top of page
Ara

CD Projekt yatırımcıları beklentileri karşılamayan 'Cyberpunk 2077' lansmanı sonrası dava açabilir

Yargıya taşınan dosyada "CD Projekt, hissedarlarına maddi olarak yanıltıcı bilgiler vermiş ve kamuya yatırım yapmış olabilir" iddiasında bulunuyor

CD Projekt yatırımcıları beklentileri karşılamayan 'Cyberpunk 2077' lansmanı sonrası dava açabilir

Bir hukuk firması, Cyberpunk 2077'nin yayıncısı CD Projekt'e karşı toplu dava açmayı düşündüğünü belirtti.


New York Times tarafından bildirildiği üzere, Varşova merkezli bir avukat ve CDPR yatırımcısı olan Mikołaj Orzechowski, stüdyonun güvence altına almak için yatırımcılara kendisini yanlış tanıtmış olabileceğini iddia ederek dava açma olasılığını araştırdıklarını belirtti.


Avukat tarafından hazırlanan brifinge göre, "Cyberpunk 2077 ürününün satışının askıya alınmasından" etkilenen diğer kişileri davet ediyorlar.


New York merkezli Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz LLP, "CD Projekt'in hissedarlarına maddi olarak yanıltıcı bilgiler vermiş ve halka yatırım yapmış olabileceği iddialarından kaynaklanan" kayıplara uğramış hissedarları temsil etmek istediğini duyurdu.


Cyberpunk 2077'nin piyasaya sürülmesinden bu yana geçen haftalarda bildirdiğimiz gibi, CD Projekt'in hisseleri, Cyberpunk'ın çok yüksek bir Metascore ile sonuçlanmayabileceğini öne sürdükten sonra, oyun incelemelerinin ardından düştü. Cyberpunk'ın PC versiyonunda Metacritic'te 87 Metascore bulunurken, PS4 ve Xbox One versiyonları 55'tir. Kullanıcı puanları sırasıyla 7.2, 3.2 ve 4.4'tür.


CD Projekt patronları, personele Cyberpunk 2077'nin buggy lansmanına rağmen tam bonuslarını alacaklarını söylediler. Yöneticilerin, oyunun çıkış anında oyunun durumunun sorumluluğunu üstlendiği bildirildi.


Bugün erken saatlerde, Cyberpunk 2077 kayıt dosyalarının, 8MB'yi aşmaları durumunda oyuncular için kalıcı olarak bozulmaya başladığını bildirdik. Başlangıçta tüm platformlarda oyunları etkilediği bildirilse de, bazıları artık bunun sadece bir PC sorunu olduğunu öne sürüyor. Bununla birlikte, geliştirici CD Projekt Red'in onayı olmadan, her iki şekilde de, oyunculara "daha az miktarda ürün ve üretim malzemesi tutmaları" önerildi.


CD Projekt, Cyberpunk'ın geliştirilmesi sırasında crunch kullanması nedeniyle de eleştirildi. Eylül 2020'de CD Projekt, çalışanlarına oyunun Kasım lansmanına kadar (daha sonra Aralık ayına ertelendi) altı gün boyunca çalışmalarını gerektireceğini ve projeyi bitirmek için zorunlu fazla mesaiyi zorlamama konusundaki önceki bir sözünü bozacağını söylemişti.


Cyberpunk 2077, yılın en büyük video oyunu olması bekleniyordu, sonuç ne oldu?

Cyberpunk 2077, neredeyse on yıldır inşa ediliyordu.


Video oyununun arkasındaki Polonya stüdyosu CD Projekt Red, 2012'de başlığı açıkladığında, oyuncuları gerçeğe yakın bir bilim kurgu evrenine çekecek sürükleyici, serbest akışlı bir destan olarak faturalandı. O zamandan beri hayranlar etkileyici fragmanlara, Keanu Reeves, Grimes ve ASAP Rocky gibi ünlüleri görmeleri iyice heyecanlandırmış ve oyunu yüzyılın değilse de yılın en çok beklenen başlığı olarak müjdeleyen manşetlere taşımıştı.


Oyun, dijital göçebelerin yüksek riskli bir kurumsal casusluk dünyasında dolaştıkları ve vücutlarını yüksek teknolojili silahlarla güçlendirdikleri distopik bir gelecekte geçiyor. Oyuncular, özellikle Sony ve Microsoft'un yeni nesil konsollarını kullananlara, kapsamlı karakter özelleştirme seçenekleri ve keşfedilecek geniş bir dünya ile devrim niteliğinde bir deneyim vaat edildi. Sekiz milyon kişi, Aralık ayı sürümünden önce, görülmemiş bir şekilde kopyaların ön siparişini verdi.


Cyberpunk 2077'nin 10 Aralık'ta piyasaya sürülmesinden bu yana, binlerce oyuncu, oyunu bozan çok sayıda hata ve hata içeren viral videolar oluşturuldu. Binaların zeminlerini kaplayan minik ağaçlar, gökten düşen tanklar ve motosiklet sürerken açıklanamayacak şekilde donuk duran karakterleri içeriyordu.


Bu videolar, neredeyse hiç oynanamayan bir oyuna atıfta bulunarak: Hatalarla dolu, zar zor işlevsel yapay zeka üzerinde çalışan karakterlerle dolu ve onu desteklemek amacıyla eski oyun konsollarıyla büyük ölçüde uyumsuzluğu ön plana çıkarmayı hedeflemişti.


O kadar çok oyuncu bu hafta dağıtımcılardan para iadesi talep etti ki, Sony’nin müşteri hizmetleri temsilcilerini telefon yağmuruna tuttular ve hatta kurumsal sitelerinden birini yoğunluktan dolayı geçici olarak servis dışı kalmasına bile neden olmuştu. Yanıt olarak Sony ve Microsoft, Cyberpunk 2077'yi çevrimiçi mağazalarından satın alan herkese tam geri ödeme teklif edeceklerini söylediler; ve beklendiği gibi de oldu.


Cyberpunk’ın satışa sunulması, yeni yıl alışveriş sezonunun ortasında, yaygın olarak sektörün sevgilisi olarak kabul edilen bir stüdyonun yaptığı bu hata yüzünden video oyunları tarihindeki en göze çarpan felaketlerden birisi olarak tarihe geçti.


Oyun stüdyolarının yüksek bütçeli oyunları, yıllarca süren geliştirme ve yüz milyonlarca dolar ile desteklenen oyunlar geliştirirken karşılaşabilecekleri güçlükleri de gözler önüne seriyor.


Ama aynı zamanda, CD Projekt Red’in oyun geliştirme geçmişine ve Cyberpunk 2077’nin çok yüksek beklentilerini karşılayamayacağına dair uyarı işaretlerine dayanarak içeridekilerin aylardır geleceğini gördüklerini söyledikleri bir hikaye.


Pazarlama cephesinde son durum

İlk olarak 2012'de duyuruldu ve 1988'de oluşturulan bir masaüstü rol yapma oyunu açısından, CD Projekt Red’in yeni, fütüristik bir dünya yaratma konusundaki ilk girişimiydi.


Film, insanların ve makinelerin bir araya getirilip paralı askerler olarak yeniden paketlendiği, kötü şirketlere karşı sabotaj görevleri gerçekleştiren karanlık distopik bir mega kent olan Night City'de geçecekti. Oyun, bilim kurgu dünyasının en büyük hitlerinden bazılarının öğelerini bir araya getiriyordu: Strange Days, The Matrix ile birleştirilmiş Blade Runner ile buluşuyor.

Keanu Reeves, Cyberpunk 2077

Bu noktayı vurgulamak için CD Projekt Red, oyunda tanıdık bir ünlü yüzü kullandı: Keanu Reeves. Oyuncu, 2019'daki bir geliştirme konferansında, bir videonun karakterini ortaya çıkarmasının ardından bir duman bulutu içinde sahneye çıktı.


Reeves etkinlikte “Size temin ederim ki geleceğin sokaklarında yürüme hissi gerçekten nefes kesici bir deneyim olacak” dedi.


CD Projekt Red'in içi çok farklı bir hikayeydi. Geliştiriciler, promosyon amaçlı pazarlama turunda yönetim tarafından verilen bazı büyük vaatlerle giderek daha fazla ilgileniyorlardı. Eski çalışanlar, oyunun geliştirilmesinin çok ötesinde, oyunculara satılan hiper özelleştirilebilir ve sonsuz keşfedilebilir dünyanın hiçbir yerde tezahür etmeye yakın olmadığını söyledi.


2019'a gelindiğinde, Polonya oyun geliştirme çevrelerinde, CD Projekt Red'in Cyberpunk 2077 ile programın çok gerisinde kaldığı konuşulmaya başlandı, hatta sonraki Nisan için bir çıkış tarihi belirlendi. Bazıları, üst düzey yöneticilerin - kilit yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere - ayrılmasını önemli uyarı işaretleri olarak gördü.


İnsanların önceki işverenlerini derecelendirebilecekleri bir site olan Glassdoor'da, mevcut ve eski CD Projekt Red çalışanları perde arkasında kaos olduğunu söyledi: Discord sunucularında yayılan ofis söylentileri, yöneticiler tarafından belirlenen yanıltıcı son tarihler, şirketin üst düzey yöneticileri arasında çekişme ve beceriksizlik ve yetersiz planlama, aşırı çalışan çalışanların sıkı bir son tarih altında oyunlar üretmesi için kullanılan bir terim olan gereksiz "çatırtıya" yol açar. Bu da uzun süreli mühendislik personeli, fazla çalışma sonucu şirketten ayrılmasına neen oldu.


Sitede eski bir çalışan, "Şirketin sahipleri, şirkete para kazanmak için bir makine gibi davranıyor ve çalışanları insan olarak değil, daha çok tablodaki veriler gibi görüyor" diye yazmıştı.


Planlanan sürenin gerisinden gelmek

Bu Ocak ayında, CD Projekt Red, oyunun yayınlanmasının 17 Eylül'e kadar ertelendiğini, çünkü "hâlâ yapılacak işler" olduğunu tweetledi. Ardından Mart ayında, Koronavirüs salgını CD Projekt Red'in iş gücünü eve göndermesine neden oldu.


Şirket, uzaktan çalışmanın Cyberpunk’un Eylül'de yayınlanma şansına zarar vermeyeceğini söylese de, yöneticiler nihayetinde başka gecikmeler olduğunu duyurdu. Oyun, "birçok hatayı düzeltmek" amacıyla 19 Kasım'a gönderildi. Aynı hikaye, oyunun çıkış tarihinin tatil alışveriş sezonunun zirvesi olan 10 Aralık'a itildiği Ekim'de de aynıydı.


CD Projekt Red'in içinde, yöneticiler ve iletişim personeli geniş bir sürüm için hazırlandıkça sorunlar belirgindi. Geliştiriciler PC kullanıcıları için işleyen bir oyun yaratmışken, Cyberpunk aksıyordu ve PlayStation 5 ve yeni Xbox cihazları gibi yeni nesil konsollarda sık sık çöküyordu. Daha da kötüsü, oyun PlayStation 4 ve Xbox One gibi eski konsollarda zar zor çalışıyordu.


Tipik olarak, oyun geliştiricileri yeni başlıkların erken kopyalarını gözden geçirenlere yeterli hazırlık süresiyle gönderir ancak CD Projekt Red, Cyberpunk 2077'yi elinden geldiğince gizli tutmaya çalıştı. Şirket, PC sürümünün yalnızca gelişmiş kopyalarını oyun yayınları ve haber kuruluşlarıyla paylaşarak, Cyberpunk'ın mümkün olan en iyi sürümünü, oyundan birkaç gün önce derecelendirmelerini çevrimiçi olarak yayınlayacak incelemeciler için fikirlerini paylaşmalarını istedi.


The New York Times çalışanları de dahil olmak üzere gözden geçirenler aylarca Sony ve Microsoft tarafından bu yıl piyasaya sürülen yeni oyun konsollarının inceleme kopyalarını almaya çalıştı. CD Projekt Red sözcüsü Stephanie Bayer, önceki bir e-posta yazışmasında, şirketin "onları güvenli bir şekilde gönderebilmek için" konsol kodlarımızı lansmana kadar göndermeyi erteleyeceğini "söylemiş fakat işler istendiği gibi ilerlememişti.


İlk incelemelerde hatalarla ilgili bazı sorunlardan bahsedildi, ancak izlenimler büyük ölçüde olumluydu. Oyun 10 Aralık Perşembe günü yayınlanana kadar heyecan artmaya devam ediyordu.


Hevesli hayranlar nihayet oyunu ilk kez oynayacakları için çok heyecanlandılar. Ashley Shoate, bir D.J. Northville, Mich., PlayStation 5'teki ayrıntılara hayran kaldığını ve karakterini kelimenin tam anlamıyla dişlere kadar kişiselleştirme yeteneğini sevdiğini söyledi.


Ancak oyunun sorunlardan yeterince arındırılmamış olması oyuncular arasında oldukça sert tepkilere neden olacaktı.


Texas, Austin'deki bir yazılım şirketinde hesap yöneticisi olan Billy Marte, Bay Reeves ile yüksek beklentileri ve reklamları satın aldığını söyledi. Bilgisayarında oynarken, hikayeyi ve görevleri severdi, ancak karakterini motosiklet sürerken ayağa kaldıran veya daha önce kaydedilmiş bir oyuna geri dönmeye zorlayan aksaklıklar sık ​​sık hayal kırıklığına uğradı. Bazı arkadaşlarının Cyberpunk'u iade etmeye karar verdiğini söyledi.


"Orada çok şey vardı ama ayrıntılara dikkat etmediler," dedi. "Bu oyunun aceleye getirildiği aşikar."


'Ödediğin kadarını alırsın'

Neredeyse oyun çıkar çıkmaz, oyuncular sosyal medyada en göze çarpan aksaklıkların ekran görüntülerini yayınlamaya başladı. Tüm alt dizinler artık kullanıcıların Night City'nin derinliklerine doğru ilerlerken gözlemledikleri sık, anlamsız hataları paylaşmaya devam ettiler.


En ilginç olan hatalardan birisi de, görünüşte hiçbir yerde olmayan binalardan fırlatılan karakterleri ve sebepsiz yere patlayan arabaları içerir. Oyuncu olmayan karakterler veya N.P.C.'ler o kadar doğal davranmaz ki oyun deneyimini mahvedebilirler.

Bir Reddit kullanıcısı, trafiğin yoğun olduğu saatlerde otoyolun ortasına sadece her N.P.C.'yi görmek için el bombası attığı bir video yayınladı. profesyonel bir dans kumpanyasının koreografisini yapıyormuş gibi arabanın kapılarını açar, araçlarını bırakır ve aynı anda saklanmak için çömelir. (Bir başkası videoyu, sürücülerin otoyolun ortasında dans etmek için araçlarını terk ettikleri "La La Land" deki açılış sahnesini taklit edecek şekilde hızlıca düzenledi.)


Video oyunu hatalarına ve aksaklıklarına odaklanan bir YouTube programı olan Highlight Reel'i yöneten bir video yapımcısı olan Chris Person, "Bir oyunun bu kadar çok gafya sahip olduğunu daha önce hiç görmediğimi sanmıyorum. "Kırık oyunlar, kötü bir filmdeki bir kuklanın dizelerini görüyormuşsunuz gibi komik olduklarında süper çekici olabilir." Person’ün en son iki şovu neredeyse tamamen Cyberpunk sorunlarını ele aldı.


Ancak çoğu oyuncu oldukça mutsuz. Perşembe günü Sony, oyunu iade etmek isteyen ve Cyberpunk'ı şirketin dijital mağazasından alan oyunculara para iadesi yapacağını söyledi. Bir PlayStation sözcüsü, şirketin kararının ötesinde ekleyeceği hiçbir şey olmadığını söyledi. Microsoft ayrıca Cuma günü geri ödeme yapacağını, ancak oyunu çevrimiçi mağazasından kaldırmadığını söyledi.


CD Projekt Red Cuma günü yaptığı açıklamada hayal kırıklığına uğramış oyuncuları “gerekirse kendi cebimizden karşılama koşuluyla” iade edeceğini söyledi. Şirketin hisseleri Aralık başından bu yana yüzde 41 oranında değer kaybetti. Şirketin sözcüsü Bayan Bayer, The Times tarafından hazırlanan ayrıntılı bir görüşme talebine yorum yapmayı reddetti.


Stüdyonun içinde iç çatışmalar ve parmakla işaret etme var. Perşembe günü yönetim kurulu üyeleriyle tartışmalı bir toplantıda, CD Projekt Red çalışanları, yöneticilere oyunun gerçekçi olmayan son tarihleri ​​ve yanlış vaatleri konusunda baskı yaptı. Bloomberg'in Cuma günü bildirdiğine göre, yönetimin Sony ile olan gergin tartışmaları konusunda ağzı sıkı tutuldu, ancak Sony'deki insanlar CD Projekt Red’in durumu ilk ele alışından rahatsızlar.


Yakın gelecek, Cyberpunk’ın yapımcıları için karanlık görünüyor - belki de Night City'de kurdukları gelecekten bile daha karanlık. Para iadesi talepleri binlerce kişi tarafından talep ediliyor. Varşova'daki avukatlar ve yatırımcılar, bir avukatın potansiyel suç olarak tanımladığı “mali fayda elde etmek için yanlış beyan” nedeniyle şirket aleyhine bir toplu dava açmayı planlayarak durumun ciddiyetini vurgulamaya özen gösteriyorlar. Birçok oyuncu, şirket tüm sorunları çözene kadar Cyberpunk oynamaya pek istekli olduğunu söylemek mümkün olmayacaktır.


Önümüzdeki haftalar, CD Projekt Red'in 2017'de oyuncular başlığın çıkıp çıkmayacağını merak ettiklerinde verdiği bir sözü tutup tutamayacağını belirleyecek. Şirket tweet attı ve hayranlarına Cyberpunk 2077'nin "büyük" ve "hikaye odaklı" olacağı konusunda güvence verdi.


İlerleyen günlerde, bu krizin şirket, marka ve oyuncular açısından nasıl şekilleneceğini hep birlikte göreceğiz.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page