top of page
Ara

Coca-Cola, %100 bitki bazlı kaynaklardan yapılan prototip şişesini tanıttı

Coca-Cola Company bugün, şirketin artık endüstri genelinde ticari olarak ölçeklendirilmeye hazır olduğunu söylediği teknolojiler kullanılarak üretilen %100 bitki bazlı plastikten (bPET) yapılan ilk prototip şişesini tanıttı

Coca-Cola, %100 bitki bazlı kaynaklardan yapılan prototip şişesini tanıttı

Yeni malzeme ile Coca-Cola, yalnızca kendi şişelerinin değil, ticari olarak üretilen tüm plastik şişelerin petrol ihtiyacını ortadan kaldırmayı umuyor. Bu, şirketin teknolojiyi rakip içecek şirketleri de dahil olmak üzere sektördeki diğer kişilerin kullanımına sunacağı anlamına geliyor.


Bu, Coca-Cola ve UPM'nin, ikinci nesil biyokütleyi, bPET oluşturmak için gerekli iki molekülden biri olan bitki bazlı monoetilen glikole (bMEG) dönüştürmek için teknolojilerin ilk planlı üretimi için bu hafta başlarında duyurulan teknolojik atılımına dayanıyor.


Bugün açıklanan yeni prototip (etiketi ve kapağı hariç), yalnızca yenilenebilir, bitki bazlı kaynaklardan elde edilen malzemeleri kullanarak şişedeki tüm petrol bazlı içeriği kaldırıyor. Şirkete göre, ticari olarak üretilen şişelerde sızma yağ bazlı PET'in azaltılmasında ileriye dönük önemli bir teknolojik adımı temsil ediyor.


Prototip şişelerin yaklaşık 900'ü ile sınırlı sayıda üretildi. Coca-Cola, paketin geri dönüştürülebilir olduğunu ve petrol bazlı kaynaklardan elde edilen PET'in yanı sıra mevcut geri dönüşüm altyapılarında şişeden şişeye geri dönüştürülebileceğini söylüyor.


The Coca-Cola Company'nin çevre politikasından sorumlu kıdemli direktörü Ben Jordan, yalnızca Packaging Europe'a konuşan bu yenilik için geleceğin neler getireceğini bize bildiriyor. "Bu teknolojileri ölçeklendirmek, bir sonraki kritik adım," dedi, "sadece bizim için değil, daha geniş endüstri için.


Ambalaj ve Sürdürülebilirlik Ar-Ge Direktörü Dana Breed, “Amacımız tüm endüstri için sürdürülebilir çözümler geliştirmek” diye açıklıyor. “Diğer şirketlerin bize katılmasını ve toplu olarak ilerlemesini istiyoruz. Yenilenebilir veya geri dönüştürülmüş içeriği rekabet avantajı istediğimiz alanlar olarak görmüyoruz.”


Geleneksel şişeler, saf yağ bazlı PET kullanır. Bu yeni malzeme, kapak ve etiket hariç tamamen bitki bazlıdır ve yakıt gerektirmiyor.


Bu başarıya nasıl ulaşılır, diye sorulabilir. Şişe iki teknoloji kullanıyor. Biri, mısırdan elde edilen şekerle yapılan paraksilen (bPX) adı verilen bitki bazlı bir malzemenin daha sonra tereftalik aside (bPTA) dönüştürülerek ulaşılıyor.


İkincisi, kullanılmış biyokütlenin bitki bazlı mono etilen glikole (bMEG) dönüştürülmesidir. Daha önce bMEG, şeker kamışı veya mısırın biyo etilen glikol haline getirilmeden önce biyoetanole dönüştürülmesiyle üretiliyordu. Ancak şimdi, şeker kaynakları aracıyı ve ilgili emisyonları ortadan kaldırarak doğrudan MEG üretebilir.


Teknolojinin ilk lisans sahibi olan UPM'nin, Almanya'da daha fazla bMEG yaratmak için ahşap endüstrisindeki sert ağaç hammaddesini kullanacak tam ölçekli bir ticari tesisi tamamlamayı planladığı bildiriliyor.


Coca-Cola, bunun "teknolojinin ticarileştirilmesine yönelik önemli bir dönüm noktası olduğunu" beyan ediyor.


Çevre politikası kıdemli direktörü Ben Jordan, Packaging Europe ile yaptığı röportajda bPET hakkında daha fazla bilgi paylaşıyor. Ona göre malzeme moleküler yapı olarak geleneksel PET ile aynıdır. Bu, geri dönüşüm sırasında da dahil olmak üzere diğer geleneksel malzemelerle karıştırılabileceği anlamına gelir.


Şirketin Avrupa ve Japonya'da "2030 yılına kadar sadece geri dönüştürülmüş veya yenilenebilir malzemeler kullanarak plastik şişelerden yağ bazlı saf PET kullanımını tamamen ortadan kaldırmayı" planladığı bildiriliyor.


2050 yılına kadar net sıfır karbon işletmesi olma hedefi doğrultusunda Coca-Cola, 2025 yılına kadar petrol bazlı kaynaklardan üç milyon ton daha az işlenmemiş plastik kullanma hedefini açıkladı. İş büyümesine bağlı olarak, bunun yaklaşık olarak yaklaşık olarak sonuçlanacağı bildiriliyor. Dünya çapında fosil yakıtlardan elde edilen işlenmemiş plastik, bugüne kıyasla %20 daha azalmış durumda.


Bu nedenle Coca-Cola, sattığı her şişe için bir şişe toplama ve geri dönüştürme hedefi doğrultusunda çalışırken, yenilenebilir teknolojilerin yanı sıra gelişmiş geri dönüşüm teknolojilerinden hammadde tedarikini artırmak için de yatırım yaptığını söylüyor.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page