top of page
Ara

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni bir dönem olarak nitelendirdiği 'enerji kaynağı' bulunduğu iddiası

Türkiye'nin, Karadeniz'de büyük olasılıkla doğalgaz enerji yatakları keşfi yaptığını, bu Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan meclis konuşmasında açıklayacağı iddiası gündem oldu.


İki yetkili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü Türklere millet için yeni bir çağ başlatacak bazı "iyi haberler" vereceğine söz vermesinin ardından konuştu. Ayrıca, Avrupa Birliği ile çatışmaları tetikleyen tartışmalı Akdeniz sularında enerji araştırmaları yapmaya söz verdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim başkanlığı şimdilik yorum yapmayı reddetti.


Keşfin boyutu ve derinliği ve onu çıkarmanın mümkün olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.


Cumhurbaşkanı, şimdilik detay paylaşmadı ancak lira haberlerin ardından dolar karşısında Türk lirası değer kazanımlarını artırdı ve 17.45'te %2 daha güçlü işlem gördüğü belirtildi.


Erdoğan'un konuşmasının ardından gösterge Borsa İstanbul 100 Endeksi de %2 artarken, rafinerici Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'nin hissesi Tüpraş ve petrokimya üreticisi Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'nin hisseleri sırasıyla %8,1 ve %9,9 arttı.


Türkiye Enerji Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz ay Türk sondaj gemisi Fatih'in Türkiye'nin batı Karadeniz kıyılarında bulunan Tuna-1 adlı gemiyle aramaya başladığını söyledi.


Keşif, Türkiye'nin tartışmalı sularda aktif olarak petrol ve gaz kaynakları aradığı Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Kıbrıs ile toprak anlaşmazlıkları nedeniyle gerginliğin arttığı bir zamanda gerçekleşiyor olması dikkat çekici.


Fransa, Türkiye'nin adımlarını engellemek için askeri varlığını geçici olarak artırdı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Çarşamba günü AB'nin bölgede artan gerginliklerden endişe duyduğunu söyledi.


Erdoğan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, baskının kendisini yön değiştirmeyeceğini söyledi.


Çarşamba günü Ankara yakınlarında bir güneş enerjisi fabrikasının açılışında yaptığı konuşmada, "Hiçbir sömürgeci güç ülkemizi bu bölgede olduğu tahmin edilen zengin petrol ve gaz kaynaklarından mahrum edemez" demişti.


Bu gelişmenin ardından, büyük petrol şirketlerinin süreç hakkında ne tür bir strateji izleyecekleri ise merak konusu.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page