top of page
Ara

Getir, n11'e ortak olduğu stratejik anlaşmanın finansal detayları belli oldu

Getir’in Türkiye’nin öncü alışveriş platformlarından n11’e yaptığı yatırımın detayları netleşti

Getir’in Türkiye’nin öncü alışveriş platformlarından n11’e yatırım yapmak için bir süredir görüşme halindeydi

Webrazzi'nin edindiği bilgilere göre Getir, n11.com'a ortak olmak için şirkete dolar kuru dolar kuru olarak yaklaşık 13,75 TL civarlarındayken 50 milyon dolar o dönemki kur karşılığı olarak 687.500 Liralık yatırım yaptı. Bu yatırım ile birlikte Getir, n11.com hisselerinin yaklaşık yüzde 33.3'ünün sahibi olmuş oldu.


Süreç nasıl başladı?

983 milyon dolar yatırım ile birlikte 2021 yılında en çok yatırım alan ikinci yerli girişim konumunda bulunan Getir ise hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Hem Avrupa hem de ABD'de hızlı bir şekilde büyüyen şirket, aynı zamanda çeşitli satın almalar da gerçekleştiriyor.


Getir’in Türkiye’nin öncü alışveriş platformlarından n11’e yatırım yapmak için ağustos ayında başlattığı görüşmeler tamamlandı. Rekabet Kurumu’nun onayı sonrası şirket, sermaye artırımı ile n11’e ortak olurken şirketin yönetiminden de sorumlu olacak ama Getir'in n11.com'a ne kadar yatırım yaptığı veya yüzde kaç hissesi olduğu konusunda ise herhangi bir bilgi bulunmuyor. Aktarılan bilgilere göre Getir, şirketin yönetim kontrolünden de sorumlu olacak.


Hem yurt içinde hem de yurt dışında hızlı büyümesini sürdüren Getir, geçtiğimiz yılın ağustos ayında n11 için ortaklık görüşmelerini başlatmıştı. Geçtiğimiz haftalarda ise Rekabet Kurumu, n11 hisselerinin bir kısmının sermaye artırımıyla satın alınması işlemine onay verdiği öğrenildi.

Mart 2013'te Doğuş Holding A.Ş. ile Güney Kore'nin en büyük gruplarından SK Planet Co. Ltd. ortaklığında kurulan n11'de mevcut ortaklar şirkette kalmaya devam ederken, Getir şirketin yönetim kontrolünden de sorumlu olacak.

20 milyonu aşkın fazla ürün ve 270 binden fazla kayıtlı iş ortağını 23 milyondan fazla kullanıcıyla buluşturan n11'e yapılan yatırım, şirketin şimdiye kadar Türkiye'de hayata geçirdiği en büyük satın alma yatırımı oldu.


Nazım Salur'un sosyal medya paylaşımı ilk sinyalleri vermişti

Aslında tüm süreç, Getir kurucusu ve CEO'su Nazım Salur'un Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşım ile başladı. Getir kurucusu ve CEO'su Nazım Salur'un paylaşımına göre şirket, şimdi de n11.com'a stratejik yatırım yapacak. Nazım Salur, ön görüşmelerin tamamlandığını belirtmişti. Ancak konuyla ilgili şimdilik detaylı bir bilgi o dönem paylaşılmadı. Son dönemde yurt dışındaki önemli stratejik hamlelerde bulunan Getir bu işlem ile birlikte Türkiye’deki en büyük yatırımlarından birisi olarak gösteriliyordu.


2021 yılı Kasım ayında ise Getir tarafından Rekabet Kurumu'na "Getir Perakende Lojistik AŞ'nin sermaye artırımı yoluyla Doğuş Planet Elektronik Ticaret ve Bilişim AŞ'de hissedar olmasına ilişkin işlem." ibaresiyle başvuru yapıldı.


Söz konusu başvuru sürecinin beklendiği gibi sonuçlanması ile birlikte Getir, n11.com'a yatırım yapmış oldu. 2013 yılında Doğuş Holding ile Güney Kore’nin en büyük gruplarından olan SK Planet ortaklığında kurulan ve Türkiye'deki e-ticaret pazarının en önemli oyuncuları arasında yer alan n11.com'un artık güçlü bir ortağı bulunuyor.


Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında n11.com'un halka arz süreci resmen başlamıştı. Getir'in yatırımın ardından halka arz sürecinin nasıl işleyeceği ise şu an için merak konusu.


n11.com'dan konuyla ilgili resmi açıklama gelmişti:

Stratejik anlaşma tamamlandı: Getir, n11'e ortak oldu

Kısacası Getir, hem hizmet verdiği alanları genişletmeye ve almalar ile büyümeye devam ediyor. İlerleyen günlerde, yeni yatırım iddiaları ile şirket Türkiye'nin ikinci decacorn'u olmaya hazırlandığını da dipnot olarak belirtmekte fayda var.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page