top of page
Ara

Google, Android kullanıcılarının gizliliği açısından önemli bir karara imza attı

Artık Android kullanıcıları da kişiselleştirilmiş reklamları devre dışı bırakırsa, reklam kimliği takip edilemeyecek

2021'in sonlarından itibaren, Google, Android kullanıcıları benzer bir hareket izleyen kişiselleştirilmiş reklamlar için reklamcılar tarafından izlenen kapsamı dışında kalmasını sağlayacak söyledi. Nisan ayında, ilk olarak Apple'ın duyurduğu iPhone'larda gizliliğini güçlendirmek için yapılan değişikliklerin ardında Google da benzer bir strateji izleme kararı aldı.


Google, Android kullanıcılarının hedeflenen reklamları devre dışı bırakmasına zaten izin vermiş olsa da, yazılım geliştiricileri benzersiz bir karakter dizisi kullanarak telefonları ve sekmeleri tanımlayan cihazların reklam kimliğine yine de erişebilirdi.


Ancak yeni değişiklikle birlikte şirket, bir Android kullanıcısı kişiselleştirilmiş reklamları devre dışı bırakırsa, reklam kimliğinin kullanılamayacağını ve geliştiriciler tarafından istendiğinde yalnızca bir dizi sıfır döndürdüğünü söylüyor.


Google'a göre, özellik Android'de çalışan uygulamalar için 2021'in sonlarında yürürlüğe girecek ve 2022'nin başlarında Google Play'i destekleyen diğer cihazlarda çalışan uygulamalara genişleyecek.

Şirket, analitik ve dolandırıcılığı önleme gibi temel kullanım durumları için alternatif bir çözüm bulacağını söyledi.


Google destek sayfasında yaptığı açıklamada "2021'in sonlarında Google Play hizmetleri güncellemesinin bir parçası olarak, bir kullanıcı Android Ayarlarında reklam kimliğini kullanarak kişiselleştirmeyi devre dışı bıraktığında reklam kimliği kaldırılacaktır. Tanımlayıcıya erişme girişimleri, tanımlayıcı yerine bir dizi sıfır alacak, ”dedi.


Google'ın şu anki hamlesi, Apple'ın iOS 14.5'te kullanıcıların hedefli reklamlar için uygulamalar tarafından izlenmeyi seçmelerini gerektiren tartışmalı Uygulama İzleme Şeffaflığı veya ATT özelliğinin kullanıma sunulmasından sonra geliyor.


Apple'ın yeni özelliğinin ardından, kişiselleştirilmiş reklamları izlemeye büyük ölçüde dayanan Facebook, agresif bir reklam kampanyasıyla değişiklikleri şiddetle eleştirdi ve hareketin küçük işletmeleri olumsuz etkileyeceğini söyledi.


Facebook web sitesinde, "Çalışmalarımız, kendi verileriyle desteklenen kişiselleştirilmiş reklamlar olmadan, küçük işletmelerin reklamlardan web sitesi satışlarının yüzde 60'ından fazlasını görebileceğini gösteriyor" dedi. Ancak eleştirmenler, Facebook'un iddiasındaki yüzde 60'lık rakamın, reklam harcamalarından elde edilen gelir veya ROAS adı verilen yanlış bir parametreye dayandığını savundu. ROAS'ın reklamla bağlantılı gelir miktarını gösterdiğini söylerken, ne kadar gelirin doğrudan reklamdan kaynaklandığını göstermez.


Harvard Business Review'da pazarlama uzmanları Bart De Langhe ve Stefano Puntoni, "Rastgele kontrollü denemeler olmadan Facebook, kişiselleştirilmiş reklamların büyük etkilerini ima eden iddialarda bulunmaktan kaçınmalıdır" dedi.


"Kişiselleştirilmiş reklamları reklamsız reklamlarla karşılaştıran serbest seçilim kontrollü denemeler, satışlar üzerinde yalnızca küçük bir etki gösteriyor " diye ekledi.

Etiketler:

0 yorum
bottom of page