top of page
Ara

Facebook, mesajlaşma araçlarının uçtan uca şifrelemesine yönelik planlarla ilerliyor

Otoriteler endişelerine rağmen Facebook, tüm mesajlaşma araçlarında varsayılan olarak tam uçtan uca şifreleme uygulama planını sürdürmeye kararlı

Facebook, mesajlaşma araçlarının uçtan uca şifrelemesine yönelik planlarla ilerliyor

Facebook'un gizlilik, güvenlik, insan hakları ve tüketicinin korunması konularında uzmanlarla düzenlediği yakın tarihli bir sanal atölye çalışmasına genel bir bakışta şirket şunları kaydetti:


"Varsayılan uçtan uca şifrelemeyi tüm mesajlaşma hizmetlerimize getirmek için çok çalışıyoruz. Bu, kişilerin özel mesajlarını koruyacak ve mesajlarına yalnızca gönderenin ve alıcının, biz bile erişebileceği anlamına geliyor. Messenger ve Instagram Direct için varsayılan uçtan uca şifrelemede daha fazla ilerleme bu yıl, bu uzun vadeli bir proje ve en erken 2022'ye kadar tamamen uçtan uca şifrelenmiş olmayacağız. "


Facebook'un bu cephede devam eden çalışmalarının haberi, gizlilik savunucularını memnun edebilir ancak belirtildiği gibi, çeşitli yetkililer, yetkililerin izlemesinin hiçbir yolu olmaksızın, böyle bir sürecin suç faaliyetlerini gizlemek için nasıl kullanılabileceğine ilişkin olarak planla ilgili önemli endişeler dile getirmeye devam edecekleri muhtemel.


Facebook, mesajlaşma araçlarıyla daha fazla veri aktarım seçeneğini kolaylaştırmaya yönelik bir hareketin parçası olarak ilk olarak Mart 2019'da mesajlaşma şifreleme planını duyurdu.


Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in açıkladığı gibi:


"Uçtan uca şifreleme, gizlilik odaklı bir sosyal ağ geliştirmede önemli bir araçtır. Şifreleme ademi merkeziyetçidir - bizimki gibi hizmetlerin içlerinden akan içeriği görmesini sınırlar ve başkalarının bilgilerinize erişmesini çok daha zor hale getirir. Bu bu nedenle şifreleme, bankacılıktan sağlık hizmetlerine kadar çevrimiçi hayatımızın giderek daha önemli bir parçası haline geliyor. "


Bu nedenle, projenin odak noktası, en azından başlangıçta, mesajlaşma kullanımını, Facebook'un mesajlaşma araçlarını Hindistan ve Endonezya gibi dijital benimsemenin yükselişte olduğu bölgelerde temel bağlayıcı haline getirmeye yönelik daha geniş çabalarıyla uyumlu olan para transferleri ve e-ticaret gibi yeni yollarla genişletmek gibi görünüyordu.


Ancak kısa sürede, çeşitli kuruluşlar tam şifrelemenin Facebook araçlarını suç faaliyetleri için güvenli bir liman haline getireceğini belirterek alarma geçti.


Ekim 2019'da, ABD, İngiltere ve Avustralya'dan temsilciler, Facebook'a açık bir mektup imzalayarak şirketi uçtan uca şifreleme planlarından vazgeçmeye çağırdı ve şunları iddia etti:


"... çocuklara yönelik cinsel istismar ve istismar, terörizm ve yabancı düşmanların demokratik değerleri ve kurumları zayıflatma girişimleri gibi yasa dışı içerik ve faaliyetleri tespit etme ve bunlara yanıt verme kapasitesini ciddi şekilde aşındırarak vatandaşlarımızı ve toplumlarımızı riske atarak kovuşturmayı engelliyor. suçluların ve mağdurların korunması."


Her bölgenin hükümetleri, Facebook'un en azından resmi soruşturmalar için 'arka kapı erişimi' sağlamasını istedi ve Facebook bunu reddetti.


İngiltere'nin dijital bakanı, Facebook'un planı hakkında “çok ciddi endişeleri” olduğu konusunda uyarıda bulunurken, Ulusal Çocuklara Zulmü Önleme Derneği, hareketin teknoloji devinin öncelik verdiğini ileri sürdüğünü iddia etti. yetişkinlerin çocuklara bakma görevleri üzerindeki mahremiyeti.


NSPCC CEO'su Peter Wanless'a göre:


"Özel mesajlaşma, çocuk cinsel istismarının ön saflarında yer alıyor, ancak uçtan uca şifreleme konusundaki mevcut tartışma, çocukları en çok zararın olduğu yerlerde korumasız bırakıyor."


Şu anda harekete karşı en zorlayıcı ve en önemli argüman bu. Facebook, tüm mesajlaşma uygulamalarında tam şifreleme sağlayarak, esasen avcıların ve bu tür sistemleri çocuk istismarı için kullanmak isteyenlerin tüm iletişimlerini gizler ve bu da daha sonra bu tür faaliyetlerin genişlemesine yol açabilir.


Elbette, WhatsApp mesajları zaten varsayılan olarak uçtan uca şifrelenmiştir, bu nedenle bu tür bir kapasitenin zaten mevcut olduğunu eşit şekilde iddia edebilirsiniz. Ancak yine de, Facebook'un tüm mesajlaşma araçlarını tek bir platforma entegre etme planına paralel olarak, tüm mesajlaşma platformlarına bu tür bir genişleme yayılması, belirtilen endişelerin altını çizen bu kapasiteyi büyük ölçüde artıracaktır.


Tartışma daha sonra konuyla ilgili kişisel duygularınıza gelir. Facebook, kullanıcı bilgilerini daha iyi korumak için tam şifreleme mi arıyor, yoksa finansal ve sağlık bilgileri gibi özel verileri aktarmada insanları daha rahat hale getirmeye odaklanarak kendi iş potansiyelini artırmak mı istiyor?


Diğer bir argüman ise, tam şifrelemenin Facebook'un neyin paylaşıldığı konusundaki incelemeden kaçmasını sağlayacağıdır - eğer kullanıcıların mesajlar yoluyla birbirleriyle ne paylaştığını bilmesinin bir yolu yoksa, bundan da sorumlu tutulamaz.


Yine, sizin bakış açınıza iniyor - şifreleme suçlular için koruma sağlayacak mı, yoksa Facebook, artan endüstri değişimlerine paralel olarak daha fazla veri gizliliği sağlamaya mı çalışmalı?


Bir kenara, Facebook'un, kullanıcılar için daha fazla veri gizliliği seçeneği sunan ve aynı zamanda mesajlarda daha fazla kullanıcı gizliliğini savunan yeni ATT istemlerine karşı geri ittiğini not etmek ilginçtir.


Öyle ya da böyle, görünüşe göre Facebook, yetkililerin planına ne kadar karşı olduğunu test edecek.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page