top of page
Ara

Diageo ve PepsiCo, 2021'de kağıt şişelerini piyasaya sürecek

Plastik ambalajlar giderek daha fazla eleştirilirken, içecek şirketleri alternatifler arıyor. Ancak sıvıları serin ve taze tutabilen %100 PET içermeyen bir kağıt şişe geliştirmek kolay olmadı.

Bir girişim yönetimi şirketi olan Diageo ve Pilot Lite, sürdürülebilir bir paketleme teknolojisi şirketi olan Pulpex Limited'i kurdu ve "dünyanın ilk %100 plastik içermeyen, tamamen sürdürülebilir kaynaklı ahşaptan yapılmış, kağıt bazlı alkollü içki şişesi" dedikleri şeyi yarattılar. Pulpex Limited, kağıt şişeyi daha da geliştirmek ve ölçeklendirmek için kurucu ortaklar Unilever ve PepsiCo dahil bir şirketler konsorsiyumu oluşturdu. Yıl içinde daha fazla ortağın açıklanması bekleniyor.


PepsiCo içecek ambalajından sorumlu başkan yardımcısı Ron Khan, Food Dive'a "Ambalaj ve plastikler konusunda yaşadığımız bu zorluklarla, hiç kimse bunları çözemez" dedi. "Bu sorunların bazılarını çözmek için bir endüstri olarak bir araya gelmek için birçok ortaklığa bakıyoruz." PepsiCo, 2021'de Pulpex teknolojisiyle markalı kağıt şişelere pilot uygulama yapmayı planlıyor.


Detaylar

Plastik ambalajlar giderek daha fazla eleştirilirken, içecek şirketleri alternatifler arıyor. Ancak sıvıları serin ve taze tutabilen %100 PET içermeyen bir kağıt şişe geliştirmek kolay olmamıştır.


Khan, "Sıvılar her koşulda iyi anlaşabilen sıkı dost değildir, bu nedenle AR-GE açısından bunu yapabilmek için yapılacak çok iş var" dedi. "Kağıt, elbette yüksek oranda geri dönüştürülüyor, ancak sıvıları düz kağıda nasıl koyduğunuz zaman işiniz biraz daha zor."


Bu alanda gelişmeler olmasına rağmen, birçok geri dönüştürülebilir içecek kabı bir malzeme karışımına sahiptir. Örneğin TetraPak, ince polietilen, kağıt ve alüminyum katmanlarının bir araya getirilmesiyle yapılır. Bu katmanlar ayrılmadığı sürece, ambalaj her geri dönüşümcü tarafından kabul edilmeyebilir.


Pulpex'in bu yeni şişesi, gıda güvenliği standartları için sürdürülebilir kaynaklı hamurdan yapılması planlandı ve aynı zamanda standart atık akışlarında tamamen geri dönüştürülebilir olması amaçlanmıştır.


Unilever, PepsiCo ve Diageo önümüzdeki yıl rakip olmayan ürün kategorilerinde yeni teknolojiyi kullanması bekleniyor. Diageo, alkollü içecekleri için şişe yapıyor. Unilever kişisel bakım ve ev bakımı üstlenecek ve PepsiCo alkolsüz içecek alanında olacak, ancak Khan şişeyle pilotluk yapmak için hangi ürünün en iyi olacağını hala tartıştıklarını söyledi. Konsorsiyum geliştikçe daha fazla ortak şirketin katılması bekleniyor.

"Şişe toplumdaki bazı sorunları atıkla çözebiliyorsa, onu olabildiğince yaygın hale getirmeliyiz," dedi. "Şimdi üç ortağa bakarsanız, epeyce ürün kategorisini ele aldık."

Pazartesi günü açıklanan şişe materyali, ilk aşamada Diageo'nun alkollü içecekleri için üretildi. Khan, bu çığır açan teknolojiyi üretim, kalite ve dağıtım için Pepsi için kullanılabilir hale getirmek için AR-GE çalışmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.


Reuters'e göre Diageo'nun ambalajı %5'in altında plastik. PepsiCo ve Unilever ile birlikte çalışan alkollü içki şirketi, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri programının bir parçası olarak 2025 yılına kadar ambalajlarındaki plastiği azaltma ve geri dönüştürme hedeflerini belirledi.


PepsiCo, Pulpex Konsorsiyumundaki rolünün sürdürülebilirlik ilerlemesini sürdürmeye devam edeceğini söyledi. 2019'da PepsiCo, içecek işindeki işlenmemiş plastik içeriğini 2025 yılına kadar %35 oranında azaltmayı taahhüt etti. Şirket ayrıca ambalajlarının %100'ünü geri dönüştürülebilir, kompostlanabilir veya biyolojik olarak parçalanabilir hale getirmek için çalışıyor. İleride, şirket portföyünde bir ambalaj karışımına sahip olmaya devam edecek.


Khan, "Hepsinin ambalajla oynayacağı bir rol var" dedi. "Plastiklerle ilgili doğasında bir sorun yok. Aslında, plastik mükemmel bir malzemedir. Ancak stratejimizde de söylediğimiz gibi, sorun plastiklerin boşa gitmesiyle ilgili."


PepsiCo zaten daha sürdürülebilir ambalajlar üzerinde çalışıyor. 2019 yılında şirket, Aquafina su ürünleri için alüminyum kutuları bu yıl bazı perakende lokasyonlarında test edeceğini duyurdu. Ve Mart ayında PepsiCo, plastik olanların yerini almak için soda kutularında geri dönüştürülebilir kalıplanmış hamur halkaları denediğini söyledi.


Bu yeni şişe, yiyecek ve içecek üreticilerinin plastiği azaltma ve daha sürdürülebilir çalışma çabalarında büyük bir gelişme olabilir. Carlsberg ve Frugalpac dahil olmak üzere daha küçük şirketler kağıt şişeleri test etmiş olsalar da PET, yiyecek ve içecek ambalajlarında hala en yaygın kullanılan plastik reçinelerden biridir. Pepsi ve Diageo gibi alkol ve içecek devlerinin popüler markalarda %100 plastik içermeyen kağıt ambalajları piyasaya sürmesi, daha fazla değişime yol açabilir.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page