top of page
Ara

Elon Musk'ın paylaşımı sonrası CD Projekt Red kurucu ortağı yine 'Milyarderler' listesinde yer aldı

Polonyalı oyun stüdyosu CD Projekt Red'in kurucularından biri yine bir milyarderler listesine adını yazdırdı

Elon Musk'ın paylaşımı sonrası CD Projekt Kurucu ortağı yine 'Milyarderler' listesinde yer aldı

Polonyalı oyun stüdyosu CD Projekt Red'in kurucularından Marcin Iwiński yine bir milyarder. Cyberpunk 2077 oyununun sürekli iyileştirilmesi ve dünyanın en zengin ikinci kişisi Elon Musk tarafından paylaşılan mesaj sonrası, piyasalar bu hafta kapandığında firmanın ivmesi pozitif yöne doğru dönmeye ve hisse fiyatında bir toparlanmaya başladı.


Bir zamanların küçük stüdyosunu Witcher serisi oyunlarla küresel tanınırlığa yönlendiren Marcin Iwiński, oyunun tartışmalı sürümünden önce, sırasında ve sonrasında CD Projekt'teki %13 hissesinin değerinin arttığını ve geçtiğimiz Aralık ayında 1 milyar dolar civarlarında seyrettiği görüldü.


Oyunun 10 Aralık'ta piyasaya sürülmesi sırasında milyarder oldu, ancak kullanıcıların sayısız hatadan ve oyunun PS4 gibi son nesil konsollardaki korkunç performansından şikayet etmesi üzerine unvanını kaybetti.


Bu haftanın başlarında Iwiński, hisse fiyatı Cyberpunk 2077'nin piyasaya sürülme sonrası en yüksek seviyesine tırmandığında bir kez daha milyarder oldu. CD Projekt'in hissesi, 8 Ocak'taki düşük fiyatından %40 arttı, Forbes, Iwiński'nin şu anda 1 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ediyor.


Yamalar ve hata düzeltmeleri

Hem CD Projekt'in itibarı hem de hisse fiyatındaki istikrarlı iyileşme, geçen hafta sonu yayınlanan bir dizi yama veya oyunun birçok sorununa yönelik indirilebilir güncellemeler ile artırıldı.


Cyberpunk 2077, geçen haftayı Bitcoin ve Etsy'yi destekleyerek geçiren ve daha sonra GameStop hissesi satın alan perakende yatırımcılarını desteklemek için tweet atan Tesla CEO'su Elon Musk, CD Projekt'in çabalarını destekleyen ifadelere yer verdi ve daha sonra "Cyberpunk ile düzeltmelerde bile tam anlamıyla harika bir oyun."


CD Projekt'in hisse fiyatı tweetlerin ardından %17 arttı. O zamandan beri hisse senetleri Cuma günü %16 düşüşle düştü ancak geçen hafta Iwiński'yi milyarder yapacak kadar yükseldi.


Kârlılık ve şirket gelirlerinde gerçek iyileşme?

2020 boyunca, Iwiński ve CD Projekt'in kurucu ortağı Michał Kiciński, servetlerinin arttığını ve azaldığını, CD Projekt’in yakında çıkacak olan oyunu ve 2015 yılında piyasaya sürülen önceki oyunları Witcher 3'ün uzun ömürlülüğüyle birlikte gördüler.


Ocak 2020'nin başları ile 4 Aralık arasında, aktör Keanu Reeves'in önderlik ettiği Cyberpunk 2077'deki heyecan, Varşova'da listelenen CD Projekt'in hisselerini %50'den fazla artırarak her iki kurucuyu da milyarder yaptı.


Ancak, 5 Aralık'a kadar, oyun henüz piyasaya sürülmediğinden, hisse fiyatı serbest düşmeye başladı. 5 Aralık'tan 11 Aralık'a kadar, CD Projekt hisseleri %28 değer kaybetti ve iki kurucunun servetinden toplam 700 milyon doları sildi. Oyun piyasaya sürüldüğünde, dünya çapında alay konusu oldu ve Cyberpunk’un pek çok eğlenceli hatasının video klipleri internette dolaşmaya başladı.


Son dönemdeki hisse artışına rağmen, önümüzdeki aylarda daha fazla türbülans olabilir. 24 Aralık'ta CD Projekt hissedarları, üst yönetimini önemli ölçüde yanlış beyanlarda bulunmakla suçlayan bir toplu dava açtı. Oyunu bir basın bülteninde "muazzam sayıda hata nedeniyle mevcut nesil Xbox veya Playstation sistemlerinde neredeyse oynanamaz" olarak tanımladılar.


Yatırımcılar, 15 Ocak'ta Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Merkez Bölgesi Bölge Mahkemesinde, CD Projekt tarafından aynı "konu ve kapsam" olarak nitelendirilen ikinci bir ikinci sivil grup davası açtı. CD Projekt, düzenleyici bir dosyada, "bu tür iddialara karşı kendini savunmak için güçlü eylemlerde bulunacaktır." ifadeleri ise dikkat çekici.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page