olasılıkları daha yüksek. Gruba göre, sendikamız bu büyük eşitsizliği ortadan kaldırmaya çalışacak.

Google 2004'te halka açıldığında, "kısa vadeli kazançlardan vazgeçsek bile dünya için iyi şeyler yapan" bir şirket olacağını söyledi. Sloganı "Kötü olmayın" idi.

Google ve Uber gibi Silikon Vadisi şirketleri, çalışanlarla bireysel olarak ilgilenmeyi tercih ettiklerini söyleyerek teknoloji endüstrisinin sendikalaşmasına direndiler. Google, birkaç eski çalışanı tarafından sendika faaliyetlerine misilleme yapmakla suçlanırken, şirket veri güvenliği politikalarını ihlal ettiklerini söyledi. Geçen ay, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB) Google'ı işçi örgütlenme faaliyetlerinde yer alan iki işçiyi yasadışı bir şekilde işten çıkarmakla suçladı.


Yeni sendika, Google çalışan örgütünün geçmişte değişiklikleri kışkırttığını kaydetti. Google, Project Maven AI Pentagon programı için planlarını bıraktı ve çalışanlar çıktıktan sonra Çinli arama motoru Project Dragonfly'ı sansürledi. Daha yakın zamanlarda şirket, etik yapay zeka araştırmacısı Timnit Gebru'nun işten atılması için hararetle karşılaştı. Bu, çalışanlar arasında tepkiye ve değişiklik talebinin yanı sıra milletvekillerinin durumu ele alma baskısı ile sonuçlandı.


Google insan operasyonları direktörü Kara Silverstein NewYork Times'a şu açıklamayı yaptı: "İş gücümüz için destekleyici ve ödüllendirici bir iş yeri yaratmak için her zaman çok çalıştık. Elbette çalışanlarımız, desteklediğimiz işçi haklarına sahiptir. Ancak her zaman yaptığımız gibi, tüm çalışanlarımızla doğrudan iletişim kurmaya devam edeceğiz. " dedi

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page