top of page
Ara

Bir yönetici danışman neden motivasyon yöntemine başvurmaz?

"Motivasyon üzerine konuşmayan bir yönetici danışmanıyım. İşte bu, düşüncemi sonsuza dek değiştirmeme neden oldu." diyor Yönetici koçu Noah St. John.

Kendinizi orada “motive olma” bilgilerinin hepsine kaptırdınız mı? Google'ın “nasıl motive edileceğini” araştırmak, “nasıl motive olunacağını” ve “kendinizi nasıl motive edeceğinizi” gibi pek çok alt konuya ek olarak 200 milyondan fazla sonuç getirir.


Öyleyse neden motivasyonu kullanmıyorum? Açıklamak için bir hikaye paylaşayım.


Birkaç yıl önce, bir ağ pazarlama şirketi için bir konferansın açılış konuşmacısıydım. Sunumumdan sonra, şirketin üst düzey liderlerinden biri bana geldi ve şöyle dedi: “Nuh, konuşurken dinlerken altı sayfa not aldım. Bu şimdiye kadar duyduğum en iyi sunumlardan biriydi. ”


Ona teşekkür ettim, sonra asla unutamayacağım bir şey söyledi. “Ama yanlış bir şeyler var” dedi.


Ah, düşündüm. İşte geliyor.


“Programımızda, motivasyonel bir konuşmacı olduğunuzu söylüyor. Ama sen motivasyonel konuşmacı değilsin. "


"Gerçekten," dedim. "Ben neyim?"


"Sen motivasyonel bir konuşmacı değilsin. Sen de motive edici bir konuşmacısın." Dedi.


Dedim ki, “Vay canına, bu çok ilginç. Fark ne?"


Dedi ki, “Motivasyonel bir konuşmacı, hepinizi şişiren, bir sürü hikaye anlatan ve sizi heyecanlandıran biri. Sonra Pazartesi günü ofise gidersiniz ve tüm bu 'motivasyon' buharlaşmıştır. Ve ‘Şimdi ne yapmam gerekiyor?’


“Ama bize tam olarak ne yapacağımızı ve nasıl yapılacağını gösterdin. Hedeflerime daha hızlı nasıl ulaşabileceğime dair adım adım bir plan verdiniz. Bu yüzden beni motive ettin. ”


Motivasyon nedir?

Motivasyon kelimesi Latince "hareket etmek" anlamına gelen movere kelimesinden gelir. Motivasyon kelimesi motor kelimesiyle aynı köke sahiptir. Bu oluşum, insanlarda motivasyonun arabanızdaki motor gibi olduğunu hatırlamama yardımcı oluyor - her ikisinin de hareket etmesine neden olan şey bu.


Bu nedenle, kendi motivasyonunuzu düşündüğünüzde, sizi gerçekten neyin harekete geçirdiğini ve neyin sizi harekete geçirmediğini düşünmek yararlı olacaktır. Örneğin, çoğu girişimci ve iş lideri, insanları motive eden 1 numaralı şeyin para olduğunu varsayar. Tabii ki, herkes daha fazla para istiyor ve bununla ilgili yanlış bir şey yok.


Ancak, birçok girişimcinin ve liderin yoldan saptığı yerlerde paranın tüm çalışanları için motivasyon kaynağı olduğunu varsaymaktadır. İlginç bir şekilde, girişimcilerle ve düşünce liderleriyle görüştüğümde, sık sık onlara işlerine başlama motivasyonlarının ne olduğunu soruyorum. Cevapları "Fark yaratmak istedim" ile "İnsanlara yardım etmek istedim" ile "Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek istedim" den farklıdır. Röportaj yaptığım 200 girişimciden "Çok para kazanmak istedim" diye hatırlamıyorum.


Ne istiyorsunuz?

Tabii ki, hedef belirleme ilkelerinden birinin hedeflerinizi belirlemek olduğunu biliyorsunuz. Yani, ne istediğini bilmek. Gökkuşağının sonunda altın kabınızı tanımlayan bu işleme diyorum.


Kendinize aşağıdaki gibi sorular sorun:

  • İşimde ne istiyorum?

  • İlişkilerimde ne istiyorum?

  • Aile hayatımda ne istiyorum?

  • Zamanımla ne yapmak istiyorum?

Tıpkı arabanızda sürmek gibi, nereye gitmek istediğinizi bilmeniz çok önemlidir. Sadece arabanıza atlayıp çevrelerde dolaşmayacaksınız, değil mi? Yine de milyonlarca insan bilinçsizce hayatlarında bunu yapıyor.


Neden bunu istiyorsun?

Gökkuşağının sonunda altın kabınızı belirledikten sonra, bir sonraki adım, çoğu insanın unuttuğu şu önemli soruları sormaktır: Neden?

  • İşletmenizde belirlediğiniz hedefi neden istiyorsunuz?

  • İlişkilerinizde mi?

  • Aile hayatınızda?

  • Boş zamanınla?

İnsanların harekete geçmemizin birkaç nedeni vardır ve bunların çoğu (hepsi olmasa da) duygulara veya duygulara iner. İnsanlar bana hedeflerini söylediklerinde, onlara hep “Bunu neden istiyorsun?” Diye soruyorum.


Aslında ne istediğinize odaklanın

Tabii ki, hepimiz daha fazla zaman, daha fazla para ve daha fazla etki istiyoruz. Hepsi iyi ve güzel, ama neden böyle şeyler istiyorsun? Onlara bu soruyu sorduğumda, koçluk müşterilerim:

  • Kendimi önemli hissetmek istiyorum.

  • Duymak istiyorum.

  • Görülmek istiyorum.

  • Kendimi özel hissetmek istiyorum.

  • Takdir edilmek istiyorum.

Aslında, son yirmi yıldır koçluk yaptığım girişimcilerin, yöneticilerin ve sporcuların birçoğu, ilk etapta onları takip etmelerini sağlayan içsel nedenleri fark etmeden dışsal şeylerin peşinden gittiklerini keşfettiler.


Gerçek şu ki, motivasyonla ilgili “yanlış” hiçbir şey yoktur. Aslında, motivasyon sizi gökkuşağının sonunda altın kabına doğru hareket ettirecek olan motordur. Bununla birlikte, sadece ne istediğinizi (dış motivasyonunuzu) değil, neden istediğinizi (iç motivasyonunuz) anlamak, motivasyonun ötesine geçebileceğiniz ve nihayet başarılı olmak için kendinize izin verebileceğiniz anlamına gelir.


Noah St. John

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page