top of page
Ara

Getir, Alman rakibi Gorillas’ı 1.2 milyar dolara satın aldı

İstanbul merkezli hızlı teslimat şirketi Getir, Alman rakibi Gorillas'ı 1.2 milyar dolarlık anlaşmayla satın alma sürecini tamamladı

Getir, Alman rakibi Gorillas’ı 1.2 milyar dolara satın aldı

Yatırımcıları arasında Mubadala Investment Company, Sequoia Capital ve Tiger Global'in de yer aldığı Getir, planlarını bilen kaynaklara göre gelecek yılın başlarında daha fazla fon sağlamayı hedefliyor.


Yapılan bu anlaşma, girişimlerin salgın patlamasından Avrupa'nın en çok büyüyen iki şirketini ortak noktada buluşturdu. 2020'den bu yana yaklaşık 3 milyar dolardan fazla yatırım alan Gorillas'ın stratejilerini hayata geçirmesine olanak sağlamasına rağmen, marka pandemi etkisinin azalması, enflasyon ve diğer değişkenlerden dolayı şirket zarar etme sürecine girmişti. Hatta Bloomberg'e göre, Gorillas'ın son 1.3 milyar dolar aldığı yatırımın neredeyse tamamını harcadığını belirtirken, net gelirde elde ettiği her 1 Euro için ortalama 1.50 Euro zarar etmekteydi.


Yapılan bu anlaşma ile Gorillas'ın değeri, geçen yıl Eylül ayındaki 3 milyar dolardan yaklaşık 1.2 milyar dolar seviyelerine gerilemiş olabilir. Öte yandan, anlaşmanın bir diğer anlamı da, 2020 yılında Gorillas'ın kurucularından olan ve CEO'su olan eski Bain danışmanı Kağan Sümer'in de şirketten ayrılması anlamına geliyor.

Bir rakibi satın almak, Getir'in yeni müşteri kazanım maliyetlerini düşürmesine ve gölge mağazalarında ve tedarikçilerle ilişkilerinde daha fazla verimlilik sağlamasının önünü açabilir fakat diğer açıdan iş gücünde kesinti anlamına da gelebilir. Çünkü iki şirketin anlaşması sonrasında Londra, Paris, Amsterdam ve Berlin gibi şehirlerdeki küçük depolar çalışanları veya "gölge mağazalar" ağı arasındaki çalışan sayısının fazla olması nedeniyle işten çıkarmalar öngörülüyor.


Pandemi etkisi azaldıkça finansal açıdan zor günler geçiren, hayatta kalan markaların yatırımcıları, nakit açısından zengin, zaman açısından kısıtlı tüketicilerin, yüksek enflasyon döneminde bile günlük temel ihtiyaçların neredeyse anında teslim edilmesinin rahatlığı için daha fazla ücret ödemeye hazır olacakları konusunda iyimser olmaya devam ediyor.

İşin enteresan tarafı ise, Delivery Hero, Deliveroo, Just Eat Takeaway ve DoorDash gibi halka açık gıda dağıtım şirketlerinin tümü, son 12 ayda hisse fiyatlarının yaklaşık yüzde 60 oranında düşüş yaşadı.

Önümüzdeki dönemde, hızlı teslimat markalarının geleceği hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page