top of page
Ara

Fütüristik sürdürülebilir evleri hem iklim değişikliğini hem de salgınları yönetmek için tasarlandı

Çin'de yeni bir şehir planlama önerisi çevreci olacak şekilde tasarlandı - ve ayrıca başka bir salgın durumunda izole edilmesini kolaylaştırdı.

Pekin'in 80 mil güneybatısındaki Çin hükümeti, sürdürülebilirlik modeli olarak beş milyon kişilik yeni bir şehir planlıyor - temiz enerji ile güçlendirilmiş, devasa yeşil alanlara sahip ve pek çok arabanın etkisiz hale getirilmemiş hali. Yeni bir tasarım, şehirdeki Xiong’an New Area adlı mahallelerin nasıl görünebileceğini gösteriyor.


Şehir blokları, avluları yerli bitkiler ve bahçe arazileriyle çevrelerdi. Her gelir düzeyinden ve yaştan insanlar için tasarlanmış apartman daireleri, bahçecilik için gömme kutuları olan geniş balkonlara sahiptir; dikey çiftliklere sahip seralar, kendi bahçeleri olan çatı evlerinin yanında çatılarda yer almaktadır. Tipik binalara göre %80 daha az enerji kullanmak üzere tasarlanan ahşap binalar, yerinde güneş enerjisi kullanıyor. Çoğu cadde, insanlara arabalara değil, bisiklete ve yaya olarak öncelik verecek şekilde tasarlanmıştır.


"Kendi kendine yeten bir şehir" olarak adlandırılan tasarım, salgına da yanıt veriyor. Daireler gelecekteki salgınlarda evden çalışacak alanla tasarlanmıştır; Kilitleme o kadar katı değilse, insanlar her apartman binasındaki ortak çalışma alanlarını kullanabilir. Yerinde gıda üretiminin bolluğu, taze günlük ürünler sunar. Teraslar, her daireye özel açık alan sağlar ve gelecekteki drone teslimatları için bir iniş bölgesine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Binadaki üretim alanları, konut sakinlerine 3B yazıcılara ve diğer araçlara erişim sağlar, böylece evden çıkmadan ünitelerinde onarım için parçalar yapabilirler.


Karma kullanımlı topluluğu tasarlayan ismini taşıyan Barselona merkezli mimarlı Vicente Guallart, "Krizde hem yaşam hem de iklim için savaşıyoruz," diyor. (Tasarım, Çin hükümeti tarafından düzenlenen bir yarışmayı kazandı, ancak geliştirme için bir sonraki adımlar henüz açıklanmadı.)


Guallart “2012'de, dijital dünya ile yeniden icat etmemiz gerektiğini tartışarak Kendine Yeterli Şehir kitabını yazdım. Küreselleşme, küresel olarak bağlıyken kaynakları yerel olarak - enerji, unsurlar ve şeyler - üretecek şekilde. " Mimarlar, İspanya'da kilit altındayken tasarım üzerinde çalıştılar. "Bu salgın, temel kaynakların ve hizmetlerin önemini ve enerji, gıda veya endüstriyel ürünler açısından dışa bağımlılığın kriz zamanlarında insanları nasıl ciddi şekilde etkileyebileceğini gösterdi."


Sahadaki seralar ve bahçeler, orada yaşayanlar için tüm yiyecekleri üretemezken, mimarlar vegan bir diyet için gerekli olan gıdanın %40'ını yetiştirebileceklerini tahmin ediyorlar. Guallart, "Yiyeceklerin de şehirlerin etrafında [büyümeye] devam etmesi gerektiğini, ancak dünyanın her yerine kaplarla gönderilmemesi gerektiğini düşünüyoruz" diyor. Bir uygulamada, sakinler komşularına satabilecekleri yiyecekleri olup olmadığını bildirebilecek ve apartman binalarının alt katındaki pazarlar da yerel olarak yetiştirilen ürünleri satacak.


Çin bölgeye hızlı bir tren inşa ediyor olsa da, insanlar konutlara bitişik ofisler, mağazalar ve okullar ile günlük ihtiyaçlara yürüyerek veya bisikletle kolayca ulaşabilecekler. “Bu bina ve topluluk modeli 21. yüzyıla daha uygun” diyor. "Şehirlerin bir merkezi ve çevresi (veya şehir merkezi ve banliyöleri) olmamalı, yaşadığın, çalıştığın ve dinlendiğin kendi kendine yeten mahallelerle organize edilmeli." Paris'in 15 dakikalık bir şehir peşinde koşmasıyla aynı model.


Guallart, "Yerel toplulukları ve insanları güçlendirmenin ve endüstriyel çağa özgü merkezi şehirler modelinden internet çağına özgü bir dağıtılmış şehirler modeline geçmek için küreselleşmenin ne anlama geldiğini yeniden keşfetmenin gerekli olduğuna inanıyoruz" diyor Guallart.

"Öneride ekolojik bileşenin anahtar olduğu göz önüne alındığında, biyo-şehirler diyebileceğimiz yaşamı destekleyen şehirlere doğru ilerlediğimize inanıyoruz: Şehir planlaması doğadan daha fazla şey öğrenmeli ve onunla uyum içinde gelişmelidir."
0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page