top of page
Ara

Facebook, reklam boykotu devam ederken yeni bir hamle hazırlığında

Reklam endüstrisi ve sivil haklar örgütleri sosyal medya devi üzerindeki baskıyı arttırmak için bir araya geldi, ancak Facebook sağlam bir şirket olması boykotun etkisini şirketin absorbe etmesinin oldukça kolay olduğunun işareti.

İnsan hakları gruplarından haftalarca süren eleştiriler ve yüzlerce reklamveren iptal kararı alması sonrasında Facebook CEO'su Mark Zuckerberg masaya geliyor.


Zuckerberg Salı günü İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League), NAACP ve Değişimin Rengi olan bir sosyal haklar grubu ile birlikte, Facebook'un platformunu nasıl yürüttüğü konusunda hep birlikte ciddi bir sarsıntı isteyen sanal bir toplantı yapacak.


İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League)'in genel müdürü Jonathan Greenblatt'a göre, grupların talepler listesinde, çeşitlilik odaklı insan kaynakları yöneticilerine önemli konular bırakmak yerine sivil hak liderlerini şirketin kurumsal süitine yerleştirmektir. Grup ayrıca nefret kurbanlarının Facebook'ta canlı bir çalışanla bağlantı kurabilmesini istiyor.


Sivil haklar örgütleri revizyon talep eden tek kişi değil. Toplumsal değişimlerin ve COVID-19 salgınının getirdiği ekonomik güvensizliğin hafifletilmesi ile güçlendirilen Kurumsal Amerika, Facebook'a odaklanıyor.


Son iki hafta içinde, Absolut Vodka'dan Walgreens'e kadar yüzlerce reklamveren protesto için Facebook reklamlarını bıraktı ve Kar için Nefret Durdurma hareketinin bir parçası olarak milyonlarca dolar gelir kaybına yol açtı. Bazıları reklamlarını Temmuz ayında durdurdu, Unilever gibi diğerleri ise yılın geri kalanında reklam kampanyalarını sonlandırdı. Unilever, 2018'de platformdaki aşırılıkçılığa karşı boykot kararı alabileceğini ifade etmişti.


Facebook, son yıllarda benzer çağrıları yıpratırken, aynı zamanda nefret söylemini nasıl ele aldığı konusunda da bazı değişiklikler yaptı. Şirket, nefret söyleminin bildirilmeden önce %90'ını düşürdüğünü ve ılımlılık çabalarında önemli adımlar attığını kanıtlayan araştırmalara dikkat çekti.


Greenblatt bu iddiadan çok fazla etkilenmedi.


"Ford Motor Company emniyet kemerlerinin %90'ının çalıştığını söylemiyor" dedi.


Reklamverenler Facebook'u daha önce hiç bu kadar çok terk etmediler ve Zuckerberg'in şirketin işi üzerindeki etkisini hafife aldığı bildirilse de, aktivistler ve reklamverenler arasındaki his, daha önce hiç olmadığı kadar baskı altında olduğunu gösteriyor.


Özel iş konuşmalarını tartışmak için anonimlik koşulu üzerine konuşan bir sosyal medya ajansı uzmanı, Facebook'un tavırlarının değiştiğini söyledi.


"Facebook temsilcilerimizin bizi platformda kalmaya ikna etmek için uğraştığını biliyoruz," dedi uzman.


Özel reklam stratejileri hakkında genel olarak konuşma yetkisi olmayan bir reklam ajansı yöneticisi, markaların COVID-19 nedeniyle reklam bütçelerinin tüm yönlerini elden geçirdiğini ve Facebook'tan geri çekilmeyi kolaylaştırdığını söyledi.


Facebook'un büyümeye devam eden, ancak yıllık 70 milyar dolarlık reklam gelirine oranla hala küçük olan mali kaybı, şirketlerin Black-Black'i desteklemek için Facebook reklam dolarlarını yönlendirdiğini de ekleyen yöneticiye göre YouTube ve Spotify için bir kazanç oldu. sahip oldukları işletmeler ve kendi e-ticaret satış girişimlerine göre tüketim kalıpları büyük ölçüde değişiyor.


Facebook zaten bazı değişiklikler yaptı. 1.1 milyar dolarlık ırksal adalet için mücadele sözü verdi. 26 Haziran'da Facebook, bazı tartışmalı yayınları politikacıların sakıncalı içeriğinin ayakta kalması için "haber değeri" olarak etiketleyeceğini söyledi.


30 Haziran'da, Facebook'un küresel pazarlama çözümlerinden sorumlu başkan yardımcısı Carolyn Everson, hayal kırıklıklarını Facebook sayfasında herkese açık olarak bir içeriği müşterilerle paylaştı.


"Bu son birkaç hafta, sonsuz günler, uykusuz geceler ve birkaç gözyaşından daha fazlası ile profesyonel kariyerimin en zor dönemi oldu. En çok saygı duyduğunuz ve hayran olduğunuz insanlar ve kuruluşlar, hayatının on yılını ayırdı "diye yazdı.

0 yorum
bottom of page