top of page
Ara

Facebook etiket kullanım kısıtlamaları Covid-19 komplo teorilerinin yayılmasını durduramadı

Facebook, son iki ayda QAnon ve Covid-19 komplo teorisyenleri tarafından platformlarına yayılan yanlış bilgileri engellemek için yapay zeka ve insan moderatörleri kullanma sözü verdi

Facebook etiket kullanım kısıtlamaları Covid-19 komplo teorilerinin yayılmasını durduramadı

Facebook, son iki ayda QAnon ve Covid-19 komplo teorisyenleri tarafından platformlarına yayılan yanlış bilgileri engellemek için yapay zeka ve insan moderatörleri kullanma sözü verdi. Ama bazı yönlerden bu taahhüdü yerine getirmek için mücadele ediyor. Bu ay, QAnon ve Covid-19 komplo teorisi yayıcıları arasında oldukça popüler olan bir hashtag'i kendi sitesinde ve Instagram'da engellemek zorunda kalmıştı.


İlki Facebook'ta #DarkToLight idi. Geçen hafta kaldırılmadan hemen önce 30.000 kadar insan bunun hakkında paylaşımda bulunuyordu. QAnon bağlantılı komplo teorileri gibi görünen çok sayıda gönderi içeriyordu, süper zengin ve hiper-güçlü olan zorlu bir "derin devlet" in kitleleri sayısız entrikayla ve cinsel taciz yoluyla kontrol etmeye çalıştığını öne sürenleri içeriyordu. Bir Facebook kullanıcısı, boynunda ilmik bulunan takım elbiseli bir adam görüntüsünün yanına “adalet geliyor” uyarısında bulundu. "Cabal'ın 2021 moda trendi" yazısı eşlik ediyordu. Forbes tarafından ifşa edildikten sonra Facebook, #DarkToLight altında yapılan gönderilerin çoğunu da sildiğini söyledi.


Engel ile karşı karşıya kalan ikinci Instagram'da #Scamdemic etiketi oldu. 19 Şubat'ta #Scamdemic, Facebook'ta aranabilir değil, Instagram'da aranabiliyordu. O gün saat 10.30 (EST) itibariyle Instagram'da hashtag içeren 112.000 gönderi vardı. Hashtag'in neden bir tarafta engellendiğini ve diğer tarafta neden bloke edilmediğini sormasının ardından 23 Şubat'a kadar hashtag gizlendi, çünkü topluluk, Instagram'ın topluluk kurallarına uymayan bazı içerikler bildirdi.


Facebook'un yakın zamanda kaldırdığı diğer hashtag'ler arasında tümü QAnon'dan esinlenen komplo teorileriyle ilgili olan #digitalsoldier, #trusttheplan, #greatawakening, #wwg1wga ve #NothingCanStopWhatIsComing yer alıyor.


Şüpheli içeriğe sahip diğerleri hayat olarak kalır. Komplo teorileriyle bağlantılı olanları bulmak için Facebook hashtag'leri etrafında sadece birkaç dakika dolaşın. #TheGreatReset'e bakarak başlayarak, Covid-19'un kitleleri korku ve aşılama yoluyla kontrol etmek için seçkinler tarafından küresel bir komplo olduğuna dair her türlü komplo teorisi var, bazıları Bill Gates'in küresel kabal ile bağlantı kurması gerekiyor. Bir kullanıcı, insanlara aşı olmadan çocuklarını okuldan çıkarmalarını önerdi, bir diğeri de #Scamdemic'i Covid-19'u çağırdı ve yasağa rağmen bazı yayınlarda hala görüntülenebilir. 17.000 kadar insan, Covid-19 krizi sırasında kapitalizmi yeniden düşünmek için bir Dünya Ekonomik Forumu projesi olarak başlayan ancak başka bir yol olduğuna inanan komplo teorisyenleri tarafından tercih edilen bir etiket olan #TheGreatReset ile gönderi paylaşıyor.


Gönderiler, sırasıyla 13.000, 25.000 ve 40.000 kullanıcının yayınladığı #GreatReset, #Agenda21 ve #Agenda2030 gibi diğer hashtaglere bağlantılar içeriyor. Gündem 21 ve Gündem 2030, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen BM girişimleridir, ancak sağcı komplo teorisyenleri bunların küresel diktatörlüğün sadece iki ek komplosu olduğuna inanıyor. Paylaşımlar aynı komplo teorilerinin birçoğunu içeriyor ve pandeminin insanları gerek olmayan ya da aşıyı alan kişileri kontrol etmek için kullanılmaya zorlamak için yaratıldığını ya da abartıldığını öne sürüyor.


Bir Facebook sözcüsü şunları söyledi: “Yıllardır, aşılar hakkında doğru bilgilerle mümkün olduğunca çok kişiye ulaşarak, kurallarımızı ihlal eden içeriği kaldırarak ve yanlış bilgilerin dağıtımını azaltarak Facebook'taki yanlış bilgileri durdurmak için çalışıyoruz. 2016'dan beri, platformumuzdaki sağlıkla ilgili yanlış bilgileri azaltmak ve etiketlemek için bağımsız doğrulama kuruluşlarıyla birlikte çalışıyoruz. İnsanları aşı olmaktan caydıran reklamları yasakladık ve pandemi sırasında Covid-19 ve aşılar hakkında Facebook ve Instagram'da yanlış iddialar yaymaya devam eden Grupları, Sayfaları ve hesapları kaldırma çabalarımızı genişlettik." dedi.


Facebook’un dezenformasyona karşı savaşı

Facebook, bir AI ve manuel denetleme karışımı kullanarak QAnon materyalini ve antevasin yayınlarını kaldırma sözü verdi. Aralık ayında şirket, halk sağlığı uzmanları tarafından çürütülmüş iddialara odaklanarak, hem Facebook hem de Instagram'daki Covid-19 ve aşılar hakkındaki yanlış iddiaları kaldırmasını sağlamak için politikalarını güncelledi. Bu, aşıların güvenliği, etkinliği, bileşenleri veya yan etkileri hakkında yanlış iddiaları içerebilir. Örneğin, Covid-19 aşılarının mikroçipler veya resmi aşı içeriği listesinde olmayan herhangi bir şey içerdiğine dair yanlış iddiaları kaldıracağız."


Yanlış bilgileri ortadan kaldırmaya yönelik bu artan çabalara rağmen, kullanıcılar kolayca yeni hashtag'ler oluşturabilir ve sosyal medya devinin yanlış bilgileri engelleme girişimlerinden kaçabilir. Komplo teorisyenlerinin ve inananların hakimiyetinde olsa da bazı hashtag'lerin kaldırılması doğal olarak daha zor olacaktır. Örneğin #WakeUp o kadar genel ki, etiketi içeren içeriğin çoğu temelsiz komplo teorileri içerse de, Facebook onu yasaklamakta çok ileri gidiyor olabilir.


Bugün olmasa bile, Facebook’un yapay zekası bir gün nüansı anlayabilir. Facebook baş teknoloji sorumlusu Mike Schroepfer, bu ayın başlarında muhabirlerle yaptığı brifingde, "Yapay zekayı daha da iyi hale getirmeye ve farklı diller, kültürler ve coğrafyalar arasındaki konuşmanın bağlamını anlamaya özellikle odaklandık" dedi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page