top of page
Ara

Facebook, önerilen yasaya yanıt olarak Avustralya'da haber hizmetini engelleyecek

Facebook Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avustralya'daki kullanıcıların, ülkedeki haber yayıncılarına ödeme yapmaya zorlayacak yasa önerisine yanıt olarak, platformundaki haber içeriğine erişimini engelleyeceğini söyledi

Facebook, önerilen yasaya yanıt olarak Avustralya'da haber hizmetini engelleyeceğini duyurdu

Facebook'un Avustralya ve Yeni Zelanda genel müdürü William Easton bir blog gönderisinde, "Önerilen yasa, platformumuz ile onu haber içeriğini paylaşmak için kullanan yayıncılar arasındaki ilişkiyi temelde yanlış anlıyor," diye yazdı.

"Bu bizi kesin bir seçimle karşı karşıya bıraktı: bu ilişkinin gerçeklerini görmezden gelen bir yasaya uymaya çalışın veya Avustralya'daki hizmetlerimizde haber içeriğine izin vermeyin. Ağır bir yürekle ikincisini seçiyoruz. "

Easton, Facebook'un insanların ve haber kuruluşlarının uluslararası haber içeriği de dahil olmak üzere Facebook platformunda haber bağlantıları yayınlamasını kısıtlayacağını belirtti. Ayrıca, Avustralyalı yayıncıların materyallerinin dünya çapında paylaşılmasını da engelleyecektir.


Facebook, Avustralya'da haber içeriğini engelleyerek ilerleyerek, şirketi kendi platformunda haber içeriği yayınlamak için yayıncılarla ticari anlaşmalar yapmaya zorlayacak bir yasa tasarısına yanıt olarak geçen yıl ilk kez ortaya attığı tehdidi iyileştirdi. Salı günü Temsilciler Meclisi'nden geçen dönüm noktası niteliğindeki Avustralya tasarısının önümüzdeki günlerde Senato'dan geçeceği kesin.


Yasadan da etkilenecek olan Google, yasanın devam etmesi halinde Ocak ayında Google Arama'yı Avustralya'dan çekmekle tehdit etti. Ancak Çarşamba günü, Facebook'un duyurulmasından saatler önce Google, Avustralya'daki en büyük yayıncı ve Google'ın ülkedeki en sesli eleştirmeni Rupert Murdoch's News Corp. ile platformunda haberleri yayınlamak için bir anlaşma yaptı.


Facebook ve Google'ın farklı yaklaşımları, Avustralyalı bakanlar ile Facebook CEO'su Mark Zuckerberg ve Google'ın ana şirketi Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai arasında hafta sonu boyunca bildirilen tartışmaların ardından geldi. Bu tartışmaların ardından Avustralya, yasayı, bir haber makalesi bağlantısına her tıklandığında değil, Facebook ve Google'dan yapılan ödemelerin toplu olarak yapmaya zorlayacağını söyledi.


Haber Medyası Pazarlık Yasasını kabul edecek olan yasa tasarısı, ilk olarak Avustralya'nın antitröst izleme örgütü Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu tarafından yapılan tavsiyelere dayanıyordu. haber sektöründen reklam dolarları. Avrupa ve Kanada da dahil olmak üzere diğer bölgeler, o zamandan beri internet devlerine karşı benzer önlemler alabileceklerini belirtti.


Facebook, Avustralya önlemlerini benimseyen diğer ülkelerin riskinin fazlasıyla farkında görünüyor. Facebook'tan Easton, "Bu yasa, hükümetin bu haber içeriği anlaşmalarına kimin gireceğine ve nihayetinde ücretsiz hizmetten halihazırda değer alan tarafa ne kadar ödeme yapılacağına karar verdiği bir emsal teşkil ediyor" diye yazdı.


Facebook'un yerel yayıncılara yatırım yapmaya "hazır" olduğunu, ancak "bunu yalnızca doğru kurallar yürürlükte olduğunda yapmaya hazırdık" dedi.


Google, yerel düzenleyicilerin kaprislerine boyun eğmeye daha istekli olduğunu belirtirken - geçen ay Fransız yayıncılarla da bir anlaşma imzaladı - Facebook, nükleer seçenekle ilerlemeye hazır olduğunu gösterdi.


Facebook’un Küresel Haber İçeriği Başkan Yardımcısı Campbell Brown Çarşamba günkü bir blog yazısında, "Umarım gelecekte Avustralya'daki insanlar için haberleri bir kez daha ekleyebiliriz," dedi. "Şimdilik, Facebook Haberlerini ve diğer yeni ürünleri daha fazla ülkeye getirmeye odaklanmaya devam ediyoruz ve yavaşlama niyetimiz yok." dedi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page