top of page
Ara

En sevilen çikolata markalarından Kit Kat'ın kısa tarihi

Bugün Kit Kat, dünya çapında en çok tanınan çikolata markaları arasında yer alıyor

En sevilen çikolata markalarından Kit Kat'ın kısa tarihi

29 Ağustos 1935'te Rowntree's tarafından Birleşik Krallık merkezli bir şekerleme işletmesi olarak kurulan ve günümüzde Nestlé çatısında yoluna devam eden Kit Kat, dünya çapında en çok sevilen çikolata markaları arasında yer alıyor.


Kit Kat markası, 17. yüzyılda Londra'daki turta dükkanında edebiyat ve siyaset kulübünü yöneten Christopher Catling'in adını taşıyan "Kit Kat" kulübünden ilham alarak ortaya çıktı.


Ürünün şekli ile benzerlik gösteren Kit Kat logosunun tipik kırmızı ve gümüş renkleri, taze süt kıtlığı yaşanan 1940'lı yıllarda mavi ile değiştirildiği dönemden 1949'da normale dönen süt arzı ile Kit Kat, çarpıcı kırmızı logosuna geri döndü.


1950'ler, Rowntree'nin zaten varlık gösterdiği Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Rodezya ve Kanada gibi Commonwealth ülkelerinde başlayan markanın uluslararası genişlemesine tanık oldu. 1950'lerin sonlarında İngiltere'de ticari televizyonun gelişiyle birlikte KIT KAT'ın tanınmasında büyük bir pay sahibi oldu.


Londra'daki bir JWT reklam ajansından Donald Gillies'in klasik dizisi "Have a break, have a Kit Kat (Molana tat kat)" ilk kez 1958'de dört TV reklamı ve bir basın kampanyasıyla piyasaya sürüldü. Takip eden 50 yılda gerçek bir reklam ikonu haline geldi ve artık markanın tescilli sloganı oldu.


1988 yılının Nisan ayında, İsviçre merkezli çikolata üreticisi günümüzde Mondelez International olarak bilinen Jacobs Suchard, İngiltere merkezli bir İngiliz şekerleme markası, KitKat'ı geliştiren ve eski sahibi olan Rowntree'yi satın alma süreci başlattı. Önceki yıllarda Nestlé, Rowntree ile işbirliğine dayalı bir iş birliği için görüşmelerini sürdürüyordu ve sonunda Rowntree markasını satın aldı.


Nestlé'nin şirket satın almasından yaklaşık yirmi yıl sonra gelişmekte olan pazarlarda yoğun bir marka geliştirme ve üretim genişlemesi hızına tanık oldu.


Bugün Kit Kat, dünya çapında en çok tanınan çikolata markaları arasında yer alıyor.


"Kit Kat'la molana tat kat" şeklindeki basit sloganı ile lezzetin birleştiği çikolata, günümüzde hiç bu kadar birbiriyle uyumlu olmamıştı.

Etiketler:

3 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page