top of page
Ara

CMO fikirleri: Sosyal medya stratejinizi pandemi sonrası dünya için uyarlayın

CMO'lar önümüzdeki 12 ay içinde geleneksel reklam kanallarında %5,3'lük bir azalma olacağını tahmin ettiğinden, geleneksel reklamcılık harcamalarının düşeceği tahmin ediliyor

CMO fikirleri: Sosyal medya stratejinizi pandemi sonrası dünya için uyarlayın

CMO Anketi'nin Özel Covid-19 Sürümü, sosyal medyanın pandemi sırasında pazarlama için kritik hale geldiğini ortaya koydu. Anket, sosyal medya harcamalarının Şubat 2020'deki pazarlama bütçelerinin %13,3'ünden Haziran 2020'de %74 artışla %23,2'ye yükseldiğini bildirdi. Bu arada, CMO'lar önümüzdeki 12 ay içinde geleneksel reklam kanallarında %5,3'lük bir azalma olacağını tahmin ettiğinden, geleneksel reklamcılık harcamalarının düşeceği tahmin ediliyor.


Ankete göre şirketler, sosyal medya yatırımlarının tarihi bir geri dönüşünü görüyor. Sosyal medyanın genel şirket performansına kendi bildirdiği katkı, Şubat 2020'den bu yana %24 artarak keskin bir şekilde arttı. Bu önemli bir bulgudur, çünkü sosyal medyanın sürekli artan yatırımlarına rağmen, sosyal medyanın etkisi 2016'dan bu yana nispeten sabit kaldı.


CMO'lar, 2021'e kadar pazarlama bütçelerinin %23,4'ünde sosyal medya yatırımlarının yüksek kalacağını tahmin ediyor. Bununla birlikte, CMO'lar çevrimiçi müşteri deneyimlerine giderek daha fazla yatırım yapıyor: CMO'ların %60,8'i "kaynakları müşteriye dönük dijital arayüzler oluşturmaya kaydırdıklarını" belirtti ve %56,2'si "pazara açılma iş modellerini dijital fırsatlara odaklanmak için dönüştürmeyi" planlıyor. Sosyal medyanın tüketicileri dijital tekliflere yönlendirmede önemli bir rol oynamaya devam edeceği açıktır.


Pazarlama liderleri bu büyüyen trendi nasıl inşa edebilir ve sosyal medya pazarlama stratejilerini aynı derecede parlak bir pandemi sonrası gelecek için nasıl planlayabilir.


İşte 10 temel öneri:


1. Resmi deneyler yapın

CMO Anketinin Özel Sürümü, pandemi sırasında yüksek düzeyde bir pazarlama doğaçlama tespit etti ve CMO'lar 7'de ortalama 5,6 rapor etti (burada 1 "hiç" değil "ve 7" çok şey "anlamına geliyor). Buna rağmen anket sonuçları, sosyal platformlarda resmi deneylerde bir düşüş olduğunu da belgeliyor; pazarlamacıların yalnızca %31'i pandemi sırasında pazarlama eylemlerinin araştırma ve deneme yetenekleri oluşturmaya etkisini anlamak için deneyler yaptıklarını ve pazarlamacıların yalnızca %29'u kaynaklara yatırım yaptıklarını bildirdi.


Bu istatistikler, pazarlamacıların yeni, doğaçlama stratejileri sık sık uyguladıklarını, ancak etkilerini tam olarak anlamadıklarını göstermektedir. 2021'de bu eğilimi düzeltmeleri gerekiyor: Sosyal medya platformları, yeni marka mesajlarını, reklamları ve teklifleri test etmek ve hedef tüketicilerden doğrudan ölçülebilir geri bildirim almak için mükemmel fırsatlar sunuyor. Pazarlamacılar öğrenmek için bu araçları kullanmalıdır.


2. Mevcut platformlarda yeni kanallar ve özelliklerle oynayın

Sosyal medya stratejistleri her zaman mevcut platformlardaki yeniliklerin farkında olmalıdır. Örneğin geçtiğimiz yaz piyasaya sürülen Instagram Reels, interneti kasıp kavuran kısa biçimli video stilini sunmak için yeni bir kanal sağlıyor. Yine bu yılın başlarında piyasaya sürülen Facebook'un hediye kartları veya TikTok For Business da benzer örnekler. Bu yeni araçlar, bu özellikleri keşfettiklerini ilk kullanan markalarla ilişkilendirecek olan tüketicilerle benzersiz bir bağlantı kurma fırsatı sunuyor. Güçlü bir sosyal medya pazarlama stratejisi, yeni özelliklerin ve kanalların belirlenmesi ve bunlar için hızlı bir şekilde içerik oluşturulması için bir süreç içerecektir.


3. Sosyal medya stratejisini genel pazarlama stratejinize entegre edin

Ağustos 2019 CMO Anketi, sosyal medyanın pazarlama stratejileriyle iyi bir şekilde entegre olmadığını bildirdi (1'in "hiç entegre olmadığını" ve 7'nin "çok entegre" anlamına geldiği 7 puanlık ölçekte 4.2 puan). Geçmiş anketlerden hafif bir iyileşme olsa da, bu rakam sosyal medya yatırımlarından yeterli getiri sağlamak için hala çok düşük ve pazarlama bütçelerinin yaklaşık dörtte birini oluşturan bir harcama için çok düşük.


Sosyal medya, pandemi sonrası pazarlama dünyasında merkezde yer aldığından, firmanın daha geniş pazarlama stratejisine daha sorunsuz bir şekilde entegre olması gerekiyor. Sosyal medya şu anki parlak ışık olduğundan CMO'lar, bu sinerjilerin ürettiği faydaları en üst düzeye çıkarmak için sosyal medya stratejilerinin genel pazarlama stratejisiyle doğrudan uyumlu olmasını sağlamalıdır.


4. En iyi sosyal medya yeteneklerine yatırım yapın

Sosyal medya yöneticilerinden artık pazarlama bütçesinin maliyetli ve oldukça etkili bir bölümünü yönetmeleri ve genellikle birden fazla şapka takmayı (metin yazarı, grafik tasarımcı, müşteri hizmetleri temsilcisi vb.) Gerektiren bir rolü üstlenmeleri isteniyor. Bu nedenle, pazarlama liderlerinin bu kilit konumu kimin doldurması gerektiği konusunda dikkatlice düşünmeleri gerekir. En iyi sosyal medya yöneticileri olumlu bir etkiye sahip olabilirken, deneyimsiz veya vasıfsız biri bir şirketin markasına zarar verebilir.


5. Çevik sosyal medya yönetimi sağlayın

2020, sosyal medya manzarasının ne kadar hızlı değişebileceğini gösterdi. Bunu kabul eden CMO'lar, pazarlama yeteneklerinde aradıkları en önemli beceri olarak “yeni öncelikler ortaya çıktıkça dönme yeteneği” ni sıraladılar. Dolayısıyla, sosyal medya yönetimi söz konusu olduğunda, CMO'lar yeteneklerin, süreçlerin ve ajans ortaklarının bu ani değişikliklere yanıt vermeye ve bunlardan yararlanmaya hazır olmasını sağlamalıdır. Sosyal medya stratejilerini hızla değişen bir ortamda yeniden değerlendirmek isteyen kuruluşlar, riski en aza indirecek ve tüketicilerle bağlantı kurma fırsatını en üst düzeye çıkaracak. (Bu amaçla, yakın tarihli bir Journal of Marketing makalesi , sosyal medya etkinliklerindeki gerçek zamanlı değişikliklerin çevrimiçi ortamda nasıl daha fazla virallik yarattığını vurgulamaktadır.)


6. Etkileyenlerin ve yaratıcıların gücünden yararlanın

Pazarlama bütçelerinin influencer'lara tahsisi, bir yıl önceki %6,5'ten %7,5'e yükseliyor ve önümüzdeki üç yıl içinde %12,7'ye yükselmesi bekleniyor. Çevrimiçi trafik artmaya devam ettikçe, markaların hedef müşterileri çekmek ve büyüme segmentlerini belirlemek için doğru etkileyicileri belirlemesi kritik olacaktır. Sosyal medya yöneticilerinin influencer eğitimine ve ilişki kurmaya yatırım yapması da önemli olacaktır; Etkileyenler, ödeme yapan müşteriler haline gelebilecek takipçilerle güven ve gerçek ilişkiler kurmanın harika bir yoludur. Etkileyicilerle bireysel ve grup temas noktalarını ürün güncellemelerini tartışmak ve gözlemledikleri eğilimler hakkında geri bildirim almak için planlamak, karşılıklı fayda sağlayan bir ortaklığı teşvik etmek için uzun bir yol kat edecektir.


7. Markanız için doğru platformları dikkatlice değerlendirin

CMO'lar, marka oluşturmayı sürekli olarak sosyal medyayı en iyi kullanımları olarak sıraladılar, bu nedenle seçtiğiniz platformun tüketicilerin markanız hakkındaki algısını nasıl etkilediğini düşünmek önemlidir. Özel baskı anketinde tüketiciler, bir markada kendileri için en önemli şeyin “güvene dayalı bir ilişki” olduğunu belirttiler (düşük fiyatı, ürün kalitesini ve hatta yeniliği geride bırakarak). Bu nedenle, sosyal medya platformlarının politikalarının (özellikle mahremiyet ve nefret söylemiyle ilgili olduğundan) tüketicilerin güvenini nasıl zayıflatabileceğini daima düşünün.


8. Sosyal medya ve e-ticaret platformları arasındaki uyumsuzlukları azaltın

Çevrimiçi alışverişi kolaylaştırmak için sosyal medya yöneticileri, tüketicileri sosyal medyadan e-ticaret sitelerine yönlendirmek için sorunsuz bir süreç sağlamalıdır. Bu alandaki kötü bir kullanıcı deneyimi, satış kaybına neden olabilir; iyi biri onları güçlendirebilir. Bu nedenle, yeni dijital araçlar geliştirildikçe, sosyal medya ekipleri, mobil uygulamalardan ve sosyal sitelerden şirketinizin e-ticaret sitesine sorunsuz bir müşteri yolculuğu sağlamak için geliştirme ekipleriyle sık sık işbirliği yapmakta ısrar etmelidir.


9. Yaratıcı içeriğinizi zamana uyarlayın

Markaların yaratıcı içeriği mevcut Covid-19 gerçekliğiyle alakalı tutması önemlidir. Örneğin, bir markayı geniş, kapalı bir insan topluluğunda gösteren bir sosyal medya gönderisi, onu modası geçmiş veya daha kötüsü duyarsız olarak algılayan tüketiciler tarafından göz ardı edilebilir. Yelpazenin diğer ucunda, birçok tüketici virüsün etrafında toplanan içerikten yoruluyor. Takipçiler arasında yankı uyandırmak için sosyal medya içeriğinin bir denge olması gerekir.

10. Doğru ajans ortaklarını seçmeye ve işe almaya özen gösterin

Şubat 2020 CMO Anketi'nin sonuçları, şirketlerin sosyal medya faaliyetlerinin %24,1'inin artık dış ajanslar tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor - bu, 2014'te %17,4'lük bir artış. bu ortaklarla eğitim ve güçlü bir ilişki kurmak çok önemlidir.


Covid-19 salgını tüketicileri çevrimiçi olarak daha fazla zaman geçirmeye zorlarken, sosyal medya markalar ve müşterileri ile mevcut hem de potansiyel olarak yenileri arasındaki bağlantının giderek daha önemli bir parçası haline geliyor. Şimdi yeni ortama uyum sağlamak için entegre ve çevik bir sosyal medya yönetimi işlevi oluşturmaya yatırım yapmanın tam zamanı.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page