top of page
Ara

Gartner: Üçüncü çeyrekte akıllı telefon satışları %5,7 düşüşle 366 milyona geriledi

Şu anda tüm önemli tatil satış dönemindeyiz ve Gartner'dan gelen yeni rakamlar, satıcılar yeni 5G cep telefonlarını piyasaya sürdükçe akıllı telefon pazarında bazı toparlanmaya işaret ediyor

Bugün yayınlanan analistlerin üçüncü çeyrek akıllı telefon rakamları, akıllı telefon satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre dünya genelinde %5,7 düşüşle 366 milyon adet olduğunu gösterdi. Ancak büyük ölçüde Covid-19'un harcamalar ve genel tüketici güveni üzerindeki etkilerine bağlı olarak, satışların her çeyrekte %20 düştüğü bu yılın ilk yarısında hala net bir gelişme.


Bu güven, diğer bazı sinyallerle daha da güçlendiriliyor. Perşembe ve Muhteşem Cuma satışları tahmin edilen tahminlerin alt sınırındayken, yine de önceki yıllara göre rekorlar kırdı. Genellikle çevrimiçi olarak satın alınan akıllı telefonlar gibi birçok teknoloji ile bu, akıllı telefon satışları için de daha güçlü rakamlara işaret edebilir.


Bunun da ötesinde, akıllı telefon satışlarını da izleyen ve analiz eden geçen hafta IDC, satışların 2019'un 4. çeyreğine kıyasla 4. çeyrekte %2,4 artacağını tahmin eden bir rapor yayınladı. Aldığı şey, 5G akıllı telefonların satın almayı teşvik etmesine rağmen, daha geniş kitlelere ulaştıklarını gerçekten görmek için bu yeni nesil telefonlarda fiyatların düşmesi gerektiğidir. IDC, 2020'de 5G özellikli bir akıllı telefonun ortalama satış fiyatının 611 dolar olduğunu söyledi, ancak 2024 yılına kadar bunun 453 dolara düşeceğini düşünüyor.Bu, muhtemelen Android destekli telefonların yıllarca toplu olarak akıllı telefon satışlarına hâkim oldu.


Nitekim markalar açısından Samsung, Android cihazlarıyla toplamda 80,8 milyon adet ve %22 pazar payı ile liderliğini sürdürdü. Aslında, Koreli telefon üreticisi ve Çinli Xiaomi, çeyrekte satışlarında sırasıyla %2,2 ve %34,9 artış gösteren ilk beşte yer alan tek ikisi oldu. Xiaomi’nin rakamları, genel satış sıralamasında üç numaralı yuva olmak üzere çeyrekte Apple’ı geride bırakacak kadar güçlüydü. Huawei neredeyse iki numarayı elinde tuttu. Daha ayrıntılı olarak bu öykünün altındaki tüm tabloyu inceleyin.


Ayrıca dikkate değer: genel mobil satışlar - hem akıllı telefonları hem de özellikli telefonları içeren bir rakam - 401 milyon adet %8,7 düştü. Bu, şu anda ne kadar az sayıda özellikli telefonun satıldığının altını çizmekle kalmıyor (ilgili markalara veya operatör paketlerine bağlı olarak akıllı telefonları satın almak genellikle daha ucuz olabilir), aynı zamanda daha az karmaşık olan bu cihazların daha gelişmiş cihazlardan daha fazla satış baskısı gördüğünü de vurguluyor.


Akıllı telefon düşüşün nedeni sadece Covid-19 değil

Küresel sağlık salgınından önce bile akıllı telefon satışlarının yavaşlayan büyüme ile karşı karşıya olduğunu hatırlamakta fayda var. En etkili sebeplerden bazıları: Tüketicilerin cihazları almaya yönelik büyük bir coşku döneminden sonra, birçok ülke pazara girmeye ulaştı.


Bu bağlamda, endüstriden büyük umut, hem operatörler hem de telefon üreticileri tarafından eski teknolojilere göre daha fazla veri verimliliği ve hıza sahip olarak pazarlanan 5G olmuştur. Yine de 5G'nin daha geniş yol haritasına baktığınızda, sunum düzensiz kaldı ve tüketiciler genel olarak buna ihtiyaç duyduklarına hala tam olarak ikna olmadılar.


Özellikle, bu son çeyrekte, yeni özelliklerin girilen pazarlarda itici güç olmasına karşın, gelişen / gelişmekte olan pazarların büyüme üzerinde etkili olmaya devam ettiğine dair bazı kanıtlar var.


“İyileşmenin erken belirtileri, olgun Asya / Pasifik ve Latin Amerika'nın bazı kısımları dahil olmak üzere birkaç pazarda görülebilir. Gartner'ın kıdemli araştırma direktörü Anshul Gupta yaptığı açıklamada, Çin'deki normale yakın koşullar, üçüncü çeyrekte arz açığını doldurmak için akıllı telefon üretimini iyileştirdi ve bu da satışlara bir ölçüde fayda sağladı "dedi. "Bu yıl ilk kez, ilk beş pazardan üçünde, yani Hindistan, Endonezya ve Brezilya'da son kullanıcılara akıllı telefon satışları sırasıyla %9,3,%8,5 ve %3,3 artarak arttı."


Daha olumlu Q3 rakamları, bu yaz birçok yerde yeni Covid-19 vakalarının yavaşladığı ve birçok kısıtlamanın gevşediği bir döneme denk geliyor, yani şimdi tüm gözler önümüzdeki tatil döneminde, Covid-19 vakalarının görüldüğü bir zamanda. büyük ölçekli aşılama veya tedavi programları (henüz) yaygınlaştırılmadan intikamla yakalandı. Bu, ekonomi üzerinde kaçınılmaz bir sıkıntı yaşamaktır.


Üçüncü çeyrek rakamlarından Gupta, "Bazı kilitleme koşulları iyileşmeye başladığında bile tüketiciler isteğe bağlı harcamalarını sınırlıyor" dedi. "Küresel akıllı telefon satışları, 2020'nin ikinci çeyreğinden üçüncü çeyreğe kadar ılımlı bir büyüme gösterdi. Bu, önceki çeyreklerden gelen bastırılmış talepten kaynaklanıyordu. "


Rakamlara bakarak Samsung, büyümesi çeyrekte önemli ölçüde daha az güçlü olmasına rağmen zirvede kaldı. Bu çöküşle bile, Samsung hala çok ileride.


Bu kısmen, 51,8 milyon adet satılan ikinci Huawei'nin geçen yıldan bu yana %21'den fazla düşüş göstermesinden kaynaklanıyor. ABD ve İngiltere'deki yaptırımların ardından yaşanan halkla ilişkiler krizinin ardından, ekipmanlarının Çin tarafından casusluk amacıyla kullanıldığı suçlamaları nedeniyle zor günler yaşıyor. (Bu Birleşik Krallık yaptırımları, tıpkı dün gece olduğu gibi, zamanlamada gündeme getirildi.)


Bu aynı zamanda Huawei'nin bu ayın başlarında Honor akıllı telefon bölümünü satmaya yönelik uzun süredir söylentilere dayalı planını doğrulamasına da yol açtı. Bu anlaşma, yaklaşık 15 milyar dolar değerinde olduğu bildirilen bölümün bir şirketler konsorsiyumuna satılmasını içerecek.


Apple’ın %0,6 ile 40,6 milyon birimlik Xiaomi’nin 44,4 milyon birimlik küçük düşüşünün, şirketin yeni bir iPhone 12 aygıtlarını piyasaya sürmesinin ardından önümüzdeki çeyrekte nasıl değişeceğini görmek ilginç olacak.


Gartner araştırma başkan yardımcısı Annette Zimmermann yaptığı açıklamada, “Apple, 2020'nin üçüncü çeyreğinde 2019'a göre %0,6 düşüşle 40,5 milyon adet sattı” dedi. "Bu küçük düşüşün başlıca nedeni, Apple’ın önceki yıllarda her zaman Eylül ortası / sonunda başlayacak olan yeni 2020 iPhone neslinin sevkiyatının gecikmeli olarak başlamasından kaynaklanıyordu. Bu yıl, lansman etkinliği ve sevkiyat her zamankinden 4 hafta sonra başladı."


ABD'deki operatörler veya perakende ortakları aracılığıyla hala temin edilemeyen Oppo, satılan 30 milyonun biraz altında telefonla ilk beş satıcıyı tamamladı.


"Diğerleri" - telefon yapan oyuncuların uzun kuyruğunu alabilen bu kategori, büyük bir güç olmaya devam ediyor ve ilk beşin herhangi birinden daha fazla satış sağlıyor. Bu, Android tabanlı akıllı telefon endüstrisindeki parçalanmanın altını çiziyor, ancak aynı şekilde, toplu sayıları düşüşte, tüketicilerin gerçekten de daha küçük bir güvenilir marka grubu etrafında yavaş yavaş birleşmeye devam ettiklerinin bir işareti.

Kaynak: Gartner (Kasım 2020)

0 yorum
bottom of page