top of page
Ara

Facebook, TikTok rakibi Instagram Reels'i yayınladı

Facebook'un sahibi Çarşamba günü Instagram yaptığı duyuruda geleceği belirsizliğini koruyan popüler karaoke uygulaması TikTok'a Reels ile yanıt vereceğini açıklamıştı. Ve bugün lansman gerçekleşti. Reels artık resmi olarak yayında.

Ana fikir: Facebook'un uzun bir kaydı var. bazen başarılı, bazen rakip platformlarda popüler olduğu kanıtlanan özellikleri benimsememek ve genç uptarts tarafından tutulmayı önlemek için dünya çapında milyarlarca kullanıcıya yaymak.


Haberin çarpıcı tarafı: Reels, Anavatanı Çin nedeniyle Başkan Trump tarafından yasaklanmasıyla tehdit edilen TikTok'un Microsoft tarafından alınacak müzakereleri başlamasına izin vermesi sonrası, Facebook harekete geçti.

  • Reels'ın Microsoft'a ait bir TikTok ile rekabet etmesi gereken bir dünya, Facebook'ta ABD'de TikTok'un kapatıldığı bir dünyadan çok farklı bir zorluklar yaşatabilir.

Akılcı olun: Reels, Instagram'ın günlük kullanıcılardan daha fazla içerik oluşturuculara odaklandığı ilk ürünüdür. Reels'in video dağıtım algoritması TikTok'unkine benzeyecek: kullanıcılar, bireysel profillerine göre hazırlanmış bir seçim yerine şu anda en popüler videoları görecekler.


Ayrıntılar: Yeni ürün Instagram'ın içine yerleştirilecek, böylece uygulamanın 1 milyardan fazla kullanıcı tabanı ona dokunabilir ve geniş bir şekilde benimsenmesine yardımcı olabilir.

  • Ürün, ABD, Hindistan, Brezilya, Fransa, Almanya, İngiltere, Japonya, Avustralya ve diğerleri de dahil olmak üzere Çarşamba günü 50'den fazla ülkede piyasaya sürülecek.

  • Kullanıcıların, geri sayım saati, zamanlayıcı ve yeni bir hizalama aracı gibi Instagram'ın fotoğraf makinesine gömülü olan düzenleme araçlarını kullanarak 15 saniyelik videolar oluşturmasına olanak tanıyacak ve bu da kullanıcılara farklı video kesimlerini birleştirmek için kolay bir yol sunuyor.

  • Bu, Instagram'ın yakın zamanda müzik etiketlerinden lisansladığı büyük bir kitaplık kütüphanesinden müzik içerecek.

  • Reels, kullanıcıların görüntüleri ve filtreleri videolarına bindirmelerini sağlayan Instagram'ın artırılmış gerçeklik efektleri sayesinde TikTok'tan farklıdır.

Göze çarpan detaylar: Reels, Instagram'a, bugün Instagram'a hakim olan güzellik ve estetik konularından daha fazla yetenek odaklı yeni bir yaratıcı topluluğa girme fırsatı veriyor.

  • Instagram'ın ürün başkan yardımcısı Vishal Shah, Salı günü gazetecilere yaptığı çağrıda, "Yeni içerik oluşturucuların bir kitle bulmasına yardımcı olmak konusunda yeterince iyi değildik" dedi.

  • "Yeni içerik oluşturucular için yeni bir oyun alanı, Reels'ın bir takipçi tabanınız olmasa bile keşfedilmenin iyi bir yolu olduğu düşünüyorum."

İçerik oluşturucuların TikTok hakkında sevdikleri şey, videoları çekilirse büyük kitleleri hızla kendilerine çekebilmeleridir.

  • Instagram, içerik oluşturucuların Reels videolarını doğrudan mesajlar veya Hikayeleri aracılığıyla arkadaşlarıyla ve takipçileriyle özel olarak paylaşabileceklerini, ancak şimdi yapmak istedikleri takdirde Keşfet sekmesinde Instagram'ın büyük kitlesi tarafından keşfedilme fırsatına sahip olduklarını söylüyor hesapları herkese açık olarak ayarlanmıştır.

  • Reels videoları, Sahne Alanı adı verilen Keşfet sekmesinde özel bir alanda yaşayacak.

  • Instagram'ın bir "paylaş" düğmesi olmadığından Instagram'daki içeriğin çok sayıda insana hızlıca viral hale gelmesini zorlaştırıyordu.

Akılcı olun: Instagram daha önce Lasso adlı, daha sonra kapatılacak olan Reels benzeri bir ürün piyasaya sürmüştü. Yöneticiler Çarşamba günkü bir çağrıda gazetecilere yaptığı açıklamada, kitlesel benimsenmeye ulaşmak için yeni bir uygulama edinmenin zor olduğunu söyledi - bu nedenle Reels'i Instagram içinde bir özellik haline getirme nedeni.


Bağlam: Yöneticiler, TikTok'un ABD'deki geleceği eşiğinde olduğu için Reels'ın lansmanının doğru zamanda yapıldığını kabul ettiler, ancak andan yararlanmak için lansmanı aceleye getirmediklerini söylediler.

  • "Bu her zaman planımızın bir parçası olmuştur, bir yılı aşkın süredir bunun üzerinde çalışıyoruz." dedi, Shah.

  • Zamanlama, "tesadüfi olur" diyor, ancak aynı zamanda kullanıcıların Instagram'da giderek daha fazla yapmak istediklerini hızlandırmanın bir yansıması.

  • Shah, “İnstagramda kısa biçimli, düzenlenmiş video için çok iştah var” dedi.

  • "Bir yıl önce Brezilya'da Reels ile denemeye başladık. Geçen ay, (Instagram) yayınına yüklenen videoların %45'isi 15 saniye veya daha kısa videolardan oluşuyor" dedi.

Fakat Instagram oyuna biraz geç geliyor. Zaten, Byte, Dubsmash ve Triller gibi çeşitli uygulamalar benzer ürünlerle TikTok kullanıcılarını kazanmaya çalışıyor. Ve Instagram'ın en büyük rakiplerinden biri olan Snapchat'in içeriği keşfetmek için TikTok tarzı tasarımı test ettiği bildiriliyor.


Sırada ne var: Şimdilik Instagram, Reels'ı yaymaya ve kullanıcıların benimsemeye odaklanıyor. Yöneticiler, bunun henüz Reels ile nasıl para kazanacağına odaklanmadığını söylüyor.


Instagram alışveriş ve IGTV gibi farklı Instagram ürünlerine atıfta bulunan Shah, "Farklı para kazanma seçeneklerini (içerik oluşturucular için) deniyoruz. Bunlar erken ve biz hala onları test ediyoruz." dedi.


İlerleyen günlerde, Microsoft'un Tiktok satın alımı sonrası özellikle Tiktok ile rekabetin kazananı kim olacak? Instagram yoksa ana hedefinden şaşıp hem Tiktok, hem Snapchat hemde kendi platformu gibi fotoğraf paylaşımı sunan rakiplerine her koşulda üstünlük sağlayabilecek mi?


Çok fazla reklam ve yatırım bütçeleri gerektirdiği kesin. Eğer Facebook'un zamanında düştüğü hatalara düşülmesi takdirde, yeterince başarıya ulaşamayacağını da öngörmek mümkün.


İlerleyen zamanlar neler olabileceğini gösterecek.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page