top of page
Ara

Covid-19, tüketici alışkanlıklarını yeniden şekillendiriyor

Covid-19, 4 yeni segment oluşturarak tüketici alışkanlıklarını yeniden şekillendiriyor. Pazarlamacılar, hem insanların yakın zamanda alışveriş alışkanlıklarını nasıl değiştirdikleri hem de halk sağlığı krizi azaldığında bu alışkanlıkların nasıl görünebileceğini ölçmek için salgın sırasında tüketici eğilimlerini yakından takip etmelidir.

EY'nin beş farklı lokasyonda 4.859 kişiden oluşan bir anketten alınan ilk Gelecek Tüketici Endeksi sonuçlarına göre, katılımcılarının birçoğunun harcamaları büyük ölçüde azalttığını gösteriyor - işsizlik rakamları artmaya devam edebileceği saptandı.


  • Ernst & Young tarafından yayınlanan yeni bir Gelecek Tüketici Endeksi'ne göre, ankete katılan tüketicilerin yüzde kırk ikisi koronavirüs pandemisinin alışveriş alışkanlıklarını temelden değiştireceğine inanıyor. Üçte biri (%34) yerel ürünler için daha fazla ödeyeceklerini, %25'i güvenilir markalar için daha fazla ve %23'ü etik markalar için daha fazla ödeyeceklerini söyledi.

  • EY, pandemi sırasında oluşan dört tüketici profilini belirledi ve insanların %27'si öfkeli ya da işten çıkarıldıkça tahtada daha az harcama yapan bir "Kesim Derin" segmentine düştü; %26'sı pandemiden büyük oranda etkilenmeyen "sakin ol, devam et" kategorisini içerir; %35 daha karamsar, aileye yönelik bir "Tasarruf edin ve stoklayın" grubuna iniş; ve sadece% 11'i kriz sırasında daha fazla harcama yapan bir "Hazırda Bekletme ve Harcama" kategorisini oluşturuyor.

  • Gizlilik ve amaç gibi alanlara yönelik tutumlar da gelişmektedir ve katılımcıların %54'ü bir enfeksiyon kümesini izlemek ve izlemek için daha fazla kişisel veri paylaşmaya açık olduklarını belirtmektedir. EY, geleneksel statü kavramlarının zaman, yetenek ve doğal kaynakların ezilmesiyle geri çekilebileceğini, bunun yerine amaç ve sosyal faydaya daha büyük bir odaklanıldığını söyledi.


EY'nin baş analisti Andrew Cosgrove yaptığı açıklamada, "Şirketler pandemiden önce değişen tüketici davranışlarına ayak uydurmak için mücadele ediyorlardı." Dedi. Diyerek şöyle devam etti: "Artık şirketler için tüketicilerin belirli segment gereksinimlerini nasıl değiştireceğini ve bunlara nasıl cevap vereceğini tahmin etmesi daha da önemli." Ancak, pandemi öncesinde çekiş kazanan pazarlama alanları ileriye sıçrayabilir. Bunlar, %33'ü mevcut iklimde ve işlerini kaybettikleri için markalarının çok daha az önemli olduğunu düşünen, tipik olarak daha eski "Cut Deep" tüketiciler gibi EY tarafından tanımlanan daha eski segmentlerle bile lehine bir taktik görevi görebilir. EY, segmentteki birçok kişinin geleceği kesmeye devam edebileceğine inanıyor. Örneğin, amaç odaklı kampanyalar, tüketiciler mesajlaşmadaki boşlukları doldurmak ve diğer kurumların başarısız olduğu krizle ilgili pratik çözümler sunmak için şirketlere bakarken tekrar gündemde. "Hazırda Bekletme ve Harcama" tüketicileri arasında, neredeyse yarısı (%46) markaların, salgın nedeniyle aslında onlar için daha önemli hale geldiğini söylüyor. EY tarafından ankete katılanların dörtte birinden fazlası tüketim tercihlerine ve dünya üzerindeki etkilerine daha fazla önem verdiklerini söylediğinden, sürdürülebilirlik ve etik fikirli ürünler gibi alanlar da yeniden vurgulanabilir. Bundan yola çıkarak, yerel ürünler ve markalar için daha net bir prim ortaya çıkıyor, bu da büyük ulusal pazarlamacıların stratejilerini yeniden şekillendirmeleri ve bölgeselleşme hakkında daha fazla düşünmeleri gerekebileceğini gösteriyor. Tüketici güven duygusu stoklamak, pazarlamacıların pandeminin kalıcı etkilerini dengelemek için gündemleri üzerinde düşünmeleri gereken başka bir öğedir. EY, tüketicilerin sadece %31'inin "normale dön" zihniyeti ile krizden çıkacağını ve sadece %9.1'inin "Geri dönüş" anlayışına sahip olacağını buldu. Diğer analistler, güvencenin uzun süren bir kamu karamsarlığı atmosferi olarak şekillenmeyi dengelemede büyük önem taşıdığını belirlediler. Kantar'da markalaşma ve pazarlama şefi olan Walker Smith, geçen hafta Reklam Araştırmaları Vakfı'nın ev sahipliğinde sanal konferanstaki konuşmasında şunları söyledi:

"Reklamlarınız için bir iş istiyorsanız, tüketicilere gelecek hakkında güvence verin; geleceğe yatırım yapmaları gereken bir şey olduğuna dair güven duygusu verin. Bu iyileşme için çok önemli bir gereklilik olacaktır."
0 yorum
bottom of page