top of page
Ara

Çin, H&M ve diğer giyim markalarını neden boykot etmekle tehdit ediyor?

Çin pazarına güvenen büyük giyim markaları, Pekin ve Batı'nın Sincan'daki baskılara karşı duruşlarını sertleştirmesiyle birlikte bir çıkmaza girdi

Çin, H&M ve diğer giyim markalarını neden boykot etmekle tehdit ediyor?

H&M bir boykotla karşı karşıyadır. Tommy Hilfiger, Adidas, Nike, Converse ve Calvin Klein marka temsilcilerini kaybetti. Burberry, çevrimiçi bir video oyun ortaklığından vazgeçmek zorunda kaldı.


Batılı markalar birdenbire, yıllardır ürünleri için haykıran ve onlara çok miktarda para ödeyen Çinli tüketicinin gazabını hissediyor. İktidardaki Komünist Parti tarafından kışkırtılan Çinli çevrimiçi aktivistler, yetkililerin etnik azınlıklara karşı geniş bir baskı kampanyası yürüttüğü Sincan'ın Çin bölgesinde üretilen pamuğu kullanmaktan kaçınma çağrısına katılan yabancı şirketleri cezalandırıyor.


Ani öfke patlaması, Çin ile Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler arasındaki gerilimin kötüleşmesi nedeniyle yabancı şirketlerin kırılganlığını gözler önüne seriyor. Özellikle ABD’deki milletvekilleri Çin’i giderek daha fazla eleştiren uluslararası şirketlere, Sincan’da da dahil olmak üzere Çin’in insan hakları uygulamaları konusunda kamuya açık bir duruş sergilemeleri için baskı yaptı. Bu, şirketleri Amerikalı yetkililere agresif bir şekilde geri iten Çinli yetkililer için uygun hedefler haline getiriyor.

“Pek çok Batı ülkesi ve Çin bu konuda oldukça siyah beyaz. Pekin'in Sincan'daki politikaları konusundaki muhalif tutumlara atıfta bulunarak, yabancı işletmelerin Çin'de satış yapmasına yardımcı olan bir danışmanlık olan Trivium China'nın kurucularından Trey McArver, çok fazla gri yok ”dedi. "İkisine de katılamazsın, bu yüzden bunun kolay bir cevap olduğunu düşünmüyorum."

Çin bu kadar şey söylemedi, ancak bu markalara karşı yürüttüğü kampanya, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batılı ülkelerin bu hafta üst düzey Çinli yetkililere yeni yaptırımlar uygulamasından günler sonra başladı. Bunlar, yabancı medya ve hak grupları tarafından iyi belgelenen Uygurlara ve diğer azınlıklara yönelik tacizler nedeniyle Pekin'i cezalandırmaya çalıştı. ABD hükümeti ve hak grupları, Doğu Türkistan'dan gelen pamuğun zorlayıcı çalışma programları ve bir milyon kadar Uygur, Kazak ve diğer büyük ölçüde Müslüman azınlığın kitlesel gözaltına alınmasıyla bağlantılı olduğuna dair artan kanıtlar olduğunu söylüyor.


Ürünlerini yapmak veya satın almak için Çin'e bağımlı olan Batılı şirketler üzerindeki uzun vadeli etkinin ne olabileceği net değil. Perşembe günü, Şangay ve Pekin'deki birkaç popüler H&M ve Nike mağazasında hala istikrarlı bir alışveriş akışı vardı. Apple, Starbucks ve Volkswagen gibi şirketlere karşı önceki devlet medyasına dayalı baskı kampanyaları, Çin'in ürünlerine olan talebini engelleyemedi.


Yine de, Pekin anlatıya karşı çıkmanın yollarını ararken, konumları giderek daha güvencesiz hale gelebilir. Siyasi amaçlar için ekonomik gücünü esnetmeye de yabancı değil.


Yıllar önce, Güney Kore'nin Amerikan füze karşıtı savunma sistemini benimsemesinin ardından Çin hükümeti, Güney Koreli popüler bir süpermarket olan Lotte Mart'ı birçok satış noktasını kapatmaya zorlayan Güney Kore karşıtı duyarlılığı besledi. Füze sistemi kaldı, ancak Pekin yine de acı çekmeyi başardı.


Bu tür taktikler, Çin’in giderek daha agresifleşen diplomasi markasının ortak bir özelliği haline geldi. Çinli diplomatlar artık Pekin’i eleştirenlere göz yummak ve ülkenin çıkarlarını savunmak için rutin olarak çeşitli tehditler ve milliyetçi mesajlar kullanıyorlar.


Pekin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying Perşembe günü, "Çin halkı bazı yabancı şirketlerin Çin yemeği yemesine ve Çin çanaklarını parçalamasına izin vermiyor" dedi. Hua, partiye sadakat talep ederek 2014 yılında "Komünist Partinin yemeklerini yemeye ve ardından Komünist Partinin pişirme kaplarını parçalamasına asla izin vermeyen Çin’in en üst düzey lideri Xi Jinping’in izini sürdüğü bir cümle üzerinde oynuyor gibi görünüyordu."


Bu tarzın evinde hayranları var.


Perşembe günü bir H&M mağazasına alışveriş yapanlardan markayı boykot etmelerini istemek için giden Şangay'daki 34 yaşındaki fırın çalışanı Luo Yanqiu, "H & M’nin dünkü olayı dünyayı şok etti ve çok tiksindim," dedi.


Şangay'daki bir Nike mağazasında, 20 yaşındaki bir öğrenci olan Yang Meilu, orada kaç alışverişçinin geleceğini merak ettiği için orada olduğunu söyledi.


Yang, Nike'ın Sincan'daki iş gücü ile ilgili endişelerini dile getirmesinden çok rahatsız olduğunu söyledi. Artık markaya şüpheyle yaklaştığını söyledi. "Bundan sonra muhtemelen satın almam," dedi.


Çin devlet medyası sosyal medyadaki hashtag'ler ve cesur manşetlerle öfkeyi açıkça körükledi. Hükümet yetkilileri, Perşembe günü bir Ticaret Bakanlığı sözcüsü Çinli tüketicilerin "ilgili şirketlerin yanlış uygulamalarını düzeltmesini umduğunu" söyleyerek, protestoları gerçekmiş gibi göstermeye çalıştı.


On yılı geçkin süredir, Çin'de faaliyet gösteren yabancı şirketler, Çin hükümetine karşı eleştirel görünmekten büyük ölçüde ihtiyatlı davrandılar. Ve son yıllarda, bunların birçoğu, Tibet, Tayvan ve Tiananmen olmak üzere üç T'ye saldırmaya hazır olan, büyüyen milliyetçi çevrimiçi kullanıcı ordusu tarafından kuşatıldı. Hepsi hızlı bir şekilde özür diledi ve büyük ölçüde zarar görmeden ortaya çıktı.


Bu kez öfke, Çin ile Batı arasındaki ilişkilerde on yıllardır görülen en kötü gerilemenin zemininde patlak veriyor. Biden yönetimi Çin'in etkisini azaltmak için bir ittifak peşinde koşarken, Koronavirüs salgınını kendi ülkesinde durdurma başarısıyla cesaretlenen Pekin, ikiyüzlülük olarak algıladığı şeye karşı sert bir şekilde geri adım atıyor.


Çin'deki Avrupa Ticaret Odası başkanı Jörg Wuttke bir e-postada "Daha da ısınabilir" dedi. Daha fazla Avrupalı ​​şirket bir kaya ile zor bir yer arasında sıkışacak, dedi. "Herkes yerli kalabalığa hizmet etmelidir."


Ancak bu şirketlerin çoğu için mesele, halkla ilişkileri yönetmekten daha karmaşık.


Pamuk elde etmek için, şirketlerin neredeyse kesinlikle Çin'deki malzemenin yüzde 87'sini üreten Sincan'dan temin etmesi gerekiyor. Dünya çapında satılan pamuklu giysilerin yaklaşık beşte biri Sincan'dan pamuk veya iplik içeriyor.


Ancak Ocak ayında Trump yönetimi, Sincan'dan pamuk ithalatının ve bu malzemelerle yapılan tüm ürünlerin yasaklandığını duyurdu ve markalara tedarik zincirlerini kontrol etmeleri için baskı yaptı. Uygur İnsan Hakları Projesi gibi hak grupları da, şirketler tedarik zincirlerinin zorla çalıştırılmadığını kanıtlayamazsa, Amerikalı milletvekillerini Sincan'dan ithalatı engelleyecek kapsamlı yasaları yürürlüğe koymaya zorluyor.


Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Perşembe günü zorla çalıştırma suçlamalarını kınadı ve Pekin'in Sincan'daki politikalarının insanları yoksulluktan kurtarmak için istihdam fırsatları sağladığını söyledi.

"Sincan'da 'zorunlu çalıştırma' suçlaması tamamen Çin karşıtı bazı güçler tarafından uydurulmuş bir yalandır," dedi. "Amaç, Çin’in imajını bozmak, Sincan’ın güvenliğini ve istikrarını zayıflatmak ve Çin’in gelişimini engellemek."

İsveçli perakendeci H&M, Çin’in öfkesinin yükünü çekti. Çarşamba günü, etkili bir Komünist Parti örgütü olan Komünist Gençlik Birliği ve devlet medyası, şirketin sekiz ay önce Sincan'da zorla çalıştırma konusundaki endişelerini dile getirdiği bir açıklamanın altını çizdi. Bu, Çinli internet kullanıcılarının boykot çağrısı yapmasına neden oldu.


Şirket, geçen yıl Sincan ile ilgili açıklamasının "herhangi bir siyasi pozisyonu temsil etmediğini" söyleyerek yanıt verdi. Bu, özür dileyen internet kullanıcılarını daha da öfkelendirdi.


Perşembe günü, Sincan'ın başkenti Urumçi'deki bir alışveriş merkezi bir H&M mağazasını kapatarak şirketi bölgedeki insanlardan resmi olarak özür dilemeye çağırdı. Güneybatıdaki Chengdu şehrinde, işçiler bir mağazadan şirketin tabelasını söktüler.


Hong Kong Şehir Üniversitesi'nde doçent olan ve Birleşmiş Milletler iş ve insan hakları çalışma grubunun bir üyesi olan Surya Deva, "Bunun ölmesini beklemiyorum," dedi. "Bu farklı bir yörünge ve farklı bir çağ."


New South Wales Üniversitesi Hukuk ve Adalet Fakültesi'nde Sidney'de profesör olan Justine Nolan, bunun yabancı şirketlerin insan haklarına desteklerini göstermeleri için de bir fırsat olduğunu söyledi.


"Şimdi test ediliyorlar," diye ekledi. "Bu onlar için kırmızı çizgi ve bu, gönülsüz olmayı göze alabilecekleri bir konu değil."

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page