top of page
Ara

Gen Z ile marka yaratma: Marka tercihleri üzerine Snapchat ile Kantar ortak araştırması

Snapchat ve Kantar işbirliğinde hazırlanan Z jenerasyonu için marka oluşturma sonuçları oldukça dikkat çekici

Gen Z ile etkileşim, markalar için bir fırsattır

Gen Zers, markalar için anlamlı bir fırsatı temsil ediyor.


Dünya genelinde 1,2 milyardan fazla Z Kuşağı genç ve yetişkin var. ABD'de yıllık satın alma güçlerine ilişkin tahminler anlamlıdır ve 323 milyar $'a kadar çıkmaktadır.Araştırmacılar bunun Gen Z'nin diğerleri üzerindeki etkisini hesaba katarken 4 kattan fazla büyüyebileceğini tahmin etmektedir. Gen Z'nin pazarlamacılar için önemi yalnızca artacak; ABD'de Gen Z, 2030'a kadar ABD işgücünün %30'unu oluşturacak ve kişi başına yıllık harcamalarını 2020 ile 2025 arasında %70 artıracağı tahmin ediliyor.


Kantar'ın yeni araştırması Gen Z'nin marka tercihlerini nasıl oluşturduğuna yeni bir ışık tutmaktadır.


Gen Z’nin marka tercihlerini anlama

Snap, Kantar'dan farklı yaşlardan insanların nasıl geliştiğini ve marka tercihlerini nasıl değiştirdiğini analiz eden bir çalışma yaptırdı. Altı ülkeden (Avustralya, Kanada, Fransa, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri) 12.000'den fazla araştırma katılımcısı, marka tercihleriyle ilgili on beş dakikalık bir anketi yanıtladı. On üç yaş ve üstü katılımcılar, genel olarak ve iki özel ürün kategorisinde markalara karşı duygularıyla ilgili soruları cevapladılar. Anket, Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir pandemi ilan edildikten sonra Nisan ayı sonunda dolduruldu ve katılımcılar her ülkenin toplam nüfusu temsil edecek şekilde ağırlıklandırıldı.


Küresel olarak çeşitli ürün kategorileri kümesinde, bu kategoride 1-3 markayı diğerlerinin üzerinde tercih etme olasılıkları ile ölçülen yüksek bir marka tercihi oranına işaret eden Gen Z'yi gözlemleniyor.

Bunun nedeni, birçok Gen Zer'in marka seçimi yoluyla kendilerini ifade etmesi olabilir. Gen Z'nin Suudi Arabistan dışındaki her pazarda markaların kendilerini eski nesillerden daha yüksek oranlarda ifade etmelerine izin verdiğini gözlemleniyor.


Örneğin, Avustralya'da, Gen Z'nin %65'i markaları kim olduklarını ifade etmek için kullandığını söylerken, Gen X ve Baby Boomers için %40.


Z Kuşağı arasında marka tercihini neyin yönlendirdiğini anlamak için, araştırma katılımcılarından kullandıkları markalara "bu marka müşterilerini önemsiyor" gibi özellikler belirlemeleri istendi. Daha sonra, bu özelliğin, kullandıkları markalar için her nesil için ne kadar önemli olduğuna dair bir ortalama hesaplandı.


Gen Z’nin X Kuşağı / Baby Boomers'a göre marka özellikleri seçimini neyin benzersiz kıldığına baktığımızda, çevre etrafında ortaya çıkan, müşterileri önemseyen ve ürün ayrıcalığı olan tutarlı temalar var. En iyi ürün özelliklerine sahip olmak veya keyif almak gibi boyutlarda Gen Z ve Gen X / Baby Boomers arasında çok fazla fark görülmüyor.

Marka savunuculuğu, Z Kuşağı ile sadece elde tutma değil, büyüme anlamına gelir

ABD'deki Gen Z katılımcılarının yarısından fazlası, en sevdikleri markanın arkadaşları ve aileleri tarafından önerildiğini söyledi; bu, ABD'de %50'den fazla Gen X ve Baby Boomers'dı. Bu, markaların arkadaşlarını ve ailelerini savunarak Gen Z ile büyüme fırsatı olduğunu gösteriyor.

Snapchat jenerasyonu için jenerik markalar

Son olarak Kantar, Snapchat kullanıcılarının - her yaştan dahil - markalara karşı nasıl hissettiğini analiz etti. Burada, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Snapchat kullanıcılarının, temel marka boyutları açısından Snapchat olmayanlarla nasıl karşılaştırıldığını gözlemlendi. Snapchat kullanıcılarının, Snapchat olmayanlara göre markalara daha yakın olduğunu gözlemlendi. Markalara kendilerini ifade etmenin bir yolu olarak bakmaları ve onlara yeni markaları anlatmak için arkadaşlarına ve ailelerine bakmaları daha olasıdır.

Daha fazla bilgi için: snapchat.com ve kantar.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page